Sérülhetett a határon katonáknak éneklő óvodások méltósága

Október 2-án több híradás is beszámolt arról, hogy a zákányi óvodások az óvodavezető által szervezett program keretében saját készítésű ajándékot vittek a horvát-magyar határon szolgálatot teljesítő katonáknak. 

A látogatásról a köztévé híradója felvételt készített. Az Eötvös Károly Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért szerint az óvoda akciója megsértette a gyerekek és szülők emberi méltóságát és lelkiismereti szabadságát. A két szervezet ezért panasszal fordult az óvoda fenntartójához, az ombudsmanhoz, és az oktatási jogok biztosához.

Korábban írtuk: "A zákányi óvoda közvetlenül az események közelében van, így a gyerekek nap mint nap láthatják a rendőrök és a katonák munkáját. Épp ezért döntöttek úgy az óvónők és a gyerekek, hogy meglepik a határon dolgozó szerveket" - a portál beszámolója szerint.

A felvételt az MTVA hírcsatornája is leadta, ezt az ATV (Havas a pályán) szúrta ki.

Szerző

Marad a borongós idő

Publikálás dátuma
2015.10.08. 21:09
FOTÓ: Thinkstock
Pénteken is sok lesz fölöttünk a felhő, de a Dunántúl délkeleti és a Duna-Tisza köze délnyugati részén némi napsütésre is van esély.

Kisebb eső elsősorban az ország északi, északkeleti felén alakulhat ki. Párás lesz a levegő, reggelre ködfoltok képződnek. Hajnalban 7-13, délután 12-18 fokra készülhetünk.

Szerző

Újabb embercsempészek kerülnek rács mögé

Többéves fegyházbüntetésre ítélte a Lenti Járásbíróság azt a hat pakisztáni, indiai és afgán embercsempészt, akik bűnszervezetben szállítottak Magyarországról Olaszországba illegális bevándorlókat - mondta el a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője.

Beznicza Árpád közölte: a vádlottak Olaszországban élő pakisztáni és afgán embercsempészek által irányított, jól szervezett, nemzetközi embercsempész bűnszervezet keretében követték el a bűncselekményt. A társaság pakisztáni vezetői Olaszországban szerveztek be három, ott tartós letelepedési engedéllyel rendelkező, indiai állampolgárságú vádlottat, akik pénzért vállalták migránsok Magyarországról Olaszországba történő illegális szállítását. Az indiaiak irányítására a bűnszervezet vezetői az egyik pakisztáni vádlottat is elküldték Magyarországra.

A szállítók idén márciusban felvették a kapcsolatot két, Magyarországon már több éve menedékjogot kapott vádlottal, akik a magyar menedékjogi védelemmel visszaélve valójában szervezett embercsempészést folytattak. Több más, ismeretlen afgán embercsempésszel közösen keresték meg a zöldhatáron át illegálisan Magyarországra érkezett menedékkérőket, s fejenként 50-250 euróért azt ígérték nekik, hogy "garanciával" kijuttatják őket Olaszországba.

A bicskei és a debreceni menekülttáborokból az embercsempészek utasításának megfelelően március 4-én este Budapestre irányított bangladesi és afgán menedékkérőket az indiai szállító által Olaszországból kibérelt, zárt rakterű kisteherautóba ültették. A vádlottak az alig hat négyzetméteres rakterű zárt furgonban 16 embert zsúfoltak össze, és velük az M7-es autópályán, majd a 75-ös főúton Olaszország felé indultak.

A többórás út alatt a menedékkérőknek sem élelmet, sem vizet nem biztosítottak, szükségleteik elvégzése érdekében sem álltak meg, végig a teherautó padlólemezén ülve szállították őket. Az egyik vádlott az úton személyautóval "előfutóként" haladt, hogy a rendőri ellenőrzésre figyelmeztesse a teherautóban ülőket.

Lenti belvárosában figyelt fel a gyanús autókra egy rendőrjárőr, akinek a jelzésére az embercsempészek nem álltak meg, hanem nagy sebességgel elhajtottak a magyar-szlovén határ irányába. Végül autós üldözés után, a határ előtt 400 méterre, útzár alkalmazásával sikerült őket feltartóztatni, de két indiai embercsempész elmenekült, őket azonban másnap reggel elfogták. A vádlottak többsége a tárgyaláson beismerő vallomást tett, bár saját szerepét mindegyik igyekezett kisebbíteni. A bűnszervezetben való elkövetést valamennyien tagadták.

A Lenti Járásbíróság szerdai ítéletében bűnszervezetben, társtettesként elkövetett embercsempészés miatt mondta ki bűnösnek a hat vádlottat. Három embert két év nyolc hónap fegyházbüntetésre ítélte és valamennyiüket 4 évre kiutasította Magyarország területéről. Három további vádlott négy év fegyházbüntetést kapott, egyiküket öt évre utasították ki az országból, a két menedékjogot élvező vádlottat azonban nem lehetett kiutasítani. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlottak és a védők fellebbezést nyújtottak be, de a bíróság fenntartotta valamennyi érintett előzetes letartóztatását.

Szerző