Előfizetés

Budapest Maraton - Útlezárások, elterelések lesznek vasárnap

Jelentős forgalomkorlátozások lesznek vasárnap a fővárosban, és módosul a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) sok járatának menetrendje is a 30. Spar Budapest Maraton Fesztivál és a lánchídi kerékpáros-felvonulás miatt.

A BKK csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy a futóverseny miatt kora délutánig Budapesten több fő közlekedési útvonalat lezárnak. Így egyebek közt az Andrássy utat, a Bajcsy-Zsilinszky utat, a budai és a pesti alsó rakpart egy-egy szakaszát, a Lánchíd egészét, az Árpád híd, a Margit híd és a Szabadság híd egy-egy sávját, valamint több forgalmas belvárosi utcát.

A sportesemény ideje alatt számos közösségi közlekedési járat rövidített vagy módosított útvonalon szállítja az utasokat. Így megváltozik a 2-es, a 4-es, a 6-os, a 47-es és a 49-es villamos, a 70-es, a 72-es, a 73-as, a 75-ös, a 76-os, a 78-as és a 83-as trolibusz, továbbá az 5-ös, a 9-es, a 15-ös, a 16-os, a 16A, a 17-es, a 20E, a 26-os, a 30-as, a 30A, a 34-es, a 86-os, a 105-ös, a 106-os, a 115-ös, a 153-as, a 178-as, a 226-os és a 230-as autóbusz menetrendje.

Vasárnap délután fél három és fél öt között kerékpáros-felvonulást is tartanak Budapest belvárosában, a Lánchídon keresztül. Emiatt a 16-os, a 105-ös, a 17-es (pótló) és a 86-os autóbusz terelve közlekedik. Háromtól fél ötig a Széchenyi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér útvonalat lezárják a gépjárművek elől.

A BKK kéri, hogy aki utazik, indulás előtt tájékozódjon a közlekedési változásokról a BKK honlapján, a BKK Info oldalán (www.bkk.hu/bkk_info) vagy a BKK Info mobilalkalmazás használatával.

Veszélyben a hallgatók: több ezer diploma elveszhet

Publikálás dátuma
2015.10.08. 21:30
Illusztráció: Thinkstock
Egy pontatlan törvénymódosítással túl szoros vagy betarthatatlan határidőt adtak azoknak a volt hallgatóknak a záróvizsga letételére, akik évek óta függőben hagyták diplomájuk megszerzését - írta a Népszabadság. 

A módosítás idén szeptember 1-én lépett hatályba és több ezer volt hallgatót érint: sokan ugyanis, bár az összes vizsgájukat letették, szakdolgozatot még nem adtak le és nem államvizsgáztak. Nekik most ultimátumot adott a kormány: vagy államvizsgáznak jövő szeptemberig vagy elveszítik diplomájukat. Ám nem mindenki kapott szeptemberig határidőt: aki 2011 januárjában tette le utolsó vizsgáját, jövő januárban kell diplomáznia és mindössze két hónapja maradt, hogy leadja szakdolgozatát. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a napilappal azt közölte: "érzékelve a hallgatók jelzéseit, vizsgálat tárgyává teszik ezt a kérdést."

Sérülhetett a határon katonáknak éneklő óvodások méltósága

Október 2-án több híradás is beszámolt arról, hogy a zákányi óvodások az óvodavezető által szervezett program keretében saját készítésű ajándékot vittek a horvát-magyar határon szolgálatot teljesítő katonáknak. 

A látogatásról a köztévé híradója felvételt készített. Az Eötvös Károly Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért szerint az óvoda akciója megsértette a gyerekek és szülők emberi méltóságát és lelkiismereti szabadságát. A két szervezet ezért panasszal fordult az óvoda fenntartójához, az ombudsmanhoz, és az oktatási jogok biztosához.

Korábban írtuk: "A zákányi óvoda közvetlenül az események közelében van, így a gyerekek nap mint nap láthatják a rendőrök és a katonák munkáját. Épp ezért döntöttek úgy az óvónők és a gyerekek, hogy meglepik a határon dolgozó szerveket" - a portál beszámolója szerint.

A felvételt az MTVA hírcsatornája is leadta, ezt az ATV (Havas a pályán) szúrta ki.