Együtt: Orbán már nem képes rendet tartani

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint a "Rogán-féle propagandaminisztérium" létrehozása a kormány szétesésének újabb bizonyítéka - közölte a Miniszterelnöki Kabinetirodáról szóló hétfői szavazást megelőzően az ellenzéki párt.

Közleményükben azt írják, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már nem képes rendet tartani az emberei között, a Lázár János és Rogán Antal között "folyó belháborút" pedig csak úgy tudta lecsendesíteni, hogy utóbbit "egy bársonyszékkel fizette ki".

A Fidesz 2010-ben és 2014-ben is az olcsóbb kormányzás és kisebb adminisztráció ígéretével jutott hatalomra, ez azonban hazugság volt, a mostani minden idők legdrágább, legpazarlóbb és legkorruptabb magyar kormánya - értékeli az Együtt, amely szerint nincs szükség "önálló propagandaminisztériumra".

Szerző

Soros vagy Putyin felelős a menekültáradatért?

A Magyar Liberális Pár tudni szeretné, hogy a kormány szerint Soros György vagy Vlagyimir Putyin felelős azért, hogy ilyen nagy számban érkeznek menekültek a délszláv országokon keresztül - mondta az MLP ügyvivője.

Bősz Anett úgy fogalmazott: Fidesz-KDNP arról beszél, hogy Soros György üzletember a felelős a menekültáradatért, eközben viszont Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter azt mondta, hogy magyar kollégája, Simicskó István szerint Oroszország buszoztatja tömegével a menekülteket az EU határaihoz. A párt írásbeli kérdéssel fordul a Belügyminisztériumhoz, a Honvédelmi Minisztériumhoz és a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez az ügyben - közölte Bősz Anett. Az MLP azt is tisztázni szeretné, hogyan jutott a köztelevízió birtokába az a készülék, ami "állítólagosan egy menekültnek a telefonja volt", és amiről felvételeket tettek közzé - tette hozzá.

A Mladá Fronta Dnes cseh lap hétvégéi számában közölt egy interjút a cseh védelmi miniszterrel, aki ebben arról beszélt, hogy Oroszország finanszírozhatja a Balkánról Nyugat-Európába tartó, menekülteket szállító autóbuszokat. A sajtóban megjelentek szerint Martin Stropnicky azt mondta: a magyar védelmi minisztertől kapta ezt a hírt. Az Index megkereste a honvédelmi tárcát az ügyben, ahonnan azt a választ kapták, hogy a cseh politikus szavai félreértésen alapulhatnak.

"A NATO védelmi minisztereinek csütörtökön megtartott brüsszeli tanácskozásán általában volt szó Oroszországnak a szíriai konfliktusban történő szerepvállalásáról. Ennek kapcsán több ország vezetői részéről megfogalmazódott olyan álláspont, hogy az orosz beavatkozásnak lehet olyan következménye, hogy fokozódik a migrációs nyomás Európán" - idézték a minisztériumot.
A tárca rögzítette: bár a védelmi miniszterek tanácskozását követően "a cseh és a magyar delegáció között sor került bilaterális megbeszélésre is", azon "a magyar honvédelmi miniszter részéről nem hangzott el" olyan kijelentés, amit a cseh kollégája neki tulajdonít - írta az Index.

Szerző

Világrekord tempóban folyik a munka a Dagálynál

A héten már a második 27 méteres saroktorony is elkészül a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítményéhez, a Dagály úszóarénához, melynek munkálatai öt hónapja kezdődtek, s mindenben a tervek szerint haladnak.

Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos hétfőn adta hírül, hogy az engedélyeztetések megtörténtek, a földmunkákat és az alapozás jelentősebb részét befejezték. Gőzerővel folyik a munka, s úgy látja, a 2017. május 15-i átadási határidőre mindennel elkészülnek majd. "Az egyik saroktorony már teljes magasságában áll, a héten a második is készen lesz és további kettő épül még az elkövetkezendő hetekben, majd ezekre jön rá a közel 17 méteres tetőszerkezet, így 44 méter magas lesz az épület" - nyilatkozta a kormánybiztos, hozzátéve, hogy 2016 nyarára a tervek szerint szerkezetkészen tető alatt áll majd az aréna.

