A nyugati pop találkozik a keletivel

Publikálás dátuma
2015.10.09. 07:45
Warhol híres szitalenyomata leveses konzervekről FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Művészet az, ha valaki lefest egy konzervdobozt? Vajon az amerikai pop art mellett csak másolat a kelet-közép-európai pop art? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Ludwig Múzeum ma nyíló, Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállítása, mely két emeleten mutat be hatalmas mennyiségű művet.

Alapterületét és a kiállított művek számát tekintve is hatalmas a Ludwig Múzeum pop artról szóló kiállítása, mely a klasszikus amerikai művek mellett bemutatja a hatvanas években készült kelet-közép-európai alkotásokat is. Az ötvenes években indult művészeti stílus lényege, hogy a hétköznapokban használt tárgyakat, akár egy telefont, egy ruhadarabot, egy hírlapot vagy egy képregényt is a művészet rangjára emel. A „pop art pápája”, Andy Warhol például számos szitanyomatot készített a Campbell’s leveses konzervről, melyet bármelyik amerikai állampolgár olcsón megvásárolhatott a szupermarketekben. A kiállítótérbe kerülve azonban a konzervdobozból művészeti alkotás lett, mely egyben a fogyasztói társadalomról megfogalmazott kritikává is vált. Az új stílust viszont sokan támadták: vajon tényleg művészet a pop art?

A kiállítás is azt bizonyítja, hogy a pop art igenis mérvadó művészeti stílus, és nem csak „mostohagyerek” az 1945 utáni egyetemes művészettörténetben. A Ludwig Goes Pop + The East Side Story című kiállítás tavaly indult a kölni Ludwig Múzeumból, idén februárban érkezett a bécsi Mumokba, hogy aztán megérkezzen hozzánk is. A budapesti tárlat számos olyan művet mutat be, mely önmagában is szenzációértekű. Andy Warhol már említett leveses dobozai mellett, láthatjuk Roy Lichtenstein képregényeket idéző alkotásait, de helyet kaptak Tom Wesselmann túlszexualiztált nőalakjai is. –Korábban nem volt még hasonló kiállítás Magyarországon – mondta Fabényi Júlia, a Ludwig Múzeum igazgatója.

A színes tárlat másik kuriózuma, hogy a hatvan amerikai mű mellett kiállították kelet-közép-európai művészek százötven pop art alkotását, melyek jól rímelnek a nyugati művek világára. A látogatók így felfedezhetik a párhuzamokat és ellentéteket a két „alkotótábor” között. Külön érdekesség, hogy míg egy-egy amerikai művész képes volt ugyanazt a témát egész életében ismételni, addig a mi térségünk művészei csak életművük egy-egy fejezetét szentelték a pop artnak. A kiállítás emellett felvet egy fontos kérdést is: vajon a kelet-közép-európai művek csak a nyugatiak puszta másolatai? Regina Wyrwoll, az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung kuratóriumának tagja szerint korántsem. – A képekből az tükröződik, hogy Kelet-Európában is volt pop art életérzés, mely nemcsak a művészetben öltött testet, hanem a mindennapokban is, úgymint a tárgyakban, a zenében – mondta lapunknak. Vagyis hiába állt a vasfüggöny, a művészet áttörte a határokat.

Popovics Viktória, kurátorasszisztens elmondta, hogy a kiállításon a hatvanas évek zavaros hangulata is felidéződik. Egy kisebb teremben például a vietnámi háború borzalmaira reagáló alkotások függnek. Lakner László Saigon című festményén sokszorosítva látható az a buddhista szerzetes, aki a háború elleni tüntetésként felgyújtotta magát a vietnámi város főterén. Egy másik teremben a hidegháborús szembenállás egyik fő témáját, az űrutazásra reagáló képeket láthatunk. Robert Indiana festménye például azt mutatja be ironikusan hogyan maradt ki a háború utáni Németország a világűrért folytatott versenyből. Persze, a korabeli politika többi eseménye se hagyta hidegen a művészeket: 1968-as év történései, a párizsi diáklázadások májusban, a vietnámi háború elleni tüntetések, vagy a prágai tavasz mind-mind arra sarkallták a két tábor művészeit, hogy megfogalmazzák elmarasztaló kritikájukat.

A Ludwig kiállítása minden szempontból az idei ősz egyik művészeti szenzációja. Szakmailag és a művek tekintetében is izgalmas tárlat. Egy probléma mégis akad: a korábban Kölnben és Bécsben kiállított művekből nem mindegyik érkezett Budapestre.

Fabényi Júlia lett a Velencei Biennálé nemzeti biztosa
A Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatóját bízta meg a Velencei Biennálé nemzeti biztosi feladatainak ellátásával Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A kinevezésről szóló dokumentumot Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár adta át Fabényinak. A poszt azután üresedett meg, hogy a korábbi nemzeti biztos, Balatoni Mónika szeptemberben lemondott. A Velencei Biennálé Magyar Irodája január közepe óta a Műcsarnok helyett a Ludwig Múzeum keretein belül működik.
(MTI)Átalakítaná az adózást az Uber

Precedens értékű megállapodás született az észt adó- és vámhivatal, illetve az Uber fuvarmegosztó szolgáltatás között; az Uber részt vesz egy egyszerűsített, digitális adóbevallási rendszer kifejlesztésében - közölte az utazásmegosztó cég. Az új adóbevallási platform a tervek szerint 2016-ban indul, elsőként az észt vállalkozók használhatják majd, ám a cég közlése szerint a megállapodás jó példa lehet a többi európai országnak is.

