Horváth Ferenc célja a nemzetközi kupa

Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:54
A fehérváriak egykori válogatott játékosa ezúttal a kispadról próbál segíteni a címvédő csapaton FOTÓ: MTI/BODNÁR BOGLÁRKA
Ahogy az kedden eldőlt, Horváth Ferenc lett a labdarúgó NB I-ben szereplő Videoton vezetőedzője. A címvédő fehérváriak augusztus 19-én menesztették a francia Bernard Casonit, azóta Pető Tamás irányította ideiglenesen a csapatot, mely 11 forduló után 12 ponttal a 7. helyen áll. 

"Sokat jelent számomra ez a klub, hiszen gyerekből itt lettem felnőtt. A megbízásom hét hónapra szól, de ha csak egy meccsre kértek volna fel, azt is elvállaltam volna" – jelentette ki a tegnapi sajtótájékoztatón Horváth, aki 1991-ben a Honvédnál kezdett el futballozni, első élvonalbeli mérkőzését azonban a Videoton színeiben játszotta. A 42 éves szakember korábban a Győri ETO-t, a Kecskemétet és a Paksot edzette NB I-es csapatként, előző klubja a Szigetszentmiklósi TK volt.

Kovács Zoltán, a Videoton sportigazgatója megerősítette Garancsi István klubelnök szavait, hogy a cél az európai porond. "Ez a csapat képes rá, hogy odaérjen a nemzetközi kupaszereplést érő helyekre, és a Magyar Kupát is szeretnénk megnyerni" – mesélt a klub céljairól Horváth, de afelől vannak aggályai, hogy utol lehet-e még érni a bajnokságban a Ferencvárost. A budapesti születésű edző három ízben is volt a fehérváriak játékosa, összesen 171 NB I-es meccsen 63 gólt szerzett. Mivel korábban támadóként szerepelt, ezért külön hangsúllyal kezeli ezt a pozíciót.

"A csatároknak különleges lelkületük van. Ha az ember megtalálja azokat a húrokat egy támadónál, amelyeket meg kell pendíteni, akkor olyan csatárból is góllövő válhat, aki addig nem nagyon talált be" – vélekedett a Vidivel 2006-ban Magyar Kupát, 2007-ben Ligakpuát nyerő Horváth. A 32 magyar válogatottságot számláló edző külön kitért a mérkőzések alacsony látogatottságára is. "Én játszottam itt Fehérváron olyan mérkőzésen, amikor szinte együtt dobbantak az emberek a csapattal. Arra kérem a szurkolókat, hogy jöjjenek minél többen. Olyan játékosok lesznek a pályán, akik meg fognak halni a klubért és a győzelemért" – mondta Horváth, aki az október 14-i Andráshida elleni Magyar Kupa-mérkőzésen mutatkozhat be a Videoton kispadján.

Szerző
Frissítve: 2015.10.07. 22:34

Homályos a TAO-támogatás rendszere

Publikálás dátuma
2015.10.08. 07:53
A felcsúti Pancho Aréna 3,8 milliárd forintba került, ebből 2,66 milliárd volt a TAO-támogatás FOTÓ: NÉPSZAVA
A társasági adókedvezményből (TAO) eddig több százmilliárd forint folytba az öt látványsportág kasszájába. A kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong és természetesen a labdarúgás éves szinten több tíz milliárd forint kiegészítő támogatáshoz jut. Ám, az így befolyt összegeket ellenőrizni szinte lehetetlen.  Az egyes szövetségeknél többen dolgoznak a TAO-részlegeknél, de rejtély, miért kell ekkora apparátus.

