Eb-jelszó: most vagy soha

Publikálás dátuma
2015.10.07. 07:53
Az első lecke a Feröer elleni ütközet a Telkiben készülő magyar csapatnak FOTÓ: MTI/ILLYÉS TIBOR
Amennyiben holnap legyőzi Ferört, bizonyosan pótselejtezőt játszhat a jövő évi Európa-bajnoki szereplésért a magyar fociválogatott. Jó esetben arra sem lesz szükség, és Dzsudzsák Balázsék – legjobb harmadikként – automatikusan kijutnak a franciaországi tornára. Milyenek az esélyeink? Helyünk van az elitben? A Népszava három korábbi szövetségi kapitánnyal kereste a válaszokat.

„Nagyon remélem, hogy hosszú-hosszú évtizedek után kijutunk az Eb-re – kezdte a magyar nemzeti együttest 2010 és 2013 közt irányító Egervári Sándor. – Feröer-szigetek a hatodik kalapból érkezett, hazai környezetben, az új helyzetben szurkolók előtt mindenképpen le kell győzni. Nem alaptalan a mondás, hogy a közönség a tizenkettedik játékos, igenis számít, hogy a pálya széléről jön a buzdítás, vagy sem. Európa-szerte sok érdekes eredmény születhet az utolsó két fordulóban, meglátjuk, hogy alakul a sorsunk. Az elsődleges cél most az, hogy csütörtökön megszerezzük a három pontot, a többi majd kiderül…”

Ami a magyarok teljesítményét illeti, a korábbi kapitány látott biztató jeleket, szerinte a finnek elleni győzelemre, a románok elleni hazai találkozó második félidejére lehet építeni. Ahogy azt lapunk is megírta, Egervári Sándor neve az utóbbi napokban szóba került az edzőt kereső Videotonnál, erre a felvetésre a tréner a következőket válaszolta: „Mondjuk úgy, hogy baráti megbeszélést folytattunk, ám konkrét megkeresés nem történt. Nem én leszek a Videoton trénere.”

Egervári SándorFOTÓK: NÉPSZAVA

Egervári SándorFOTÓK: NÉPSZAVA

Óvatosságra int a csütörtöki összecsapás kapcsán egy másik rutinos mester, a mieinket 1987-ben öt fellépésen irányító Garami József. „Senki se gondolja, hogy könnyű lesz legyőzni Feröer-szigeteket – kezdte az MTK szakmai igazgatója. – Egy éve egy nullára nyertünk idegenben, az ellenfél egyáltalán nem focizott rosszul. Hazai környezetben persze illik és kell is győzni. A sorozat utolsó, görögországi állomása érdekes lesz, hiszen a hazaiak pocsékul szerepelnek, minden esélyük elszállt. Hogy milyennek látom a jelenlegi magyar válogatottat? Dárdai Pál új impulzust adott, lendületbe hozta a csapatot, már csak az kell, hogy ez kitartson a hátralévő két találkozón is.”

Garami József

Garami József

Csank János 1996 áprilisától két évig irányította a magyar válogatottat, amely Norvégia mögött a második helyen végzett a világbajnoki selejtezőben: fájdalom, a jugoszlávok elleni pótselejtezőn (1-7, 0-5) már semmi sem jött össze. „Feröer nem rossz csapat, ám simán vernünk kell, főleg azok után, hogy kiderült, számíthatunk a szurkolók segítségére – magyarázta a 68 éves szakember. – Bevallom, nem hittem volna, hogy ennyire gyengén teljesít Görögország, ám, ha már így alakult, nekünk is illik kihasználni a szenvedését, bár a vasárnapi ütközet így is jelentős vizsgamunka lesz. Ha csütörtökön nyerünk, a pótselejtező garantált, illetve összejöhet akár az egyenes kijutás is. Amennyiben az első verzió lép életbe, nagyon sokat számít, hogy melyik válogatott kerül az utunkba.…”