"Észtország eddig is élen járt a digitális technológiák alkalmazásában, és az internetes szolgáltatások fejlesztésében" - nyilatkozta az Uber regionális közpolitikai vezetője. Mark MacGann szerint ezért válhatott európai szinten is komoly innovációs központtá. Az elektronikus pénzügyi tranzakciók - amilyeneket az olyan digitális vállalatok alkalmaznak, mint például az Uber - átláthatóvá és követhetővé teszik az eddigi, készpénzen alapuló pénzforgalmat mind a hatóságok, mind pedig az egyének számára.

MacGann közölte, örömmel tesznek eleget az észt adóhivatal kérésének, hogy részt vegyenek a közös projektben, amelynek révén az Uber autós partnerei és a többi egyéni vállalkozó egyszerűen és könnyen tehetik meg adóbevallásukat. A közleményben hangsúlyozták, az Uber más nemzeti hatóságokkal is szeretne együttműködni, hogy a fogyasztók és az állam is jól járjanak.

Egyelőre az Uber azonban a legtöbb országban heves ellenállásokba ütközik, világszerte hivatásos taxisok tömegei tüntetnek az olcsó utazásmegosztó cég ellen. Franciaországban "tisztességtelen eszközök használatával" is vádolták a céget, a helyi vezetőket pedig bíróság elé állították. Magyarországon az új taxisrendelet hozott szigorúbb szabályozást, ennek lényege szerint utast pénzért csak taxis vagy "személygépkocsis személyszállító szolgáltatást folytató vállalkozás" szállíthat. A személyszállító szolgáltatás csak hatósági engedéllyel végezhető, amit így az Uber sofőrjeinek is meg kell szereznie.

Szerző

Pattanásig feszült a NATO–orosz viszony

Egyre komolyabban aggódik a NATO Oroszország szíriai katonai szerepvállalása kapcsán, kész katonákat küldeni Törökországba. Az orosz harci gépek által támogatott Bassar el-Aszad hadserege eközben átfogó szárazföldi hadműveletet kezdett. Irakban tömegmészárlást rendezett az Iszlám Állam.

Az utóbbi napok intenzív orosz bombázásai megnyitották az utat Aszad elnök hadserege előtt. A szír kormányerők és a velük szövetséges milíciák tegnap átfogó szárazföldi hadműveletet kezdtek a Ghab-síkságon az orosz légierő támogatásával. A londoni székhelyű szír emigráns szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának beszámolójából nem derül ki egyértelműen, hogy a megcélzott területen jelen van-e vagy sem az Iszlám Állam. Tenger melletti területről van szó, amelyet felkelők uralnak a tavasz óta és amely stratégiai fontosságú a damaszkuszi rezsim számára.

Az amerikai vezetésű nyugati szövetségesek és a NATO egyre jobban aggódik az orosz katonai szerepvállalás miatt, főképp azóta, hogy az utóbbi napokban az orosz vadászgépek háromszor is megsértették a török légteret. A NATO védelmi miniszterei tegnap Brüsszelben tartottak egyeztetést, a tanácskozás központi témája Oroszország fokozódó szíriai katonai aktivitása volt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár itt jelentette be: a NATO kész katonákat küldeni Törökországba, hogy megvédje tagországát a fenyegetések ellen. Hangsúlyozta, az észak-atlanti katonai szövetség már reagált is a fenyegetésre kapacitásának, csapásmérő képességének és készültségének fokozásával, hogy katonákat küldhessen déli szárnyára, így Törökországba is. Stoltenberg szerint Oroszország szíriai légicsapásai és robotrepülőgépekkel végrehajtott támadásai "aggodalomra adnak okot".

Washington is jelezte szerdán, hogy többször is ki kellett térnie a nyugati koalíció bombázóinak orosz harci repülők elől, hogy elkerüljék a közeli találkozást orosz harci repülőkkel. Az eset az utóbbi hat napban történt – közölte a Pentagon szóvivője. Mindez annak ellenére következett be, hogy október 1-jén amerikai és orosz tisztségviselők videokonferenciát tartottak arról, hogyan szavatolják a légi személyzet biztonságát a párhuzamosan folytatott katonai műveletek során.

Moszkva egyelőre nem reagált a NATO főtitkár bejelentésére, viszont nem hagyta szó nélkül a brüsszeli NATO-csúcsra érkező Michael Fallon brit védelmi miniszternek az értekezlet előtt elhangzott szavait. Fallon arról beszélt, hogy Nagy-Britannia készül egy kisebb kontingenst küldeni a balti államokba, hogy megelőzzék az esetleges orosz provokációkat. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő sajtótájékoztatón sajnálatosnak nevezte a NATO katonai infrastruktúrájának az orosz határ közelébe való telepítését és állította, hogy erre meglesz az Orosz Föderáció válasza.

Tömegkivégzést rendezett az Iszlám Állam

Az iraki kormánnyal szövetséges egyik szunnita törzs 70 tagját végezte ki az Iszlám Állam terrorszervezet, jelentette helyi és ENSZ-forrásokra hivatkozva a Le Figaro. Ugyanakkor az iraki kurd hatóságok arról számoltak be, hogy a terrorszervezet mustárgázt vetett be a kurd önvédelmi erők ellen az Irak északi részén augusztusban történt összecsapások során. A mustárgáz bevetését tiltja a vegyifegyver-tilalmi egyezmény.Szerző