"Eléggé Fidesz-közeli társaságok"- A Szerencsejáték Zrt. milliárdjainak sorsa

Publikálás dátuma
2015.10.09 11:31
A székház/Népszava
Fotó: /
Furcsa helyekre, eléggé titkolva osztják a lottómilliárdokat - írja az Index. Márpedig ekkora tételeknél igen nagy szükség lenne a Fidesz által korábban ígért, azóta viszont csendben kinyúvasztott "átlátszóságra". A Szerencsejáték Zrt. ugyanis tavaly közel 6 milliárd forint tiszta profitot termelt, eszközállománya 50 milliárdra rúg. 

A nem csekély bevételeiből - az állampolgároknak a remény adójaként befizetett forintjaiból - rendszeresen támogat közérdekű szervezeteket és programokat, szponzorál sportklubokat, és ezeket bátran publikálja is.  A fenti tevékenységet tavaly óta a Szerencsejáték Nonprofit Service Kft.-n keresztül intézi, amely 2015 júliusáig nagyjából 600 millió forintnyi közérdekű kiadást vállalt.

Az idei évben a vállalat az árbevétel 0,75 százalékát szánja adományozásra és szponzorációra - írja az Index - és hogy ezt milyen szempontok szerint teszi, azt a támogatási szabályzata határozza meg. Ez azonban már nem elérhető a honlapjukról, noha több ponton is hivatkoznak rá. 

Fotó: Népszava

Fotó: Népszava

A jó Zsiga Marcell 

A nonprofit kft. ügyvezetője Zsiga Marcell, ő az a korábbi fideszes parlamenti képviselő, miskolci alpolgármester, aki annak idején kissé zavartan, kissé hebegve, ám mégis képes volt az RTL Klub mikrofonjába kimondani, hogy meg lehet élni 45 ezer forintból. Nos a kis takarékos életben hívő fiatalember manapság  másfél millió forintot kap havonta a munkájáért, de ezen felül tavaly még 425 ezer forint pénzbeli juttatást is ütötte a markát.

A háromtagú felügyelőbizottság tagja Opauszky Ildikó, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinációs munkatársa. Itteni munkájáért még miniszteri elismerést is kapott 2014-ben. Rajta kívül még dr. Nagy Réka és dr. Kovács Gergely van a bizottságban - világítja meg a személyi hátteret az Index. 

Az állami milliók szétosztása közérdekű adat, így az LMP-s Ikotity István kikérte a szervezet támogatási listáját. Ezen kórházak, sérülteken segítő és művészeti alapítványok, természetbarát egyesületek, valamint vidéki kulturális intézmények mellett, felbukkan néhány eléggé Fidesz-közeli társaság is - fogalmaz óvatosan a portál. Nem ez volt az első alkalom, hogy furcsa helyeken landoltak az adományok: 2013-ban a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor által vezetett Ferencváros, Fa Nándor cége, valamint a Nyerges Zsolthoz köthető szolnoki vízlabda- és kosárlabdacsapatok kapták a legnagyobb támogatást az erre fordított 1,43 milliárd forintból.

Idén eddig majdnem 600 millió forintot fizettek ki közel kétszáz szervezetnek a Szerencsejáték Zrt. pénzeiből, júliusig a Moscell Kft. kapta a legnagyobb támogatást, 75 millió forintot a közel kétszáz szervezet közül. A cég tulajdonosa Szvorák Katalin énekesnő: ő énekelte el a himnuszt a Fidesz tavalyi március 15-ei ünnepségén. 

De visszaeső támogatott a magyar kormány által létrehozott Veritas Történetkutató Intézet, amely idén 4,9-, tavaly 5 millió forintot kapott.  A szervezetet az a Szakály Sándor vezeti, aki  idegenrendészeti eljárásnak nevezte a hazai zsidóság deportálását. A Veritasra 2014-ben 260 millió forintot különítettek el az állam központi költségvetéséből. Munkatársuk az a Farkas Judit Antónia is, aki  életrajza szerint  a Fidesz képviselőcsoportjánál dolgozott és külügyi referens volt.

2015-ben eddig 8 millió forintot kapott a Jövő Uniója Alapítvány. A szervezet a NAV listája szerint nincsen regisztrálva arra, hogy egyszázalékos adófelajánlásokat fogadjon. Ám az alapítványt a Fidelitas Országos Választmányának elnöke, Tardi Tamás Ákos vezeti, így semmi gond.

Még érdekesebb - így az Index - a Szerencsejáték Zrt. támogatási listáján, hogy 2015-ben támogatják a Baja Marketing Bajai Kommunikációs és Marketing Kft.-t 5 millió forinttal. A cég tulajdonosa a helyi önkormányzat, az ezzel járó jogokat a mindenkori polgármester gyakorolja, most éppen a fideszes Zsigó Róbert. De kapott 2 milliót a Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány is, amelyet Réthelyi Miklós, korábbi nemzeti erőforrás miniszter vezeti.

