Előfizetés

Pattanásig feszült a NATO–orosz viszony

Egyre komolyabban aggódik a NATO Oroszország szíriai katonai szerepvállalása kapcsán, kész katonákat küldeni Törökországba. Az orosz harci gépek által támogatott Bassar el-Aszad hadserege eközben átfogó szárazföldi hadműveletet kezdett. Irakban tömegmészárlást rendezett az Iszlám Állam.

Az utóbbi napok intenzív orosz bombázásai megnyitották az utat Aszad elnök hadserege előtt. A szír kormányerők és a velük szövetséges milíciák tegnap átfogó szárazföldi hadműveletet kezdtek a Ghab-síkságon az orosz légierő támogatásával. A londoni székhelyű szír emigráns szervezet, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának beszámolójából nem derül ki egyértelműen, hogy a megcélzott területen jelen van-e vagy sem az Iszlám Állam. Tenger melletti területről van szó, amelyet felkelők uralnak a tavasz óta és amely stratégiai fontosságú a damaszkuszi rezsim számára.

Az amerikai vezetésű nyugati szövetségesek és a NATO egyre jobban aggódik az orosz katonai szerepvállalás miatt, főképp azóta, hogy az utóbbi napokban az orosz vadászgépek háromszor is megsértették a török légteret. A NATO védelmi miniszterei tegnap Brüsszelben tartottak egyeztetést, a tanácskozás központi témája Oroszország fokozódó szíriai katonai aktivitása volt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár itt jelentette be: a NATO kész katonákat küldeni Törökországba, hogy megvédje tagországát a fenyegetések ellen. Hangsúlyozta, az észak-atlanti katonai szövetség már reagált is a fenyegetésre kapacitásának, csapásmérő képességének és készültségének fokozásával, hogy katonákat küldhessen déli szárnyára, így Törökországba is. Stoltenberg szerint Oroszország szíriai légicsapásai és robotrepülőgépekkel végrehajtott támadásai "aggodalomra adnak okot".

Washington is jelezte szerdán, hogy többször is ki kellett térnie a nyugati koalíció bombázóinak orosz harci repülők elől, hogy elkerüljék a közeli találkozást orosz harci repülőkkel. Az eset az utóbbi hat napban történt – közölte a Pentagon szóvivője. Mindez annak ellenére következett be, hogy október 1-jén amerikai és orosz tisztségviselők videokonferenciát tartottak arról, hogyan szavatolják a légi személyzet biztonságát a párhuzamosan folytatott katonai műveletek során.

Moszkva egyelőre nem reagált a NATO főtitkár bejelentésére, viszont nem hagyta szó nélkül a brüsszeli NATO-csúcsra érkező Michael Fallon brit védelmi miniszternek az értekezlet előtt elhangzott szavait. Fallon arról beszélt, hogy Nagy-Britannia készül egy kisebb kontingenst küldeni a balti államokba, hogy megelőzzék az esetleges orosz provokációkat. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő sajtótájékoztatón sajnálatosnak nevezte a NATO katonai infrastruktúrájának az orosz határ közelébe való telepítését és állította, hogy erre meglesz az Orosz Föderáció válasza.

Tömegkivégzést rendezett az Iszlám Állam

Az iraki kormánnyal szövetséges egyik szunnita törzs 70 tagját végezte ki az Iszlám Állam terrorszervezet, jelentette helyi és ENSZ-forrásokra hivatkozva a Le Figaro. Ugyanakkor az iraki kurd hatóságok arról számoltak be, hogy a terrorszervezet mustárgázt vetett be a kurd önvédelmi erők ellen az Irak északi részén augusztusban történt összecsapások során. A mustárgáz bevetését tiltja a vegyifegyver-tilalmi egyezmény.Gimnáziumból politikai játszótér, a diák meg kit érdekel

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2015.10.09. 07:13
Kívülről minden rendben lévőnek látszik, de ez valóban csak a látszat, amely gyakran csal FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Lassan tarthatatlanná válik a helyzet a Budai Nagy Antal Gimnáziumban. Már a tanév első hónapjában legalább száz óra elmaradt, nincs munkaterv, az új, politikai erőből kinevezett igazgató alig kommunikál a tantestülettel. A diákok és a tanárok érdekei is sérülnek, az oktatási kormányzat szerint viszont minden a legnagyobb rendben van.

