Történelmi ünnep a szkipetárok földjén

Az utolsó játéknapon biztosította továbbjutását a világbajnok német válogatott a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjére. Továbbjutottak a lengyelek is a bombaformában játszó Lewandowskinak köszönhetően. Tiranától Pristinán át Szkopjéig ünnepelték az albán válogatott jövő évi Eb-részvételét, ez ugyanis történelmi siker az ország sportéletében.

Nem nyűgözte le a szurkolókat a német válogatott a D csoportban Lipcsében lejátszott utolsó, Grúzia elleni mérkőzésen, de a lényeg megvan: a 2-1-es győzelem azt jelenti, hogy Joachim Löw együttese ismételten kijutott a kontinenstornára. Thomas Müller, az első hazai gól szerzője így értékelt: „Kijutottunk az Eb-re, de ez nem jelenti azt, hogy nyugodtan térhetnénk nyugovóra."

A 2014-es világbajnok szövetségi kapitánya sem volt maradéktalanul elégedett: „Ugyanazt mondhatjuk, mint az írek ellen, amikor 1-0-s vereséget szenvedtünk: nem ez a valódi színvonalunk.” Valóban nem számíthattak sokan arra, hogy a világranglista 110. helyezettje ellen csak egy 2-1-es győzelmet ér el az együttes, s mindezt úgy, hogy a győztes találatot a 78. percben sikerül megszerezni a csereként beállt Max Kruse révén. A német szurkolók arra számítottak, hogy már a csütörtöki írek elleni Eb-találkozón sikerül biztosítani a továbbjutást, de mintha porszem került volna a világbajnok gépezetébe.

„Természetesen frusztrált bennünket, hogy a szünetben 0-0-át mutatott az eredményjelző függetlenül attól, hogy sokat tettünk a vezetés megszerzéséért” - tette hozzá Müller. Teljesen igaz: sok helyzetet alakított ki a Nationalelf a találkozó elején, de ezek, éppen úgy, mint csütörtökön az írek ellen, rendre kimaradtak. „Pedig az edzéseken mindig hidegvérrel értékesítjük a lehetőségeket” – magyarázta Mesut Özil, az Arsenal légiósa. Aztán a kezdeti lelkesedés alábbhagyott. „Magunknak tettük nehézzé a mérkőzést” – ismerte el Müller. Ugyanakkor az eredménynek már nincs jelentősége, Löw együttesének jövő év júniusáig bőven van ideje arra, hogy ismét csúcsformába kerüljön.

A német labdarúgó-válogatott az egyetlen csapat, amely 1972 óta valamennyi kontinenstornán részt vett, illetve részt vesz. A Nationalelf az első két Európa-bajnokságon (1960, 1964) nem vett részt, az 1968-as olaszországira pedig nem jutott ki. Az azóta eltelt 11 kontinenstornából hármat megnyert (1972, 1980, 1996), és háromszor ezüstérmet szerzett (1976, 1992, 2008).

A lengyelek az írek ellen biztosították a továbbjutást a D csoportból. Ki más is lehetett volna a meccs hőse, mint a bombaformáan futballozó Robert Lewandowski? A Bayern München támadója szerezte a győztes, 2-1-es győzelmet és az Eb-döntőn való részvételt jelentő második gólt. Ez volt a lengyelek 33. találata a selejtezősorozatban, ez rekord ebben a kiírásban, a támadó pedig beállította David Healy rekordját, aki a 2008-as Eb kvalifikációi alatt 13 gólig jutott. A második helyen holtversenyben a Schalke 04 holland válogatott légiósa, Klaas-Jan Huntelaar és az egykori horvát legenda, a horvát szövetség jelenlegi elnöke, Davor Suker áll 12-12 góllal.

Csapattársai is áradoztak a lengyel csatárról, aki a találkozót követően boldogan locsolta szét a pezsgőt csapattársai között. „Fantasztikus, hogy nálunk játszik, óriási önbizalmat kölcsönöz a csapatnak. Hogy képes-e ennél is jobb játékra? Természetesen!” – vélekedett a Sevilla lengyel játékosa, Grzegorz Krychowiak.

Történelmi sikert ért el az örmények 3-0-s idegenbeli legyőzésével Albánia. Az ország válogatottja ugyanis a dánok előtt megkaparintotta a második helyet a csonka I csoportban, ezzel történelme során első ízben jut ki labdarúgó világversenyre. Külön hab a tortán számukra, hogy 10 pontot vertek a szerbekre, akiktől három büntetőpontot vontak le. A múlt heti szerbek elleni vereséget alighanem nagyon nehezen emésztették meg az albánok, mert csapatkapitányuk, Lorik Cana nem kevés éllel jegyezte meg a vasárnap kiharcolt továbbjutás után: „már elfelejtettük a portugálok és a szerbek ellen elszenvedett vereséget. Különben is, a szerbek majd a tévében figyelhetnek bennünket. Gyalog megyek majd Franciaországba”.

