A brokkoli a kalciumtartalma mellett kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. A kutatások szerint emellett a folyamatos brokkolifogyasztás segít megelőzni a vastag- és vékonybélrákot.
A kelkáposztában szintén sok a C-vitamin, de fedezhetjük vele a napi A-vitamin szükségletünket is, ráadásul tartalmaz jelentős mennyiségű K-vitamint is, ami a véralvadást is segíti.
A fügébe, ha beleharapunk, azt hisszük, hogy egy szuperédes, ragadós édességgel van dolgunk, miközben egy rost- és káliumgazdag gyümölcsbe haraptunk. Magnéziumban is gazdag, amelyet a test több száz biomechanikai reakcióban hasznosít, például izomfunkciók megtartásában, a szívritmus stabilan tartásában vagy a csontok erősítésében.
Ne féljünk a szardíniától, az apró sós halakban rengeteg umami van, amelyet salátákhoz vagy tésztákhoz tudunk használni. Emellett remek B12-vitamin forrás, amely az agyat és az idegrendszert tartja egészségesen, és D-vitaminban is gazdag, ez utóbbi a csontok egészségéhez kell.
A fehér bab gazdag rostban, fehérjében, vasban, valamint az egyik legjobb természetes káliumforrás. Emellett jelentős rezisztens keményítő(egészséges szénhidrát)forrás, és az anyagcserét is javítja.
A tofut a fehérje legjobb vegetáriánus forrásaként ismerjük, pedig a kalcium remek forrása.
A mandulák nem csak egészségesek, hanem a napi fehérjetartalom 12 százalékát tartalmazzák, gazdagok E-vitaminban és káliumban. Enyhén hizlalnak ugyan, de jó zsiradékról beszélhetünk, ami csökkenti a rossz koleszterolt, ha mérsékelten fogyasztjuk.
forrás és kalciumkalkutátor: hazipatika.com