Egy éve robbant a kitiltási botrány

Publikálás dátuma
2015.10.13. 07:00
Tüntettek is a NAV-os korrupció, illetve az adóhatóság vezetői ellen FOTÓ: VAJDA JÓZSEF
Ma egy éve, hogy a kormány legfelsőbb szintjéig, azaz Orbán Viktorig juthatott a hír: korrupció gyanúja miatt hat magyar közhivatalnokot kitiltottak az Egyesült Államokból. Noha a Fidesz-kabinet vélhetően már ennél is hamarabb tudomást szerzett a súlyos amerikai vádakról, azok kivizsgálása és az adóhatóság érintett vezetőinek tisztázása helyett az elmúlt egy évben először személyeskedésig fajuló diplomáciai csatározásba kezdett, majd pedig az ügy eltussolására fordította energiáját.

Korrupciós krónika

2014

- Október 13. André M. Goodfriend amerikai ideiglenes ügyvivő a Külgazdasági és Külügyi Minisztériumban személyesen tájékoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a kormányzati tisztségviselőket is érintő - korrupciós gyanúra hivatkozva meghozott - beutazási engedélymegvonásokról. Néhány nappal korábban - október 6-án - erről már tájékoztatta Magyar Levente államtitkárt is, valamint a nagykövetség személyesen értesítette az érintetteket is. Legkésőbb ezen a napon azonban Orbán Viktor kormányfő is értesülhetett a példátlan diplomáciai incidensről, méghozzá külügyminiszterétől.

- Október 16. Az akkor a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tulajdonban álló Napi Gazdaság meg nem nevezett forrásokra hivatkozva cikket közölt arról, hogy "kitilthatják" a NAV vezető tisztviselőit az Egyesült Államokból. A cikk szerint az amerikaiak azért "vegzálnák" a NAV-os vezetőket, mert a magyar "adóhatóság vizsgálatot folytat Magyarországon több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben". Még aznap kiszivárgott, hogy a beutazási engedélyek megvonása már több "kormányközeli tisztségviselő" esetében megtörtént, aminek valódi oka az volt, hogy magyarok próbáltak anyagi előnyöket szerezni amerikai cégeknél, és "korrupciós cselekményekben vehettek részt".

- Október 17. Az Egyesült Államok hivatalosan is cáfolta a kormánytól kiszivárgott dezinformációkat, miközben cikkek jelentek meg Vida Ildikó NAV-elnök és több más adóhivatali vezetők érintettségéről. A külügy ezért bekérette az amerikai ügyvivőt, majd Goodfriend egy sajtóbeszélgetésen elmondta, valójában "kevesebb, mint tíz" magánszemélyről van szó, a kitiltások pedig valóban egy 2004-es elnöki proklamáción alapulnak, amely szerint Washington megtilthatja a korrupcióból hasznot húzó, az amerikai érdekeket sértő személyek belépését az USA-ba. Aznap Szijjártó azt nyilatkozta: az USA budapesti nagykövetsége nem közölte, hogy kik azok a magyar állampolgárok, akikkel szemben beutazási korlátozást vezettek be, és semmifajta hiteles információt nem árult el az állítólagos korrupciós ügyekről.

- Október 19. Az ATV-ben Rogán Antal azt mondta: "Ha az amerikai hatóságok nem fedik fel bizonyítékaikat egyes magyar állampolgárok korrupció miatti kitiltása kapcsán, akkor nyilvánvalóan provokációról van szó".

- Október 20. Lázár János kancelláriaminiszter az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén azt mondta: fogalma sincs, miről lehet szó, nem tudja, ki és miért érintett. A parlamenti ülésen Lázár közölte: sem Orbán, sem Varga Mihály nem tudja, kik lehetnek a kitiltottak.

