Előfizetés

KSH: szeptemberben 0,4 százalékkal többet ér a pénzünk

Szeptemberben  0,4 százalékkal alacsonyabb volt a fogyasztói árak átlagos szintje, mint egy évvel korábban, augusztushoz viszonyítva pedig 0,6 százalékkal csökkentek az árak - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké jelentősen csökkent éves összevetésben.
A fogyasztói árak az év első kilenc hónapjában átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest. Az éves maginfláció szeptemberben szezonálisan kiigazítva 1,3 százalék volt, 0,1 százalékponttal magasabb az előző havinál, a havi értéke pedig változatlanul 0,1 százalékon állt.

Menekültügy - Újabb tizenhat büntető eljárás

Tizenhat menekült bíróság elé állítását kezdeményezte a Szegedi Járási Ügyészség határzár tiltott átlépésnek bűntette miatt szerdán - nyilatkozta a Csongrád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője.

Serfőző Katalin közölte, hogy a vádirat szerint a menekültek közül hatan-hatan Mórahalomnál és Ásotthalomnál, hárman Kelebiánál, míg egy határsértő ismeretlen helyen érkezett Magyarország területére. Tizenhárman a már mások által megrongált, felemelt vagy lenyomott határzáron keresztül, a többiek a kerítés alatt vagy azon átmászva lépték át illegálisan a határt. A vádlottak közül - akik valamennyien elismerték a bűncselekmény elkövetését - tizenegy szíriai, három koszovói, kettő iraki állampolgárnak vallotta magát.

A válsághelyzet kihirdetése óta a Szegedi Járási Ügyészég összesen 414 elkövetővel szemben kezdeményezett gyorsított eljárást határzár tiltott átlépésének bűntette miatt - tudatta az ügyész.

Több vonalon is késnek a vonatok, egy óra is lehet a csúszás

Publikálás dátuma
2015.10.08. 10:50
Illusztráció/Népszava
Műszaki hiba miatt jelentős, akár órás késésekre is számítani kell a Budapest-Győr-Hegyeshalom, a Budapest-Győr-Szombathely és a Szombathely-Székesfehérvár-Budapest vasútvonalon - közölte a Mávinform csütörtök reggel.

A közlemény szerint Hegyeshalom állomáson elromlott a biztosítóberendezés, ami lassítja a vonatközlekedést, emiatt a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon akár 50-60 perccel hosszabbá vált a menetidő. A Budapest-Győr-Szombathely és a Szombathely-Székesfehérvár-Budapest vonalon csütörtök hajnalban menetrend szerint elindultak a vonatok, de a vépi állomáson szerdán elromlott biztosítóberendezése miatt a GYSEV hálózatán - csúcsforgalom idején - ismét jelentős, 30-60 perces késésekkel közlekednek a vonatok, ami a MÁV-szerelvényeket is érinti. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán, a GYSEV-től kapott tájékoztatás szerint délelőtt helyreállhat a rend - írta a Mávinfom.