A projekten dolgozókra háruló feladat nagyságát érzékeltetve kifejtette, hogy világrekordra van szükség a kivitelezés sikeréhez, mivel az ekkora beruházásokat általában négy év alatt szokták megvalósítani, Magyarország viszont vállalta, hogy két év alatt elkészül. "Rendkívüli helyzet alakult ki, amikor a 2017-es vb eredeti házigazdája visszalépett, Magyarország pedig óriási bizalmat kapott a nemzetközi szövetségtől a rendezés odaítélésekor, hiszen az országnak egyáltalán nem volt úszóarénája. Ezt a bizalmat többek között a magyar úszósport sikereinek, illetve Gyárfás Tamás és csapata munkájának köszönhetjük" - emelte ki Fürjes Balázs.

"Az összefogást mutatja, hogy a magyar országgyűlés 97 százalékos többséggel fogadta el azt a speciális törvényt, mely nélkül lehetetlen lett volna a határidő teljesítése. De szintén jól példázza ezt Tóth József angyalföldi városvezetővel és Tarlós István főpolgármesterrel zajló harmonikus munka is." - mondta. A két év alatt összesen 5000 ember vesz részt a megvalósításban, a mérnököktől, a szállítókon át a kétkezi munkásokig. Nem csupán egy úszóarénán dolgoznak, hiszen azzal párhuzamosan területrendezés is zajlik. Elkészül többek között egy 900 méter hosszú gátrendszer, közlekedési csomópont, kerékpárút, gyalogos sétány, játszótér.

"A versenyuszoda a világbajnokság ideje alatt 15 ezer nézőt fogad majd, de alapesetben 5000 férőhelyes lesz, mivel a két hosszanti lelátórészt ideiglenes ülőhelyekkel látjuk el, majd azokat elbontjuk. A két 50 méteres medence egyaránt állítható falu, a bemelegítő-medencének ráadásul a padlója is állítható magasságú lesz" - mutatta be a versenyhelyszínt Fürjes Balázs, jelezve, hogy a komplexumban műugró-medence, illetve tanmedence és egy komplex fitnesz edzőterem is lesz majd többek között. - "A Dagály a vb-t követően a magyar úszó- és vízilabdasport bázisa lesz, de az angyalföldi és újpesti gyerekek úszásoktatását is megoldja."

A kormánybiztos számokkal is érzékeltette az építkezés monumentalitását. Mint mondta, az eddig felhasznált betonmennyiséggel több mint 22 000 köbméter betont használtak fel, amellyel 6 darab 50 méteres, 3 méter mély, 10 sávos versenymedencét lehetne feltölteni. A területen öt darab 16 emelet magas daru dolgozik, melyek karjainak hossza egyenként 70 méter.

A költségekkel kapcsolatban Fürjes Balázs ismét hangsúlyozta, hogy a tervezett 49 milliárd forintos keretet nem lépik át.
"Másért nem, de a saját szavaimért mindig felelősséget vállalok, s most azt tudom mondani, hogy egy fillérrel nem lépjük túl ezt az összeget" - nyomatékosította korábbi kijelentéseit a kormánybiztos, aki ismét jelezte, hogy az uszoda nettó 22 milliárd forintból épül, s erre jönnek rá a kiegészítő projektek költségei. Ugyanakkor ebből az összkeretből 10 milliárd forint körüli összeget az állam áfaként be is fizet majd. Mindezen túl a projekt által generált munkahelyekből szintén további adóbevételek származnak - iparűzési, társasági, és további más adók formájában - emelte ki.

A világbajnokság várhatóan ráirányítja a figyelmet Magyarországra, a vb alatt is több tízezer turista jön majd a fővárosba, de a hat milliárd emberhez eljutó közvetítések felbecsülhetetlen hasznot hajtanak majd a kormánybiztos szerint. "Folyik az egyeztetés, hogy a szupertoronyugrást a Várkert bazárnál, vagy Batthyány térnél rendezzük-e meg. Azaz Budapest legszebb részeit látja majd a világ" - mondta, hozzátéve, hogy heteken belül eldől a különlegesen látványos szám helyszíne.

Szerző