- Október 21. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, megállapodott Vida Ildikóval, hogy "minden, a munkavégzését befolyásoló információt megoszt vele". Mivel az adóhatóság elnöke nem mondott neki semmit, ezért a miniszter "feltételezte", hogy az adóhatóság elnöke nem érintett az ügyben.

- Október 22. Az RTL Klub Ausztriában, a bécsi repülőtéren érte utol az éppen szabadságra induló NAV-elnököt, aki ekkor még azt mondta: "Nem nyilatkozom, hagyjon békén, legyen szíves! (…) Nem tudok senkiről, nem kérdeztem a kollégáimat és ezután sem fogom kérdezni."

- Október 24. A kormányfő először beszélt a kitiltási ügyről. Az Eurológus kérdéseire Orbán azt mondta, a kitiltottak magánszemélyek és állami alkalmazásban állók. A válaszból úgy tűnt, tudja, kiket tiltott ki az Egyesült Államok, miközben a külügy még aznap is állította, nem tudják, kikről lehet szó.

- Október 27. "Magyarországon 925 ezer állami alkalmazott van és azt, hogy közülük munkaszüneti napokon ki hova utazik, nem tartjuk számon" - jelentette ki Lázár János a Vida hollétét firtató kérdésünkre. Az ellenzék felvetésére, hogy miért nem tisztázza magát a NAV elnöke, azt mondta a parlamentben: "lehet, hogy azért, mert nem érintett".

- Október 29. A NAV közleményt adott ki, ekkor reagáltak először a botrányra. Ebben azonban nem cáfolták Vida, illetve más vezetőjük személyes érintettségét, csak annyit írtak: a NAV vezetői visszautasítják a korrupciós vádat.

- Október 30. Varga Mihály az RTL Klub kérdésére többedszer úgy fogalmazott, "nem vagyok abban a helyzetben, hogy megkérdezzem bárkitől, kitiltották-e Amerikából. Lehet, hogy magánéleti dologról van szó".

- Október 31. "Amerikának kötelessége lenne nyilvánosságra hozni, ha Magyarországon korrupciógyanút észlel" - jelentette ki Orbán. aki szerint "rágalmazásokkal szemben nem lehet védekezni".

- November 4. Orbán a Fidesz-KDNP frakcióülése után újságírói kérdésre, tudja-e, ki az a hat személy, akit Amerika nem lát szívesen, azt mondta: "Majd ha megmondják az amerikaiak, akkor szívesen elmondom".

- November 5. A Magyar Nemzetnek adott interjúban a NAV elnöke elismerte, hogy több kollégájával együtt a kitiltottak között van. Vida Ildikó azt is elmondta, kitiltásáról levélben értesítették, amelyről és annak tartalmáról azonnal tájékoztatta a kormány egy illetékesét is. Kitiltott kollégái, illetve a kormány illetékesének nevét nem árulta el, de hangsúlyozta: "a kormány tudott róla". Közölte azt is, nem merült föl benne a lemondás gondolata: "Ha felállnék, azzal beismerném a vádakat."

- November 7. "Nézze, olyasmi is lehet, hogy egy levél elveszik a postán" - mondta L. Simon László a nemzetgazdasági miniszterhez intézett feltételezett levélről, amelyben Vida bejelentette a kitiltási ügyben való személyes érintettségét.

- November 14. "A NAV elnöke benyújthatja a lemondását, de erősen elgondolkodnék, hogy elfogadnám-e, mert nem jó precedenst jelentene, hogy egy külföldi állam vádjai alapján egy magyar főtisztviselőt leváltatnának" - mondta Orbán a Kossuth rádióban. A kormányfő "fecninek" titulálta az USA nagykövetségének kétoldalas hivatalos feljegyzését a korrupciós gyanúkról.

- December 4. Goodfriend a Heti Válasznak kijelentette: "úgy hisszük, vannak olyan magyar kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt. (...) Konkrét személyekről nem beszélek, de az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapoztuk, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek" (a korrupció ellen - a szerk.).