Cana egyébként a francia Nantes játékosa. „Egy álmunk vált valóra. Reméltem, hogy egyszer sikerül elérnünk egy ehhez hasonló sikert, s nagyon büszke vagyok arra, hogy ezt a mi generációnk érte el. Boldog vagyok hogy ezekkel a fiúkkal annyi minden átélhettem, vereségeket, győzelmeket, csalódásokat, örömöt. Különleges csapat ez” – lelkendezett Cana. Bujar Nishani albán államfő bejelentette, a sikercsapat összes tagját kitünteti. A gárda „történelmi eredményt ért el, emelték az albánok tekintélyét világszerte, büszkeséggel töltötték a népet, s egységbe kovácsolták azt” – hangzik az elnök közleménye.

Valóban összehozta ez a siker a Balkánon élő szkipetárokat. Tiranában, s más városokban a továbbjutás után tömegek vonultak az utcára, s ünnepelték a válogatottat. Elbasanban a stadiont kapuit is megnyitották. Az albánok győzelmét Koszovóban is felhőtlenül ünnepelték, ami aligha mélyíti el a szerb-koszovói viszonyt, de ünneplés volt Macedóniában is, ahol a lakosság 25-30 százaléka albán. A jelenlegi albán válogatott csapat tagjainak mintegy a fele egyébként koszovói gyökerekkel rendelkezik.

Az I csoport másik, már tét nélküli meccsén Portugália idegenben verte Szerbia válogatottját 2-1-re. Ronaldóék szövetségi kapitánya, Fernando Santos agyba-főbe dicsérte a szerbeket. Meggyőződését fejezte ki, hogy az Eb-n lenne a helyük.

Eb-selejtezők, vasárnapi eredmények
D csoport
Lengyelország-Írország 2-1
Németország-Grúzia 2-1
Gibraltár-Skócia 0-6
Végeredmény. 1. Németország 22, 2. Lengyelország 21, 3. Írország 18, 4. Skócia 15, 5. Grúzia 9, 6. Gibraltár 0.
I csoport
Örményország-Albánia 0-3
Szerbia-Portugália 1-2
Végeredmény. 1. Portugália 21, 2. Albánia 14, 3. Dánia 12, 4. Szerbia 4, 5. Örményország 2.
Mai program
A csoport
Hollandia-Csehország (Tv: Sport 2 20.45)
Törökország-Izland
Lettország-Kazahsztán
B csoport
Belgium-Izrael
Wales-Andorra
Ciprus-Bosznia-Hercegovina
H csoport
Olaszország-Norvégia (Tv: Sport 1 20.45)
Málta-Horvátország
Bulgária-AzerbajdzsánSzerző

(Sz)épül a Dagály

A héten már a második 27 méteres saroktorony is elkészül a 2017-es vizes világbajnokság központi létesítményéhez, a Dagály úszóarénához, melynek munkálatai öt hónapja kezdődtek, s mindenben a tervek szerint haladnak. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos elmondta: az engedélyeztetések megtörténtek, a földmunkákat és az alapozás jelentősebb részét befejezték. Hozzátette: úgy látja, a 2017. május 15-i átadási határidőre mindennel elkészülnek majd.

„Az egyik saroktorony már teljes magasságában áll, a héten a második is készen lesz és további kettő épül még az elkövetkezendő hetekben, majd ezekre jön rá a közel 17 méteres tetőszerkezet, így 44 méter magas lesz az épület” – fogalmazott az MTI-nek Fürjes Balázs, hozzátéve, hogy 2016 nyarára a tervek szerint szerkezetkészen tető alatt áll majd az aréna.

A kormánybiztos számokkal is érzékeltette az építkezés monumentalitását. Mint mondta, eddig több mint 22 000 köbméter betont használtak fel, amellyel 6 darab 50 méteres, 3 méter mély, 10 sávos versenymedencét lehetne feltölteni. A területen öt darab 16 emelet magas daru dolgozik. A költségekkel kapcsolatban Fürjes Balázs hangsúlyozta, a tervezett 49 milliárd forintos keretet nem lépik át. Az uszoda nettó 22 milliárd forintból épül, s erre jönnek rá a kiegészítő projektek költségei.

„A versenyuszoda a világbajnokság ideje alatt 15 ezer nézőt fogad majd, de alapesetben 5000 férőhelyes lesz, mivel a két hosszanti lelátórészt ideiglenes ülőhelyekkel látjuk el, majd azokat elbontjuk. A két 50 méteres medence egyaránt állítható falu, a bemelegítő-medencének ráadásul a padlója is állítható magasságú lesz. Folyik az egyeztetés, hogy a szupertoronyugrást a Várkert bazárnál, vagy Batthyány térnél rendezzük-e meg. Azaz Budapest legszebb részeit látja majd a világ” - mondta, hozzátéve, hogy heteken belül eldől a különlegesen látványos szám helyszíne.