Elfogadhatatlan, ami a Budai Nagy Antal Gimnázium diákjaival és tanáraival történik - jelentette ki Mendrey László. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke ezt arra a hírre reagálva mondta lapunknak, mely szerint az intézményben nem biztosított a zavartalan oktatói munka. Az iskola szülői szervezete arra hívta fel a figyelmet, hogy a tanév első hónapjában legalább száz tanóra elmaradt, több mint kétszázat pedig helyettesítéssel vagy felügyelettel tudtak megoldani. Az iskola tantestülete szerint gondot jelent az is, hogy a gimnáziumnak még mindig nincs elfogadott munkaterve.

A szülők és a tantestület szerint a problémák oka a politikai akaratból kinevezett új igazgató, Manolovitsné Erdőközi Orsolya. A botrányos igazgatóváltásról korábban lapunk is beszámolt: Manolovitsnét annak ellenére ültették az igazgatói székbe, hogy kinevezését szinte a teljes nevelőtestület és a szülői választmány is elutasította, igazgatói pályázatát - amely plágiumgyanús is volt - szakmailag elfogadhatatlannak tartották. Az új igazgató - aki jó kapcsolatban van a köznevelési államtitkárral, Czunyiné Bertalan Judittal - alkalmassága valóban megkérdőjelezhető, az iskolában már a tanévnyitó is botrányosra sikeredett, a Manolovitsné által támogatott igazgató-helyettesek pedig nem felelnek meg a jogszabályi követelményeknek.

Ezt végül a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) is belátta, s a tankerület új pályázatot írt ki a helyettesi pozíciókra azzal a kikötéssel, hogy a pályázók csak matematika vagy kémia szakos, vezető tapasztalattal rendelkező tanárok lehetnek. A szülői szervezet szerint az ilyen kitételek a jogszabályokban nincsenek követelményként megjelölve, "de mindenképpen alkalmasak arra, hogy a nevelőtestület jelenlegi tagjai (a volt igazgatót leszámítva) ne tudjanak pályázni".

A gimnázium nevelőtestülete és a szülői szervezet levélben kérte a Kliktől és az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) az igazgatónő mihamarabbi visszahívását, mert az iskolában kezd tarthatatlanná válni a helyzet: a vezetés szakmai szempontból hibát hibára halmoz, "a vezetési módszerek destruktívak, az ősztől elvárt értékelési rendszerek kidolgozása sem történt meg". A kérelmeket mintegy 30 tanár, az iskola 19 osztályából pedig 18 írta alá. A két testület korábban már több alkalommal is felhívta a Klik és az Emmi figyelmét a szabálytalanságokra és az iskolai munkát nehezítő körülményekre, érdemi választ azonban nem kaptak. Manolovitsné sem hajlandó nyilatkozni az ügyben, sőt a nevelőtestület alig beszél vele.

Czunyiné korábban azt állította, a kinevezéskor szakmai döntés született. A Népszabadságnak adott interjúban azonban már arról beszélt, hogy az igazgatókat az elmúlt húsz évben mindig politikai alapon választották, szerinte ilyenkor "kis választási kampányok" zajlanak az iskolákban "tiszta és kevésbé tiszta eszközök bevetésével". Budafok-Tétény fideszes képviselőcsoportja pedig a szülőket vádolta azzal, hogy feszültséget szítanak, hazudnak és rágalmaznak, az iskolában szerintük ezért akadozik az érdemi munka. Czunyiné szerint a kinevezés nem ment az oktatás rovására, s ezt a Klik is ugyanígy látja. Megkeresésünkre közölték: az iskolában "a tanulók minőségi nevelése-oktatása zavartalan", az elmaradt órák - melyek száma a Klik szerint az elmúlt évekhez képest nem nőtt, idén 127 helyettesítés volt a tavaly szeptember és október között regisztrált 291-el szemben - pótlása folyamatos, a szülők által jelzett problémákat pedig még vizsgálják. 