- December 8. Ha Vida Ildikó nem pereli be a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivőjét, a miniszterelnök leváltja őt az adóhatóság éléről. Orbán ezt az Országgyűlésben maga közölte.

- December 11. Vida feljelentetést és keresetet nyújtott be Goodfriend ellen, holott közismert volt, az ügyvivő diplomáciai mentességet élvez, így semmiféle eljárás nem indulhat ellene.

2015

- Január 21. Az Egyesült Államok nem vonja vissza ügyvivőjének diplomáciai mentességét - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára. Magyar Levente egyúttal kijelentette: ezzel "az ügyet a magyar fél jogi értelemben lezártnak tekinti".

- Február 6. A Fidesz addigi gazdasági háttérembere, Simicska Lajos nyílt háborút kezd a kormányfő ellen a reklámadó miatt, s a "gecizős" nyilatkozataival pontot is tesz az Orbánhoz fűződő évtizedes barátsága végére. Vida Ildikó a közhiedelem szerint Simicska embere.

- Március 4. Nyilvánosságra hozta az NGM azt az adóhivatali jelentést, amellyel a NAV cáfolni igyekezett a vádakat, hogy az amerikai érdekeltségű cégek bejelentését mellőzték volna vagy túl kemények lettek voltak ezen adózókkal.

- Március 11. Az NGM közölte: "elvárja, hogy a számvevőszék javaslatait és ajánlásait a NAV minél előbb megválaszolja és intézkedjen a feltárt hiányosságok megszüntetése érdekében". Az Állami Számvevőszék éves jelentése ugyanis megállapította: a NAV éveken át gyakorlatilag ellenőrzés nélkül engedett el 3800 milliárd forint tartozást.

- Április 14. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke az ATV-ben azt mondta: egy kivételével tudja, ki az a hat személy, akit az Egyesült Államok kitiltott korrupciós vádak miatt, a kormány eközben állította, Vidán kívül nem tudják kikről lehet szó.

- Május 17. "Vida Ildikó végzi a munkáját, amellyel kapcsolatban eddig nem merült fel olyan kifogás, amely a leváltását indokolná, az erről szóló sajtóhírek kacsák" - Varga Mihály az ATV-ben.

- Május 20. Vida benyújtotta lemondását Orbán Viktornak, aki állítólag ezt nem fogadta el.

- Július 9. "Érzékelni kell, hogy a működéséhez elengedhetetlen a bizalom, ezért időről időre tenni, ha szükséges, változtatni kell. Ezért dolgozunk az átalakításokon" - Varga Mihály az adóhatóságról a Figyelőnek.

- Július 16. "A NAV jelenlegi vezetői az új adóhatóság munkájában már nem fognak részt venni, van ehhez még információm, de azt nem kívánom önökkel megosztani" - közölte Lázár János.

- Július 20. Nyilvánosságra kerül, hogy Vida Ildikó két hónappal ezelőtt beadta lemondását, így letelt a felmondási ideje, s mivel utódját addig nem nevezte ki a kormányfő, helyét ideiglenesen Varga Árpád elnökhelyettes vette át. A távozott NAV-elnök több éles kritikát is megfogalmazott búcsúlevelében a tervezett NAV-reform kapcsán: "Mindezek, valamint a NAV-ot és a személyemet ért támadások során tanúsított hozzáállás számomra szakmailag és emberileg is elfogadhatatlan. Bármelyik általam ismert elképzelés végrehajtása - mivel azok megítélésem szerint a költségvetés érdekeit és a szervezet működőképességét is veszélyeztetik - részemről vállalhatatlan" - írta az adóhatósági elnök.

- Július 27. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium addigi parlamenti államtitkárának irányítása alá kerülhet az adóhatóság - írta meg lapunk, értesüléseinket pedig nem cáfolta a kormány, noha az érintettek heteken keresztül nem is erősítették meg információinkat.

