Nem jár a Libegő a köd miatt

Átmenetileg nem üzemel Budapesten a Libegő a köd miatt - tudatta közösségi oldalán a Budapesti Közlekedési Központ kedd délelőtt. A társaság az utasok türelmét kéri.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a tartós, sűrű köd miatt keddre csaknem az egész országra figyelmeztetést adott ki. Az OMSZ tájékoztatása szerint az éjjel képződött köd kedden a délutáni órákra ritkul, illetve megszűnik.

Szerző
Témák
köd libegő

Te jó ég! Az óvodaudvar feltöltésére vitt földből került elő a gránát

Publikálás dátuma
2015.10.06. 13:11
Illusztráció/Thinkstock
Egy 85 milliméteres szovjet légvédelmi repeszgránátot szállítottak el a pátyi Csicsergő óvoda udvarából - ezt Várkonyi Melinda, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje közölte a szerkezet azonosítása után.

A tűzszerészeket azért riasztották, mert  kedd délelőtt robbanótestnek tűnő tárgyat találtak az óvoda udvarán. Csámpai Attila, a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: az érdi tűzoltók a rendőrség kérésére háromszáz méteres sugarú körben védőzónát alakítottak ki, és a környékről háromszázötven embert, főként gyerekeket kísértek biztonságos helyre.

A biztonsági intézkedés két óvodát és egy iskolát is érintett. Az óvodásokat átmenetileg a polgármesteri hivatalban helyezték el. A veszély elmúltával mindenki visszatérhetett az intézményekbe. Várkonyi Melinda közölte: a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították a légvédelmi repeszgránátot, amelyet később megsemmisítenek.

Az MTI úgy tudja, hogy a robbanótest az óvodaudvarra korábban vitt földből került elő.

Szerző
Frissítve: 2015.10.06. 14:42

Cáfol a BKV - Szerintük nem is veszélyes a metró

Publikálás dátuma
2015.10.06. 13:05
Fotó: Vajda József, Népszava
A BKV Zrt. cáfolja, hogy a 3-as metró alagútja életveszélyes lenne; a közlekedési társaság közleményében azt írta, a sajtóinformációkkal szemben nem süllyed a metró alagútja.

A társaság közölte: a 3-as metró tekintetében statikai problémák nem merültek fel, az alagút nem süllyed. A Főmterv által leszállított engedélyezési tervekben födémmegerősítés nem szerepel, a tervezői vizsgálatok alapján a műszaki állapot ezt nem indokolja - tette hozzá a BKV.

A Népszabadság információi nyomán mi is megírtuk: a 3-as metrón az alagutak jelentős kockázatot hordoznak, a Kálvin tér és a Határ út között súlyos statikai problémák merültek fel, helyenként süllyed az alagút.Az sem elképzelhetetlen, hogy az Üllői út alatt futó kritikus szakaszokon felülről meg kell nyitni az alagutat, hogy megerősíthessék a födémet.

Az üggyel kapcsolatban Gy. Németh Erzsébet (Demokratikus Koalíció), a Fővárosi Közgyűlés tagja hétfőn közleményt adott ki, ebben azt írta, Tarlós István főpolgármester "felelőtlen, ha a metrófelújítás levezénylése helyett inkább hagyja életveszélyben utazni a budapestieket". A DK szerint Tarlós Istvánnak "mindent meg kellene tennie azért, hogy a 3-as metró alagútjainak és sínpályáinak a felújítása is megoldódjon, hiszen egy felújított metrószerelvény is életveszélyes, ha egy omladozó alagútban kell közlekednie".

Szerző