"Gyerekeket használnak fel" - Brutalitással riogat a köztévé

A balkáni országok közül Bosznia-Hercegovinából már több mint 200-an, de Szerbiából is már több mint 20-an csatlakoztak az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezethez - hangzott el a köztévén hétfő reggel. 

A műsorban Földi László biztonságpolitikai szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ezeknek az embereknek a visszatérése Európába komoly kihívás és veszély. Kiemelte: azokban a szabotőrökben, akik már bent vannak Európában, nem lesz gátlás, ha parancsot kapnak merénylet végrehajtására.

A szakértő szerint az ankarai merénylet összehangolt támadás volt válaszul arra, hogy Európa finanszírozná a törökországi menekülttáborokat. Földi László szerint ez üzenet volt arra, hogy Törökország ne vegyen részt az illegális bevándorlás folyamatának megállításában, mert "folyamatos merényletek érhetik őket".

A szakértő a jövőre nézve "elképzelhetetlen terrornak" nevezte, hogy a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet "szokatlan brutalitással gyermekeket is felhasznál cselekményei végrehajtásához". Felhívta a figyelmet továbbá, látni lehetett, hogy az illegális migránsok is "felhasználják a gyermekeket".

Szerző

150 milliónyi lefoglalt hamis árut kapnak a rászorulók

Publikálás dátuma
2015.10.12. 10:43
Illusztráció! Fotó: Thinkstock
Az idén eddig nagyjából 150 millió forint értékű, jogerősen elkobzott portékát kínáltak fel a hatóságok, bíróságok közérdekű célra - írta az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatására hivatkozva hétfői számában a Magyar Idők. 

A tárca közlése szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 110 millió forint értékben kínált fel használható termékeket, a felajánlások sorsáról határozó Karitatív Tanács ebből 75 millió forintnyit vett át. A NAV-tól ruhaneműk és cipők mellett raklapok kerültek a karitatív szervezetekhez, a feldarabolásra kerül faanyagot tüzelőként használhatják el a rászorulók. 

Ezek mellett harmincmillió forintos felajánlást tettek az elkobzás lehetőségével élő más hatóságok és az igazságszolgáltatás, amiből húszmilliónyit fogadott el a tanács. A tárca tájékoztatása szerint évről évre az ország több ezer rászorulóját segíthetik a jogerősen elkobzott termékek. 

A lap emlékeztetett rá: a hamis, vagy más okból lefoglalt, jogsértő termékek - ruhaneműk, cipők, háztartási eszközök - csak akkor kerülhetnek a rászorulókhoz, ha a jogellenesen elhelyezett márkajelzéseket eltávolítják róluk.

Szerző

Mégsem vonják össze a MÁV-ot a Volánokkal?

Publikálás dátuma
2015.10.12. 10:38
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
A nagy szervezetek integrációjának rendkívüli idő- és költségigényessége miatt nem tartja szükségesnek a MÁV és a Volán-társaságok szervezeti összeolvasztásának megvalósítását Vitézy Dávid, a közösségi közlekedési koncepciót kidolgozó miniszteri biztos, aki erről a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjújában beszélt. 

A miniszteri biztos a lapnak elmondta, úgy látja, jelenleg az állami szereplők közpénzből egymással versenyző szolgáltatásokat tartanak fenn, ami nem hatékony. Úgy fogalmazott, "teljesen jogos az elvárás, hogy ezek a rendszerek működjenek együtt, mind a járatok kiosztását, mind a menetrendet, mind a jegyvásárlást tekintve", mint ahogyan ma Budapesten minden utasnak természetes, hogy ugyanazzal a bérlettel utazik a metrón, a buszon és a villamoson és az is természetes, hogy egy helyen keresik ezek menetrendjeit, azok kiszolgálják az átszállókat is, csatlakozásokat biztosítanak. 

A lapban Vitézy Dávid beszámolt arról is, hogy ezért a kormány asztalára helyezett döntés-előkészítő munkája a két nagy közlekedési rendszert megrendelőként közösen irányító szervezet létrehozását javasolja, amelynek célja az utasok számára egységes menetrend-, tarifa- és utastájékoztatási rendszer létrehozása. 

Megkerülhetetlennek látszik az, hogy a nagy szolgáltatók feletti szinten kell létrehozni - akár a meglévő, de valós hatáskör nélküli háttérintézmények bázisán - egy megrendelő szervezetet, amely szakmailag kompetens, rálátása van a forgalomszervezési részletekre is, és amely felépíti a teljes tarifa, menetrendi és utastájékoztatási, jegyvásárlási közösséget a MÁV, a Volán és akár a helyi közlekedési rendszerek között - mondta a lapnak Vitézy Dávid.

Szerző
Témák
MÁV Volán