Az Orbán-kormány döntése értelmében a 2011-es évtől öt látványsportág (labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong) is részesülhet a társasági adókedvezményből (TAO). De mi is ez pontosan? Magyarországon működő minden nyereséges vállalkozásnak társasági adót kell fizetnie, ötszáz millió forintig tíz százalékot, afölött tizenkilencet. Ezek a cégek maguk dönthetik el, hogy az államkasszát, vagy valamelyik kedvenc sportklubját, vagy szövetségét támogatják-e. Felajánlásban részesülhetnek országos sportági szakszövetségek, a látvány-csapatsport keretében vagy érdekében működő sportszervezetek, látvány-csapatsport fejlesztése érdekében létrejött közhasznú alapítványok, vagy a Magyar Olimpiai Bizottság.

A TAO nyomán a kézilabda, kosárlabda, vízilabda, jégkorong és a labdarúgás éves szinten több tíz milliárd kiegészítő támogatáshoz jut, melynek elsősorban az utánpótlás- és létesítményhelyzetet hívatottak javítani. A 2011-es, valamint a 2012-es évben az öt látvány-csapatsportág mintegy 33 és fél milliárd forinthoz jutott. A labdarúgó szövetség több mint 19, a kézilabda szövetség közel 6, a kosárlabda szövetség 3,2, a jégkorong szövetség 2,3 a vízilabda szövetség pedig 2,2 milliárd forinthoz jutott. Összesen pedig csaknem 267 milliárd forint áramlott az öt sportágra – mondta a sportért felelős államtitkárság a Magyar Időknek. A labdarúgásban a létesítményfejlesztés a leglátványosabb. Részben a társasági adókedvezményből (sz)épült az arénája a Ferencvárosnak, a Debrecennek, valamint a felcsúti Puskás Akadémiának is.

A magyar kézilabda már más kávéház. A sportág rendre szállítja az eredményeket, főleg klubszinten. 2011 óta csak a 2014/2015-ös szezonban fordult elő az, hogy honi csapat ne nyerjen nemzetközi kupában. Igaz, most is hajszálon múlott. Az MVM Veszprém férfi csapara a Bajnokok Ligája döntőjéig menetelt, ahol a Barcelonától szenvedett vereséget. Előtte kétszer is a győri lányok hódították el a legrangosabb európai kupasorozat serlegét. Előző hét pénteken Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda-szövetség elnöke elmondta a sportágnak szüksége lenne öt-hat nagyméretű, legalább 8000 férőhelyes arénára. Jelenleg ennek a követelménynek csak a budapesti Papp László Sportaréna és a debreceni Főnix Csarnok felel meg.

Kocsis szerint így szükség van például a Veszprém Aréna bővítésére vagy az építés előtt álló új szegedi aréna áttervezésére. Ezen kívül hatvan munkacsarnokot szeretnének építeni 2018-ig, évente 20-20 beruházással, de Vác, Orosháza, Dunaújváros, Siófok és Szentgotthárd is 1000-4000 fős csarnokot kapna. Miután a kézilabda sikersportág, az új arénákra ez esetben valóban szükség lenne, de arra nem kapunk magyarázatot, hogy a labdarúgásban mi szükség milliárdokat adópénzekből stadionok építésére fordítani.

A jégkorongba korábbiakhoz képest nagyságrendekkel több pénz áramlott, amelynek kézzelfogható eredményeit is tapasztalhatjuk: a szabványméretű pályák száma ma már 19, jelenleg 4400 igazolt hokis található az országban. Az utánpótlás-nevelés jó példája az idei krakkói diadal, ahol a magyar válogatott ismét kiharcolta a világelitbe jutást: hat olyan játékos is ott volt Lengyelországban, akik a szapporói csoda idején még csak az U14-es, illetve U16-os korosztályban korongoztak.

A kosárlabdázók is új csarnokokkal gazdagodtak, ráadásul Romániával közösen hazánk adott otthont a női Európa-bajnokságnak is. A mieink a D csoport utolsó helyén végeztek, egy győzelem mellett három vereséget szenvedtek. Vízilabdában is sikerült a hazacsábítani nagyágyúinkat, - többek között - ennek is volt köszönhető, hogy a Bajnokok Ligájában először fordul elő, hogy két csapatunk (Eger, Szolnok) is ott volt a hatos döntőben. Előbbi az ötödik, míg a Tisza-partiak a hatodikok lettek.