 L. Simonnal kifizetődő jóban lenni

A Fortunát kísértők tetemes pénzéből jutott egy, az államtitkárhoz közeli újságnak is: 1,5 millió forintot kapott a Kortárs Folyóirat Kiadói Kft. A szervezet egyik tulajdonosa a Ráció Kft. Ez volt az a cég, amelyiktől L. Simon László  elfelejtett megszabadulni , majd a felesége nevére íratta át. Nem ez az egyetlen kapcsolódási pont: a Kortárs tulajdonosa még a Magyar Írószövetség, amelynek L. Simon 2010-ig volt a titkára.

8 milliót kapott az Örökség Kultúrpolitikai Intézet, amelyik már egyszer nagyon beégett egy 180 millió forintos matricagyűjtő albummal - emlékeztet az Index. A magát függetlenként definiáló szervezetről a Magyar Narancs derítette ki, hogy a Nemzeti Kulturális Alappal, a Balassi Intézettel és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal kötött szerződéseket. De volt közös projektje a Magyar Művészeti Akadémiával is: egy közvélemény-kutatás a Műcsarnok tulajdonosváltásával kapcsolatban. A szervezet ügyvezető igazgatója, Pápay György pedig - no nézzék csak! -  jó kapcsolatban van L. Simon Lászlóval.

És ez még nem minden. A teljes cikket itt olvashatja.

Szerző
2015.10.09 11:31

Nem lesz agrárnapelem

Publikálás dátuma
2019.02.17 18:11

Fotó: Shutterstock/
A DK-s Vadai Ágnes kérdésére az innovációs és technológiai tárca lényegében elismerte, hogy lefújták a 2017-ben meghirdetett földművesnapelem-programot.    Lapunk december közepén írta meg, hogy a kormány egymondatos határozata hatályon kívül helyezte a mezőgazdasági vállalkozók és társaságok napelemtelepítés-támogatásáról szóló, egy évvel azelőtti kormányintézkedést. Az eredeti, elsősorban a korábbi kancelláriaminiszter, Lázár János tolmácsolta elképzelések szerint legalább 600 – később már 3 ezer -, egyenként fél-fél megawattos napelempark telepítését kezdeményezték, amire 8 milliárdot el is különítettek volna. Az elképzelés ugyanakkor nem illeszkedett a napelemberuházások üzleti-jogi környezetébe – vélekedett a lefújás kapcsán lapunknak Kiss Ernő, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnöke. A szaktárca minapi válaszában az eredeti és az azt törlő határozatra se utalva például a 35 milliárdos keretű Vidékfejlesztési Program igénybe vételét ajánlja. Ebből ugyanakkor csak saját energiaigény fedezhető, míg az előző Orbán-kabinet által tervezett termelőrendszer az ország energiaellátásában is észrevehető hányadot képviselt volna.
Szerző
2019.02.17 18:11

Folytatódtak a hamis bombariadók: Putyinnak adta ki magát az üzenetek feladója

Publikálás dátuma
2019.02.17 17:54
Illusztráció
Fotó: AFP/ SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY
Moszkvában két bevásárlóközpontot, Szentpéterváron pedig egy színházat kellett kiüríteni.
Folytatódott a hétvégén a hamis bombariadók sorozata Moszkvában és Szentpéterváron: Oroszország fővárosában vasárnap két bevásárlóközpontot, az „északi fővárosban” pedig a Mariinszkij színházat kellett kiüríteni, de robbanószerkezetet nem találtak. Szombaton mindkét nagyvárosban üzletközpontokkal kapcsolatban érkeztek alaptalannak bizonyult fenyegetések. A Fontanka című szentpétervári hírportál és az RBK gazdasági napilap egybehangzó értesülése szerint a postán befutott üzenetek feladója Vlagyimir Putyin orosz elnöknek adta ki magát. Korábban, a hét folyamán Moszkvában hasonló ok miatt irodákat, szerkesztőségeket és börtönöket kellett kiüríteni. Február 5-én a fővárosban és környékén több mint 30 ezer embert evakuáltak a hatóságok közintézményekből. Tavalyelőtt Oroszország-szerte több millió embert kellett kimenekíteni nyilvános helyekről hasonló, robbantásos merényletre figyelmeztető, külföldről érkezett telefonhívások miatt. A riasztások akkor is hamisnak bizonyultak. A fenyegetések idén januárban újrakezdődtek.
Szerző
2019.02.17 17:54