Szerző

Foci Eb: Karnyújtásnyira a magyar álom

Publikálás dátuma
2015.10.13. 00:45
Storck kapitány lassan már örülhetne is MTI FOTÓ: Illyés Tibor
Hatalmas lépéssel került közelebb a magyar labdarúgó válogatott ahhoz, hogy egyenes ágon, legjobb harmadikként jusson ki a jövő évi franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Miután Ukrajna hazai pályán 1-0-ra kikapott a címvédő spanyoloktól az Eb-selejtezőn, így már csak egyetlen akadály lehet a magyarok előtt. Kedden egyszerre két feltételnek is kellene teljesülnie ahhoz, hogy álmaink ne váljanak valóra. Az A csoportban az eddig mindössze két pontos Kazahsztánnak nyernie kellene Lettországban, míg a törököknek hazai környezetben le kell győzniük a csoport listavezetőjét, az Eb-re már kijutott Izlandot. Bizton állíthatjuk: fél lábbal már kint vagyunk az Eb-n.

Pokoli hangulatot teremtett a mintegy 60 ezer néző az Ukrajna-Spanyolország találkozón. A focisikereknek mostanság különleges szerepük van az ország életében, amint ezt tavaly is tapasztalhattuk, amikor a Dnyipro nagy meglepetésre bejutott az Európa-liga fináléjába. Kelet-Ukrajnában továbbra is háború dúl, s bár a harcok intenzitása kisebb, mint néhány hónappal korábban, a sportágnak egyfajta integráló szerepe lett, egységbe kovácsolja az ukránokat. A spanyolok elleni találkozón is ukrán zászlók garmadája tűnt fel a lelátón.

A papírforma szerint a spanyolok voltak a meccs esélyesei, de Kijevben egyfelől a világ egyetlen válogatottja sem mehet biztosra, másrészt nagy kérdés volt, mennyire veszik komolyan a meccset a franciaországi Eb-re múlt héten kijutott spanyolok. A magyar szurkolók hamar megnyugodhattak, hogy Vicente del Bosque együttese egyáltalán nem vette fél vállról az összecsapást. Olyannyira, hogy a Villareal védője, Mario Gaspar góljával a 22. percben megszerezte a vezetést. Sőt, két perccel később növelhette is volna az előnyt: Olekszandr Kuher szabálytalansága után teljesen jogosan ítélt büntetőt a játékvezető a spanyoloknak. A századik válogatott mérkőzésén pályára lépő Fabregas azonban a büntető rúgásakor megtorpant, s Pjatov kapus óriási bravúrral védett. Ezután nagy helyzet adódott az ukránok előtt, de nem tudtak egyenlíteni. A hazaiak ugyan nem játszottak rosszul, de védelmük meglehetősen sebezhetőnek tűnt. Félidőig maradt a 0-1, ami nagyon jó hír lehetett minden magyar szurkoló számára.

Az 52. percben kis híján egyenlítettek az ukránok, de Konopljnka lövése éppen elkerülte a kaput. Az 59. percben Garmas fejesét védte nagy bravúrral De Gea. Nagyon nyomtak az ukránok ezekben a percekben. Az 59. percben megint De Gea mentette meg a spanyolokat a góltól, s ismét Konopljanka lövése után. A spanyolok játékosok ezután egyre többet húzták az időt, s mintha a hazaiak is hitehagyottabbakká váltak volna. Bár még a hajrában is adódtak lehetőségek az ukránok előtt, végül a spanyolok nyertek 1-0-ra. Győzelmüket egyértelműen remekül védő kapusuknak köszönhetik.

A statisztika szerint az ukránok 17-szer, a spanyolok 11-szer lőttek kapura, a kaput eltaláló lövések száma pedig 11-7 volt az ukránok javára. Balszerencséjükre – s a mi szerencsénkre – De Gea mindig a helyén volt…

A C csoportból a spanyolok mellett a szlovákok jutottak tovább, akik 4-2-re nyertek Luxemburgban.

Európa-bajnoki selejtezők, hétfői mérkőzések

C csoport

Ukrajna-Spanyolország 0-1

Luxemburg-Szlovákia 2-4

Fehéroroszország-Macedónia 0-0

Az élcsoport. 1. Spanyolország 27, 2. Szlovákia 22, 3. Ukrajna 19.

E csoport

Litvánia-Anglia 0-3

Észtország-Svájc 0-1

San Marino-Szlovénia 0-2

Az élcsoport. 1. Anglia 30, 2. Svájc 21, 3. Szlovénia 16.

G csoport

Ausztria-Liechtenstein 3-0

Oroszország-Montenegró 2-0

Svédország-Moldova 2-0

Az élcsoport. 1. Ausztria 28, 2. Oroszország 20, 3. Svédország 18.

Szerző