- Szeptember 26. A NAV korábbi elnöke, Vida Ildikó felügyelőbizottsági tag lett a Simicska-Nyerges oligarchaduó agrárbirodalmának központi cégében, a Mezort Zrt.-ben - tudta meg a hvg.hu.

- Szeptember 28. Tállai András a jövőben miniszter-helyettesként fogja felügyelni az adóügyeket, a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül létrejövő önálló adóügyi államtitkárság vezetőjeként - közölte a szaktárca. Az NGM ugyanakkor hetek óta nem válaszol a kitiltási botrányban érintett, jelenleg is a NAV szervezetében dolgozó vezetők ügyének kivizsgálásával és esetleges felelősségre vonásukkal kapcsolatos kérdéseinkre.

Szerző

Hitlerrel és a menekültekkel viccelődött a zuglói képviselő

Publikálás dátuma
2015.10.12. 22:45
Forrás: Facebook/Sógor László
„Ti mit csináltok a menekültekkel? Fűtünk” mondja Hitler azon a képen, amit Sógor László, zuglói önkormányzati képviselő posztolt ki a Facebook falára - írja a VS.

„A Fidesz helyi szervezete, Fidesz-KDNP frakciója, és én, mint a Fidesz helyi választókerületi elnöke mélységesen elhatárolódunk az ilyen megnyilvánulásoktól” – írta a posztra reagálva Papcsák Ferenc, és hozzátette: „felszólítjuk Zugló polgármesterét, Karácsony Gergelyt, és az Mszp országgyűlési képviselőjét Tóth Csabát, hogy haladéktalanul határolódjanak el Sógor Lászlótól, és mondassák le képviselői tisztségéről.”

Forrás: Facebook/Sógor László

Forrás: Facebook/Sógor László

 

Sógor László az esetre reagálva Facebook-oldalán azt írta: hétfőn kiderült, hogy tévedésből megosztott egy bejegyzést, amelynek tartalmával nem ért egyet, és mélységesen elítéli. Hozzátette: sajnálja, hogy figyelmetlen volt.

Szerző

Orbán képmutatásból vizsgázott

Publikálás dátuma
2015.10.12. 21:38
A kormányfő nyilván a sajátjához hasonló kártyatrükkök ismeretét várná el majdani utódjától, egyelőre azonban láthatóan ő keveri
Legyen dörzsölt, tudjon ultizni, több nyelvet beszéljen, legyen gógyija. Orbán Viktor ilyennek írta le "lehetséges utódát" a Bibó Kollégiumban márciusban rendezett zárt körű beszélgetésen, amelynek újabb részleteit hétfőn közölte a 444.hu. Lakner Zoltán szerint nehéz megmondani, hogy a felvételt szándékosan szivárogtatták-e ki, de a miniszterelnök semmiképp sem mondott nagy újdonságokat. A politológus arra is emlékeztetett, hogy 2008 áprilisában is kiszivárogtak Orbán kijelentései, nyilván akkor is valamilyen céllal.

Nehéz megmondani, hogy szándékos kiszivárogtatás történt-e, de 2008 áprilisában, amikor Orbán Viktor a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Kéri László meghívására vendégeskedett, szintén nyilvánosságra kerültek a zárt körben elhangzott mondatai. Lakner Zoltán erre hivatkozva nem akart tippelni azzal kapcsolatban, hogyan és milyen célból került nyilvánosságra, ráadásul csepegtetve az, amiről márciusban a Bibó István Szakkollégiumban beszélt a miniszterelnök. A politológus szerint egy politikusnak tudnia kell, minden nyilvánosságra kerül, vélhetően ezért Orbán nem is mondott olyat, amit szigorúan zárt körnek szánt, illetve amit egyébként nem vázolt volna már fel nyilvánosan is. Laknernek inkább a kötetlen stílus volt érdekes, bár saját bevallása szerint túl sok orbáni szöveget olvas, talán ezért nem lepték meg az elhangzottak.

