Rogán megkapta jussát

Publikálás dátuma
2015.10.13 07:05
FOTÓ: Tóth Gergő
Minden jogi feltétel adott ahhoz, hogy Rogán Antal elfoglalhassa bársonyszékét a Miniszterelnöki Kabinetiroda élén, miután az Országgyűlés megszavazta az ehhez szükséges törvénymódosításokat. Az újdonsült miniszternek vélhetően négy államtitkára lesz, noha a Rogán-apparátus létszámáról és egyéb költségeiről egyelőre nem tudni. Döntött a ház az ügyvédi törvény sokak szerint aggályos módosításáról is.

Hivatalosan is létrejöhet a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda, miután az Országgyűlés tegnap végül megszavazta az erről szóló törvénymódosításokat. Az újdonsült miniszter be sem ment az erről szóló vitára. Lázár János kezdeményezése alapján az idei költségvetés módosítását is jóváhagyták a képviselők, ez alapján a büdzsé kiegészül a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezettel, amely tehát önálló "sort" képez majd, s nem terheli a Lázár által vezetett Miniszterelnökség keretét. A módosítás értelmében a felmerülő források biztosítását a kormány saját hatáskörben rendezi.

A kihirdetést követő napon hatályba lépő törvény azt is rögzíti, hogy a miniszterelnök munkáját a kabinetirodán belül működő Miniszterelnöki Programiroda segíti, melyet egy államtitkár vezet majd. Emellett - mint arról Rogán a múlt héten már beszámolt - a kabinetirodán belül egy nemzeti konzultációs központ is működhet a jövőben. Korábban kiderült már az is: Rogán stábja összeállt: Tuzson Bence kommunikációs államtitkár, a parlamenti államtitkár Dömötör Csaba, a közigazgatási államtitkár pedig Bíró Marcell lehet a Kabinetirodánál. Orbán Viktor korábbi kabinetfőnöke, Nagy János a miniszterelnöki programokért felelhet majd - vélhetően szintén államtitkári rangban. Az eredeti elképzelés szerint Rogán nem kapott volna önálló tárcát, kabinetfőnökként a Miniszterelnökségen Lázárral dolgozott volna. Végül Orbán engedett, s a Miniszterelnökséget vezető miniszter kívánsága szerint tisztázta, kinek mi a felelőssége és a politikai kabinetből önálló minisztériumot csinált.

Tegnap a Házban egyébként módosult az ügyvédekről szóló törvény is: így, ha az igazságügyi miniszter egy területi ügyvédi kamara ellen pert indít, és ezzel a kamara bármelyik szerve vagy tisztségviselője döntésének érvényessége vagy létezése "kétségessé válik", a Magyar Ügyvédi Kamara az érintettől elvonhatja a közfeladat ellátását. Ez ugyanakkor sértheti a területi kamarák tagjainak önkormányzatiságon alapuló önrendelkezési jogát, hiszen a jogkört már úgy is elvonhatják, ha jogerős ítélet még nincs arról, hogy jogsértés történt. Az ötpárti indítványt az érintettekkel való egyeztetés nélkül, házszabálytól való eltéréssel, négyötödös minősített többséggel szavazta meg Országgyűlés.

Göncz Árpádra emlékeztek
Göncz Árpád sorsa egybeforrt a 20. század magyar történelmével; a volt köztársasági elnök előtt fejet hajt az egész nemzet és a demokratikus világ - mondta Kövér László az ülés elején tartott megemlékezésen. Az Országgyűlés fideszes elnöke kifejtette: a múlt hét elején elhunyt korábbi államfő kezdettől fogva aktív részt vállalt a demokratikus ellenzék tevékenységében: "Göncz Árpád hitet tett a nemzet függetlensége, a szólás- és gondolatszabadság, a vallásszabadság, a társadalmi igazságosság és a demokrácia mellett".

Jövő vasárnaptól változik a repülőtéri buszok menetrendje

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:55
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A vasárnapi forgalom kiugróan magas, így a járatok sűrítéséről döntöttek.
Az eddiginél sűrűbben, tízpercenként jár március 31-től vasárnap napközben a repülőtéri 100E járat – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Mint írják, a járat kihasználtságáról szóló adatok szerint az utasok száma továbbra is dinamikusan növekszik, a vasárnapi forgalom pedig kiugróan magas a hét többi napjához képest is. „A BKK 2019. március 31-től vasárnap napközben sűríti a 100E repülőtéri autóbusz menetrendjét, így a legforgalmasabb utazási időszakokban, 7 és 19 óra között tízpercenként indulva biztosít közvetlen eljutást a belváros és a repülőtér között. A BKK továbbra is figyelemmel kíséri az autóbusz kihasználtságának alakulását és szükség esetén mentesítő autóbuszokat állít forgalomba” – olvasható a közleményben.

Megint éheztettek egy családot a tranzitzónában a magyar hatóságok, közbelépett Strasbourg

Publikálás dátuma
2019.03.22 21:25
A tompai tranzitzóna a 2017-es átadáskor - illusztráció
Fotó: AFP/ ATTILA KISBENEDEK
A Helsinki Bizottság közölte, hogy a házaspár – akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban – március 19. óta nem kapott enni.
Fél órája kaptuk meg a strasbourgi bíróság legújabb azonnali intézkedését, amiben utasítják a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleinknek” – közölte a Magyar Helsinki Bizottság a Facebook-oldalán. Mint írják, a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – teszik hozzá. A jogvédő szervezet kiemeli, hogy 2018 augusztusa óta ez a kilencedik eset, amikor azért kell Strasbourgig menniük, hogy fogvatartottak enni kapjanak.