Csank János

Csank János

Eb-selejtező, F csoport
9. forduló, október 8.
Magyarország–Feröer, 20.45 (tv: M4 Sport)
Észak-Írország–Görögország, 20.45
Románia–Finnország, 20:45
10. forduló, október 11.
Görögország–Magyarország, 18.00 (M4 Sport)
Finnország– Észak-Írország, 18.00
Feröer–Románia, 18.00

Szerző

Megbüntették a Videotont, a DVSC-t és az Újpestet

A Videotonnak 150, a Debrecennek 100, az Újpestnek pedig 50 ezer forintot kell büntetésként fizetnie a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottságának keddi döntése szerint.

Az MLSZ honlapja szerint a Videotont azért marasztalta el a bizottság, mert szurkolói Pintér Attila edzőt szidták folyamatosan a Puskás Akadémia elleni szombati bajnoki találkozó alatt. A DVSC-Újpest mérkőzésen mindkét szurkolótábor másokat megbotránkoztató magatartást tanúsított, más sportszervezeteket szidott.  A hétvégi fordulóban kiállított Fiola Attilát (Puskás Akadémia) egy mérkőzésre tiltotta el az fb.

Szerző

Ő lett a Videoton vezetőedzője

Horváth Ferenc lett a labdarúgó NB I-ben címvédő Videoton FC vezetőedzője.

A székesfehérvári klub honlapjának kedd esti tájékoztatása szerint a Videoton korábbi játékosának a mostani szezon végéig szól a szerződése. A 42 éves tréner legutóbb az NB II-es Szigetszentmiklós, azt megelőzően pedig a Győri ETO FC csapatát irányította.

A francia Bernard Casonit augusztus 19-én menesztették a fehérváriak vezetőedzői posztjáról, azóta a csapatot megbízott trénerként a korábbi másodedző, Pető Tamás irányította. A címvédő rendkívül gyengén kezdte az új idényt: előbb a Bajnokok Ligája, majd az Európa Liga selejtezőjétől búcsúzott, az OTP Bank Ligában pedig a szezon harmada, 11 forduló után négy győzelemmel és hét vereséggel csupán a hetedik helyen áll, bár az előző mérkőzésen 2-0-s hátrányt követően 3-2-re nyert a Puskás Akadémia ellen.

"Egy régi álmom teljesült azzal, hogy a Videoton FC vezetőedzője lettem. Sokat kaptam a klubtól játékosként, most szeretnék valamennyit visszaadni" - mondta a vidi.hu oldalon Horváth Ferenc, aki játékosként éppen a Videoton színeiben mutatkozott be az NB I-ben, még 1991-ben. Első fehérvári időszaka 1996-ig tartott, majd 2004-ben, másodszor pedig 2006-ban tért vissza a klubhoz. - "A Vidi keretét nagyszerű játékosok alkotják, a feladat, hogy ebből a keretből minél ütőképesebb csapatot rakjunk össze, és az idény végére elérjük a klub által kitűzött célokat."

Az új edző speciális helyzetnek nevezte, hogy a szerződése csupán hét hónapra szól, de hangsúlyozta, hogy ebben, a jövő májusig tartó időszakban szeretné a legjobb tudása szerint segíteni a klubot. A Videoton FC sportigazgatója, Kovács Zoltán emlékeztetett rá, hogy Horváth Ferenccel együtt játszottak Újpesten és a válogatottban is. 

"Remélem, az akkori időkhöz hasonlóan, a mostani együttműködésünk is sikeres lesz! Biztos vagyok abban, hogy a játékosok jól fogadják majd, partnerek lesznek a közös munkában, és vele el tudjuk érni a céljainkat. Ezúton is szeretném megköszönni Pető Tamásnak és stábjának azt az áldozatos és kemény munkát, amit az elmúlt hét hétben végzett" - nyilatkozta Kovács Zoltán.

Szerző