Szenzációs "szerenádot" filmeztek le a Nyíregyházi Állatparkban - Videó!

Publikálás dátuma
2015.10.14. 15:02
Illusztráció: Thinkstock
Különleges felvételt készítettek a párjának udvarló mississippi aligátorról a Nyíregyházi Állatparkban.

Révészné Petró Zsuzsa, az intézmény szóvivője szerdán elmondta: az Ali névre hallgató hím hanggal, testtartással és hátának rezegtetésével jelezte párjának közeledési szándékát. A sötétszürke-fekete színű állat teste elejét emelte ki a vízből, s jól hallható dörmögés-dorombolásszerű hangot adott ki, majd újra és újra félig alámerült. Hasonló jelekkel fogadta a közeledést a nőstény is, ami azt jelzi, kedvelik egymást.

A szóvivő megjegyezte: az aligátor, ha meglát egy embert, így a gondozóját is, mindig abbahagyja az udvarlást. Emiatt eddig csak messziről hallhatták az állat párzás előtti hangadását, ezért egy kihelyezett kamerával próbálták azt megörökíteni.

A hüllők közé tartozó mississippi aligátor (Alligator mississippiensis) elterjedt az Amerikai Egyesült Államok dél-keleti részének mocsaras területein, ma már nem veszélyeztetett faj. Bőréért tenyésztik is. A hím 4,6 méter hosszúra, 450 kilogrammosra is megnő, míg a nőstény kisebb, 3 méteres.

A mississippi aligátor nősténye korától függően 25-60 tojást rak egy növényekből készített egy méter magasságú fészekbe. A szülőpárok őrzik a tojásokat, majd együtt is védik a két-három hónap múlva kikelő aligátorokat. Révészné Petró Zsuzsa kiemelte: kíváncsian várják, hogy a megörökített aligátor-udvarlás után az állatpark Viktória-házában élő pár rak-e fészket és tojásokat.

A felvételt ide kattintva láthatja!

Szerző

Irány a mozi! Olcsóbb jegyekkel csábít a Filmünnep

Publikálás dátuma
2015.10.14. 10:48
Illusztráció: Thinkstock
Öt filmet vetítenek premier előtt az októberi Cinema City Filmünnepen, amely tematikus filmklubokkal, közönségtalálkozókkal és kedvezményes árú jegyekkel várja a közönséget október 15. és 18. között.

A mozihálózat közleménye szerint az immáron negyedik alkalommal, minden vidéki és fővárosi Cinema Cityben megrendezett sorozaton premier előtt láthatja a közönség a Sicario - A bérgyilkos, a Machbeth, Anyám és más futóbolondok a családból, valamint a Szerdai gyerek és a Kókusz Kokó, a kis sárkány című filmeket. Emellett további három alkotás - Bíborhegy, Mélyütés, Fák jú tanár úr! 2. - premierét is a Filmünnep hetére időzítenek. 

A téli szezonban műsorra kerülő két magyar filmmel kapcsolatban - Anyám és más futóbolondok a családból, Szerdai gyerek - közönségtalálkozót is szervez a mozihálózat, amelyen az alkotók és főszereplők vendégszereplésével neves filmesztéták fogják vezetni a beszélgetést.

A korábban debütált alkotások közül a vidéki különvetítéseken többek között Nyíregyházán is műsorra tűzik a Roger Waters: A fal, vagy Kaposváron a Dübörög a szív című filmeket. Zalaegerszegen látható lesz a (Sz)ex az oka mindennek című produkció, míg Veszprémben a Bazi nagy francia lagzikra, Szolnokon a Sinister második részére, Szombathelyen pedig Az ajándékra ülhetnek be a mozirajongók kedvezményesen.

Az idei évben először a Cinema City internetes oldalán követhető Filmünnep TV élőben közvetíti a mintegy negyven közéleti szereplővel, televíziós műsorvezetővel, színésszel és énekessel készült vetítés előtti beszélgetéseket - olvasható a közleményben.

Szerző

Rendelet

Publikálás dátuma
2015.10.14. 08:22

Az engedélyezett gyűléseken az elvállalt kötelezettségek nem teljesítése végett minden eddig már engedélyezett gyűléshez az engedélyt ezennel visszavonom.

További intézkedésig semmiféle gyűlésekre engedélyt nem fogok adni, tehát ez irányú kérvények be nem nyújtandók. Fölhívom a közönség figyelmét azon tilalomra, hogy az utcán minden, csoportosulástól tartózkodjék. Háromnál több személy az utcáin együtt nem állhat.

Az ezen rendelet ellen vétők két évig terjedő börtönnel vagy 10.000 lei pénzbírsággal, vagy mind a kettővel lesznek sújtva.

Ezen rendelet 1919 október 14-én lép életbe.

Budapest; 1919 október 14-én.

Mosoiu s. k. tábornok,

a budapesti román királyi icsapátok, parancsnoka

Szerző