Orbán beszéde, illetve kérdésekre adott válaszai két részben kerültek nyilvánosságra, éppen egy hete közölte a 444.hu az első részt, amelyben arról értekezett a kormányfő, miért nincsenek nők a harmadik kormányában. "Emlékszem, szegény Lamperth Mónika mit kapott" - hangzott az egyik érv. A politológus számára a portálon közölt két rész közül a miniszterelnök nőkkel kapcsolatos sajátos állásfoglalása volt a mellbevágóbb, bár ez Lakner szerint ugyanolyan régen ismert, mint az, mit gondol politikai ellenfeleiről, riválisairól.

"Van egy 17 százalékos magyar népesség, amely a szélsőjobbtól a szélsőbalig vándorol. Ennyi egy darabig lesz is" - idézte a 444.hu a kormányfőt. A Jobbikkal küzdeni kell, mert harcos csapat, de a hétfőn kiszivárgottak szerint Orbán azzal nyugtatta az övéit, hogy a pártot a polgári oldalon nem tekintik veszélynek. Lakner javított: 2014-ben 20 százalékot értek el Vona Gáborék, de nem ez az érdekes, hanem ahogy Orbán pozicionálja a pártot. A Jobbikot nem nevezi riválisnak, mert ezzel felemelné, miközben tudja, hogy a Fidesz és a szélsőjobboldali párt között van átjárás. Ebből a szempontból ugyanakkor érdekes lehet, hogy most került nyilvánosságra a felvétel, amikor a kormánypárt a Jobbik népszerűség növekedését, legalábbis átmenetileg vissza tudta szorítani.

Ami Simicska Lajost illeti, a politológus szerint Orbán ebben rendkívül képmutató volt. Márciusban, a szakítás után nem sokkal arra hivatkozott, hogy az új pártfinanszírozási törvény szerint a pártok már nem szorulnak rá befolyásos gazdasági érdekcsoportokra, de van olyan érdekcsoport vagy médiatulajdonos, amely ezt nem könnyen veszi tudomásul, és mindent megtesz a befolyása fenntartása érdekében. A miniszterelnöki magyarázattal szemben Lakner arra hívta fel a figyelmet, Orbán a nagy oligarchát csak kisebbekre cserélte, olyan emberekre, akiknek nincsen önálló politikai birtokuk, hanem kizárólag tőle függenek. Ez a maga szempontjából érthető is, miért kellene neki egy nagy oligarchával egyezkednie, ha sok kicsire fel tudja cserélni - tette fel a kérdést Lakner.

"52 éves leszek hamarosan, szerintem még van egy-két jó évem, pár fekvőtámaszt még le tudok nyomni, de sokat dolgozom azon, hogy megtaláljam" - mondta a felvételen Orbán arra a kérdésre, látja-e a jövő miniszterelnökét, azaz az utódját. A Bibóban elhangzottakból kiderült, mik az utódra vonatkozó elképzelései: legyen dörzsölt, tudjon ultizni, több nyelvet beszéljen, legyen gógyija. Bírnia kell a folyamatos karaktergyilkossági kísérleteket, vagy viselni kell, vagy ki kell védeni, vagy nagyobbat kell visszaütni. "Aki ezt személyes üggyé teszi, az ellenzéki támadásokat lefordítja a saját maga morális értékítéletének a nyelvére, az egy vesztes ember" - fogalmazott Orbán.

