Bioritmus;ételek;kalciumhiány;

2015-10-06 15:03:00

Ételek, amiket nem hagyhatunk ki

A kalciumszükségletünket, a napi 1000 milligrammot gyakorlatilag három pohár tejből fedezni tudjuk. De mi van akkor, ha vegánok, netán laktózérzékenyek vagyunk, vagy csak egyszerűen nem szeretjük a tejet? Ne aggódjunk, vannak más ételek is, amivel fedezni tudjuk napi szükségletünket - nyugtat meg a Házipatika.com.

A brokkoli a kalciumtartalma mellett kétszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs. A kutatások szerint emellett a folyamatos brokkolifogyasztás segít megelőzni a vastag- és vékonybélrákot.

A kelkáposztában szintén sok a C-vitamin, de fedezhetjük vele a napi A-vitamin szükségletünket is, ráadásul tartalmaz jelentős mennyiségű K-vitamint is, ami a véralvadást is segíti.

A fügébe, ha beleharapunk, azt hisszük, hogy egy szuperédes, ragadós édességgel van dolgunk, miközben egy  rost- és káliumgazdag gyümölcsbe haraptunk. Magnéziumban is gazdag, amelyet a test több száz biomechanikai reakcióban hasznosít, például izomfunkciók megtartásában, a szívritmus stabilan tartásában vagy a csontok erősítésében.

Ne féljünk a szardíniától, az apró sós halakban rengeteg umami van, amelyet salátákhoz vagy tésztákhoz tudunk használni. Emellett remek B12-vitamin forrás, amely az agyat és az idegrendszert tartja egészségesen, és D-vitaminban is gazdag, ez utóbbi a csontok egészségéhez kell.

A fehér bab gazdag rostban, fehérjében, vasban, valamint az egyik legjobb természetes káliumforrás. Emellett jelentős rezisztens keményítő(egészséges szénhidrát)forrás, és az anyagcserét is javítja.

A tofut a fehérje legjobb vegetáriánus forrásaként ismerjük, pedig a kalcium remek forrása.

A mandulák nem csak egészségesek, hanem a napi fehérjetartalom 12 százalékát tartalmazzák, gazdagok E-vitaminban és káliumban. Enyhén hizlalnak ugyan, de jó zsiradékról beszélhetünk, ami csökkenti a rossz koleszterolt, ha mérsékelten fogyasztjuk.

forrás és kalciumkalkutátor:  hazipatika.com