- A kialakult helyzet egész biztosan az oktatás színvonalának visszaesését eredményezi, katasztrofális, ami történik, előbb utóbb az ombudsmannak is lépnie kell - véli Mendrey László. A PDSZ elnöke szerint a Budaiban zajló események súlyosan sértik a diákok tanuláshoz és a pedagógusok tisztességes munkavégzéshez való jogát. Hasonlóan vélekedik az Orbán-kormány által életre hívott tanárszervezet, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke is. Horváth Péter lapunknak elmondta: nem meglepő, hogy a helyzet elmérgesedett, az új igazgató kinevezésével pedig maga sem értett egyet. - Olyan igazgatóra lenne szükség, akiben megbízik a nevelőtestület. A legfontosabb azonban a gyerekek érdeke - mondta Horváth, hozzátéve: ami a Budaiban történt, rossz üzenet a rendszer egészére nézve.

Illatos út - Miért nem akar vizsgálatot a Fidesz?

Publikálás dátuma
2015.10.09. 07:12
FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Bár a szakértők szerint a helyzet rendkívül súlyos, és az Illatos úti mérgek által érintett területeken további vizsgálatokat kellene végezni, Ferencváros képviselőinek fideszes többsége ezt nem támogatja.

A Magyar Ökotoxikológiai Társaság elnöke szerint is nagyon súlyos a helyzet. Darvas Béla - a biológiai tudományok kandidátusa, az MTA doktora - elmondta, ő nem enne a környéken termett zöldségekből, gyümölcsökből, sőt nem is lakna azon a környéken. Mindez a Ferencvárosban tartott rendkívüli testületi ülésen hangzott el. Két szakértőt hallgattak meg a képviselők az Illatos úti mérgek lakott területeket érintő hatásairól és veszélyeiről.

A méréseket készítő Wessling Kft. képviselője, Palotai Zoltán felidézte, hogy az anyagukban szereplő összegzés szerint „a talajban és felszín alatti vízben kimutatott PAH és DDT, valamint ennek bomlástermékei miatt az érintett területeken kerülendők a talaj és a felszín alatti víz intenzív használatával járó tevékenységek - mint a kiskerti növénytermesztés, játszótér, locsolás vagy egyéb felszín alatti vízkivétel”. Az is elhangzott, hogy a kimutatott szennyező anyagok között több is valószínűleg rákkeltő hatású.

A fideszes többség azonban a kár enyhítésére tett javaslatokat leszavazta. Így továbbra sem mérik a légszennyezettséget, valamint a szálló port. Nem készül elemzés a területen található veszélyes vegyi anyagok egészségre gyakorolt hatásáról. Változatlanul nem tartanak szakmai konferenciát, ahol civilek, környezetvédők, környezetvédelmi és egészségügyi szakemberek, valamint a hatóságok képviselői egyeztethetnének az Illatos út ügyében. Egyelőre a mérgező hordók elszállítását sem ellenőrzik.

Az Együtt IX. kerületi képviselője, Baranyi Krisztina lapunkkal azt közölte, addig nem hagyja abba a küzdelmet, amíg olyan tiszta nem lesz az Illatos út környéke, hogy az ott termesztett zöldségekből bárki bátran fogyaszthasson. Jelezte, továbbra is bízik benne, hogy el tudják végeztetni a szükséges méréseket, és elérik, hogy a mérgek által érintett területeket megtisztítsák az Illatos úton.