A miniszterelnök, ha utódot nevez meg, azt lesre is futtathatja. Ha csak belengeti, hogy majd elköszön, várja az önjelölteket, akiket azután politikai értelemben legyilkolhat. Lakner viszont azt olvasta ki a szövegből, hogy Orbán ezt még csinálni akarja. Ellenlábasainak megüzente: "a pártéletnek olyan a struktúrája, ami nem nagyon teszi lehetővé, hogy a mindenkori vezetővel szemben jöjjön létre összefogás". Ez világos beszéd, bár most nem merült fel, ami 2006-ban néhány hétig kérdéses volt, kivel folytassa a Fidesz. A politológus arra is emlékeztetett, márciusban támogatottsági mélyponton volt a párt, akkor ennek a kijelentésnek lehetett információértéke, ma viszont, amikor a miniszterelnök visszaállította a Fidesz népszerűségét, okafogyottá vált. A kormányon belüli rivalizálás, a Lázár-Rogán harc is arról szól, ki legyen Orbánhoz közelebb és nem ellene folyik - magyarázta a politológus.

Éppen úgy nincs "szélső liberális" külpolitika, mint ahogy illeberális sincsen. Az országok saját belpolitikai stratégiájukat követve alakítják a külpolitikájukat, ennek megfelelően választanak szövetségeseket és tudatosítják, ki az ellenfél, illetve kivel elégedetlenek. Az Egyesült Államok politikája a demokráciára épül, és a nyugati, illetve a transzatlanti világ által meghatározott eszmének felel meg - mondta lapunknak Ara-Kovács Attila. A DK külügyi kabinetvezetője szerint azt mondani, hogy az amerikaiak az Isten, Haza, Család hármasság miatt ránk vetették magukat, egyszerűen nevetséges. A miniszterelnök ugyanis márciusban azt fejtegette, hogy az Egyesült Államok külpolitikáját "egy radikális baloldali, európai szóhasználattal szélső liberális" értékrend határozza meg. Amikor az Isten, Haza, Család hármasság megjelent az új magyar alkotmányban az amerikaiak ránk vetették magukat, mert onnan nézve ez nyílt provokációnak számított. Ara-Kovács szerint viszont, ha ennek a hármasságnak van igazi értelme, tartalma, akkor az Amerikában van. "Inkább a kormánypárt az, amelyiknek nincs köze sem Istenhez, sem hazához, illetve, a megnyilvánulásaik azt bizonyítják, hogy számukra egyedül a Fidesz hatalmon maradása fontos" - fogalmazott.

Orbán egyébként a felvételen felrótta, hogy a nyugati politikusokkal más nyelvet beszélnek, ezért nem tudja például megértetni velük, hogy ha az oroszokat megszorongatják, a vezetés militarizálással válaszol a külső nyomásra, a fenyegetettség érzésével stabilizálja magát. A kormányfő szerint "az USA beazonosítható politikai érdeke Oroszország elszigetelése, számunkra ez katasztrofális következményekkel járna". Oroszországot a putyini politika szigetelte el, nem az oroszok ellen irányul egyetlen nyugati kritika sem - jelentette ki Ara-Kovács. A DK-s politikust a miniszterelnök minden lépése Nicolae Ceauescura emlékezteti, szerinte ugyanis Orbán ugyanazon a kényszerpályán mozog, mint a 80-as években a román diktátor, ami a maga nacionalizmusából, konzervativizmusából, és populizmusából adódik.

Kiszivárogtatott mondatok
- "52 éves leszek hamarosan, szerintem még van egy-két jó évem, pár fekvőtámaszt még le tudok nyomni, de sokat dolgozom azon, hogy megtaláljam" (az utódot- a szerk.)
- "A pártéletnek olyan a struktúrája, ami nem nagyon teszi lehetővé, hogy a mindenkori vezetővel szemben jöjjön létre összefogás" (a Fideszben - a szerk.)
- "A miniszterelnöknek tudnia kell, ha egyszerre túl sok nagy erejű érdekcsoportot sért meg az ország érdekében, akkor azok összefognak egymással"
- "Eleve nehéz lehet ebből az egész baloldali, internacionalista, a múltat végképp eltörölni, a nemzetet a nacionalizmussal azonosító katyvaszból nemzetpolitikát csinálni" (Hiller István dicsérete - a szerk.)

 

Szerző