óvodások;zákányi határ;

Óvodások a zákányi határon - Megszólalt a polgármester

A zákányi polgármester reagált a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és az Eötvös Károly Intézet (EKINT) közérdekű bejelentésére, amiben a két szervezet kifogásolta a helyi óvodások múlt heti látogatását a magyar-horvát határon szolgáló katonáknál - írja a sonline.hu. Jankó Szabolcs úgy fogalmazott, hogy természetesen minden kérést teljesítenek, a megállapításokkal pedig polgármesterként nem akar vitatkozni. Bár a településvezető hivatalosan bocsánatot kért, magánemberként mégis kicsit más véleményt fogalmazott meg.

Lefolytatjuk a szükséges vizsgálatokat, s a hétfői szülői értekezleten annak ellenére bocsánatot kérek majd a szülőktől, hogy nem én szerveztem a programot – mondta a polgármester, aki hivatalos minőségében többet nem mondott, magánemberként azonban megjegyezte a lapnak: elég bajuk van a menekültek miatt, s nem érti, miért akarnak egyesek politikai vitát kirobbantani valamiből, ami alapvetően nem politikai kérdés.

"Az a baj, hogy a közérdekű bejelentés írói nincsenek tisztában a helyi viszonyokkal, ezért szeretettel várjuk őket, hogy segítsenek gondoskodni a migránsokról, vagy éppen szemetet szedni" - jegyezte meg a polgármester a lapnak, aki azt meg is értette volna, ha az érintett szülők fordultak volna a TASZ-hoz, ám éppen ők voltak a legjobban felháborodva a levél miatt - Jancsó szerint. 

A polgármester állítása szerint a szándék abszolút pozitív volt, az óvónők a szülőktől megkapták az előzetes beleegyezést, hogy adott esetben fotózzák a gyerekeket, akik a migránsokkal nem is találkoztak. "Nem értem az ügyet, a falu teljesítőképességének határára érkezett, és akkor ilyen mondvacsinált ügyekkel kell foglalkoznunk..." - zárta mondandóját a polgármester.

Ahogy a Népszava is beszámolt róla, október 2-án a zákányi óvodások az óvodavezető által szervezett program keretében saját készítésű ajándékot vittek a horvát-magyar határon szolgálatot teljesítő katonáknak. A látogatásról a köztévé híradója felvételt készített. Az Eötvös Károly Intézet és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint az óvoda akciója megsértette a gyerekek és szülők emberi méltóságát és lelkiismereti szabadságát. A két szervezet ezért panasszal fordult az óvoda fenntartójához, az ombudsmanhoz, és az oktatási jogok biztosához.

A kapos.hu beszámolója szerint az óvónők és a gyerekek azért döntöttek úgy, hogy meglepik a határon dolgozó szerveket, mivel a zákányi óvoda közvetlenül az események közelében van, így a gyerekek nap mint nap láthatják a rendőrök és a katonák munkáját. A felvételt az MTVA hírcsatornája is leadta, ezt az ATV (Havas a pályán) szúrta ki.

Ha valaki lemaradt volna a legkevésbé sem felejthető jelenetről, íme a videó: