Előfizetés

Vigyázat! A vasúti sorompók sem működnek!

 Műszaki hiba miatt jelentős késésekre kell számítani a Budapest-Esztergom vasútvonalon csütörtök kora délutánig - közölte a Mávinform.

A közlemény szerint Óbuda és Piliscsaba között elromlott a vasúti biztosítóberendezés és a sorompók sem működnek. A szakemberek már megkezdték a rendszer helyreállítását.

Ők a Fidesz legelkötelezettebb szavazói - Izgalmas felmérés a Republikontól

Publikálás dátuma
2015.10.08. 12:05
Derű, önelégültség... és miért is ne? - Fotó: Népszava
Értékválasztásaik alapján markánsan különböző csoportokból áll a Fidesz szavazótábora, közös bennük ugyanakkor, hogy elkötelezett kormánypárti szavazók, akik elutasítják a baloldali pártokat és a Jobbik felé is csak egészen kis részük mutat nyitottságot – ez derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből, amely a Fidesz szavazóit vizsgálta egy összevont, 3000 fős adatbázison. Társadalomképük alapján öt típusát különítettük el a Fidesz szavazóknak: nemzeti-liberálisok, apolitikus jobboldali fiatalok, vidéki vallásosak, polgári középosztálybeliek és mérsékelt értékkonzervatívok alkotják a kormánypárt szavazótáborát.

A Fidesz szavazók öt csoportja

A Republikon Intézet legújabb elemzésében a Fidesz szavazóinak értékelvű csoportosítását végezte el: társadalmi-politikai attitűdjeik alapján öt kategóriába osztottuk a közel kétmillió kormánypárti szavazót. Bár e szavazók szemmel láthatóan különböznek az egyenlőségről vagy a tekintélyelvűségről vallott nézeteikben, túlnyomó többségük számára a Fidesz megkérdőjelezhetetlenül az első számú párt. Közös elem továbbá a baloldali pártok erőteljes elutasítása, de az öt csoport közül legfeljebb kettőben látunk nyitottságot a Jobbik felé.

A legkisebb, mintegy százezer főt számláló csoport a nemzeti-liberálisok. Ideológiai szempontból ők a Fidesz leginkább liberális szavazói: alapvetően utasítják el a tekintélyelvűséget, viszont elfogadóak a társadalmi egyenlőtlenséggel szemben. Döntően fiatal, budapesti, a vallásosságot elutasító, magas végzettségű szavazókról van szó, akik a táboron belül a leginkább kritikusak a Fidesszel. A politika nagyon érdekli őket és igyekeznek minél több forrásból tájékozódni. Az átlagos Fidesz szavazóhoz képest kevésbé van rossz véleményük a baloldalról, de a meglévő baloldali pártokat elutasítják. Ez a csoport valamelyest nyitott a Jobbik felé: másodlagos preferenciában megjelenik, de győzelmi várakozásuk egyértelműen a Fideszhez köti őket.

A 335 ezer fős apolitikus jobboldali fiatalok olyan szavazók számára a politika kevésbé fontos része a mindennapoknak: pályakezdő, családalapító fiatalokról van szó, akik magasan képzettek, dolgoznak, jó keresetük is van – így számukra a Fidesz stabilitása már önmagában is érték és nem látnak okot arra, hogy más pártot válasszanak. E szavazók vélhetően a családi szocializáció során lettek jobboldaliak és maradtak is annak: a baloldalt a 2010 előtti időszakkal azonosítják, a Jobbik radikalizmusa pedig inkább taszítja őket.

A közel félmillió szavazót jelentő vidéki vallásos Fidesz szavazók jellemzően idős, alacsony végzettségű, rossz anyagi körülmények között élő választók, akik jobboldaliságuk és konzervativizmusuk mellett nagyon erősen társadalmi-jövedelmi egyenlőséget követelnek. Értékválasztásaik és demográfiai jellemzőik alapján e szavazók leginkább az egykori Kisgazdapárt szavazóira hasonlítanak. Ebben a csoportban működött leginkább a kormány menekült-ellenes hangulatkeltése: ezek a szavazók, akik féltik a megélhetésüket, biztonságukat a menekültektől és mára ők a leginkább elutasítóak a befogadással kapcsolatban. Bár elégedetlenek azzal, ahogy a kormány a szegénységet kezeli és észlelik a Fideszes korrupciós ügyeket, általános kiábrándultságuk miatt nem hisznek abban, hogy ezt más párt máshogy kezelné.

A 475 ezer választót magába foglaló polgári középosztály a Fidesz legelkötelezettebb szavazói csoportja: tagjai a leginkább elégedettek a kormányzással, ami annak is köszönhető, hogy e választók jellemzően a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikájának nyertesei. Idős, kifejezetten tekintélyelvű szavazókról van szó, akik számára a Fidesz keresztény-konzervatív társadalomképe épp megfelelő. Politikáról elsősorban a Magyar Televízióból és a Kossuth Rádióból tájékozódnak. E szavazók sok szempontból a korábbi MIÉP szavazókkal mutatnak rokonságot és nagyon erősen elutasítják az MSZP-t és a DK-t.

Végül az 515 ezres létszámával a legnagyobb csoport a mérsékelt értékkonzervatív szavazó: olyan, döntően közép- és felsőközép-osztálybeli, magasan képzett fiatal tartozik ide, akik alapvetően elégedettek a kormányzással és a Fidesz döntéseivel, noha egy-két ügyben markánsan piacpárti álláspontot képviselnek: nem jellemző rájuk az általános bankellenes hangulat, a nyugdíjrendszer fenntarthatóságának érdekében emelnék a korhatárt, elfogadóbbak a tandíjjal kapcsolatban. Ideológiai ügyekben viszont konzervatívak és osztják a Fidesz nemzeti retorikáját is: halálbüntetés-pártiak, tiltakoznak az idegen tőke ellen, támogatják az EU-elleni szabadságharcot. A mérsékelt konzervatívok kifejezetten érdeklődnek a politika iránt, döntően az online médiából tájékozódnak, ott viszont szinte mindenevők, a Fidesz táboron belül ők olvassák leginkább az Index és Origo mellett a többi, relatíve új portált, mint a 444.hu vagy a VS.hu és rendszeres olvasói a Hir24.hu-nak is. A többi szavazói csoporttal szemben mutatnak némi nyitottságot az LMP és a Jobbik felé is, ám ez egyelőre nem több, mint egyfajta anti-establishment szimpátia, szavazási szándékot nem jelent.

KSH: szeptemberben 0,4 százalékkal többet ér a pénzünk

Szeptemberben  0,4 százalékkal alacsonyabb volt a fogyasztói árak átlagos szintje, mint egy évvel korábban, augusztushoz viszonyítva pedig 0,6 százalékkal csökkentek az árak - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt, az üzemanyagoké jelentősen csökkent éves összevetésben.
A fogyasztói árak az év első kilenc hónapjában átlagosan 0,3 százalékkal alacsonyabbak voltak az előző év azonos időszakához képest. Az éves maginfláció szeptemberben szezonálisan kiigazítva 1,3 százalék volt, 0,1 százalékponttal magasabb az előző havinál, a havi értéke pedig változatlanul 0,1 százalékon állt.