Mint látható, a TAO-rendszernek több előnye van, részben infrastrukturális szempontból. Ugyanakkor a TAO-pénzek ellenőrzése rendkívül nehéz, szinte lehetetlen. Ugyanis a sportszervezetek és a minisztérium szerint nem közpénzek, így felhasználásukról bármilyen tájékoztatás a gazdasági társaságok üzleti érdekeit sértené. Így a pénzáralmás örökre homályban marad. Az egyes szövetségeknél jelentős, többfős apparátus dolgozik csak azzal a feladattal, hogy e támogatást ellenőrizzék. Rejtély, mi szükség ennyi alkalmazottra, s ez is a támogatások rendszerének átláthatatlanságát mutatja.

A színház daganata a TAO?

Nemcsak az öt látványsportág részesülhet a társasági adókedvezményből. 2012-ben például az Előadó-művészeti Iroda adatai szerint 11 milliárd 622 millió forint jutott különböző színházi és előadó-művészeti szervezetekhez, tavaly pedig már 17 milliárd áramlott be. Ám, a TAO-nak nem mindenki örül. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója szerint ez a szakma daganata. Ugyanis a TAO-támogatáshoz igazolni kell a jegyeladásokat, ezért trükközés folyik. „Léteznek kimondott TAO-előadások, színháznak álcázott TAO-s rockkoncertek, amelyek kizárólag a nézettségre mennek, hogy igazolható legyen a magas jegyeladás. Így jogossá válik a támogatás. Emiatt fel is hígult a kínálat” – nyilatkozta a Magyar Időknek Vidnyánszky. A Nemzeti Színház igazgatója elmondta, ők nem élnek a társasági adókedvezménnyel.Szerző

A Fradi otthonában győzött a Honvéd

A Honvéd szoros mérkőzésen egy góllal nyert a Ferencváros vendégeként az E.ON férfi vízilabda ob I szerdai játéknapján.

Eredmények:

A csoport:
ZF-Eger - Tiszavirág-Szeged-Diapolo 15-7 (2-0, 2-1, 6-2, 5-4)

korábban:
Szolnoki Dózsa-Közgép - Kaposvári Vízilabda 16-1 (2-0, 4-0, 3-1, 7-0)

Az állás:
 1.  ZF-Eger                      4  4   -   -    63-28  12 pont
 2.  Szolnoki Dózsa-Közgép        2  2   -   -     35-5   6
 3.  PannErgy-MVLC                3  2   -   1    26-29   6
 4.  BVSC-Zugló                   3  1   1   1    28-27   4
 5.  Tiszavirág-Szeged-Diapolo    2  1   -   1    23-23   3
 6.  Valdor Szentes               3  1   -   2    28-37   3
 7.  Kaposvár                     4  -   1   3    20-49   1
 8.  Tatabánya                    3  -   -   3    22-47   0

B csoport:
FTC-PQS Waterpolo - RacioNet-Honvéd 7-8 (1-1, 1-2, 4-3, 1-2)
A-Híd OSC Újbuda - VasasPlaket 16-7 (5-0, 5-1, 2-4, 4-2)
    
Az állás:
 1.  A-Híd OSC Újbuda             2  2   -   -    23-10   6 pont
 2.  FTC-PQS Waterpolo            3  2   -   1    38-26   6
 3.  Debreceni VSE                3  2   -   1    28-18   6
 4.  VasasPlaket                  2  2   -   -    23-16   6
 5.  RacioNet-Honvéd              3  2   -   1    23-27   6
 6.  UVSE-Hunguest Hotels         2  -   -   2    15-20   0
 7.  PVSK-Mecsek Fűszért          2  -   -   2    19-28   0
 8.  KSI SE                       3  -   -   3    18-42   0

Szerző