Kiemeltek leszünk az Eb-sorsoláson

Publikálás dátuma
2015.10.15. 07:53
Selcuk Inan belőtte Törökországot a franciaországi Európa-bajnokságra FOTÓ: EUROPRESS/GETTYIMAGES/MATEJ DIVIZNA
Kiemelt lesz a magyar labdarúgó-válogatott a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság sorsolásán – közölte Twitter-oldalán a Magyar Labdarúgó Szövetség. Ez azt jelenti, hogy a mieink Dániát, Írországot, Norvégiát, vagy Szlovéniát kaphatják. Ezzel elkerülhetjük a legerősebb potenciális ellenfeleket, Bosznia-Hercegovinát, Svédországot, továbbá Ukrajnát. A pótselejtezőket november 12-14, illetve 15-17. között rendezik meg.

Potenciális ellenfeleink közül Dánia és Írország tűnik a legerősebbnek, igaz, nincs csúcsformában Morten Olsen dán válogatottja. Bár az északi csapat védelme erős, hiszen a csonka, 5 csapatos I csoportban mindössze öt gólt kapott, a támadójátékával már jócskán vannak gondok. Utolsó három Eb-selejtezőjén egyetlen egy gólt sem szerzett.

Norvégia sokáig továbbjutónak érezhette magát a H csoportból, legalábbis a 73. percig, amíg 1-0-ra vezetett Olaszországban, ezzel a második helyen állt. A skandináv álmok aztán Florenzi, majd Pelle találata után szertefoszlottak. Nem kérdés, rendkívül kellemetlen ellenfél lenne számunkra a norvég válogatott, amely 90 percig űzi-hajtja az ellenfelet. Nem lőttek sok gólt, 13-at, de erejüket mutatja, hogy legyőzték otthon a horvátokat. Norvégia 19 pontot szerzett, legjobb harmadik azonban nem lehetett, hiszen Málta ellen mindkét találkozóját megnyerte, így ez a hat pont lejött a számításnál.

Az írek erejéről sokat elmond, hogy az október 8-án, a D csoportban rendezett Eb-selejtezőn a világbajnok Németország skalpját is megszerezte. Utolsó selejtezőbeli találkozóján, a lengyelek ellen azonban kikapott, a bombaformában játszó Lewandowski ellen az ír védőknek sem volt ellenszere. Rakkolós, a magyar válogatottnak nem feltétlenül fekvő sokmozgásos játékot játszanak.

Ők mondták
Várhidi Péter: Az északiak játékstílusa nem igazán fekszik nekünk. Szlovénia is erős, nem kap sok gólt. Maradnak az írek, akik kevesebbet tudnak a futballból, ugyanakkor harcosak, kemények. Mégis őket választanám, mert talán kipasszolhatók.
Bozsik Péter: Talán Szlovénia az a csapat, amelyikkel a legjobb lenne találkozni a pótselejtezőn, és amelyik számunkra a legjobban megfelelhet, de azt be kell látni, hogy könnyű ellenfelet nem kaphatunk. Megmondom őszintén, hogy a másik hármat mindenképp elkerülném.

Az említett együttesek közül Szlovénia válogatottja tűnik a leggyengébbnek, ellene lehet esélye Bernd Storck nemzeti tizenegyének. Igaz, a statisztika alapján sokkal jobb a támadósora a mieinknél, hiszen 18 gólt ért el egy olyan csoportban – az E jelűben -, ahol az ellenfelek között volt a pontveszteség nélkül végzett Anglia, valamint Svájc is. Szlovénia 11 gólt kapott, a magyar válogatott 9-et, hozzánk hasonlóan 11 pontot gyűjtöttek. Utolsó öt Európa-bajnoki mérkőzésén két vereséget szenvedett Anglia és Svájc ellen (igaz, ezeken is eredményes volt, összesen négyszer), egyszer játszott döntetlent, otthon Litvánia ellen és kétszer hagyta el győztesen a játékteret, amikor Észtország és San Marino volt az ellenfele.

A harmadikok élcsoportja
1. Törökország 16
2. Magyarország 15
3. Ukrajna 13 (11-4)
4. Norvégia 13 (8-10)
5. Dánia 12


Ami a magyar válogatott mérlegét illeti az említett együttesek ellen, a dánokkal szemben pozitívan állunk az összevetésben, hiszen 16 mérkőzésen 9 alkalommal nyertünk. Sőt, a 2010-es dél-afrikai labdarúgó világbajnokságot megelőzően otthon ugyan gól nélküli döntetlent értünk el ellenük, de idegenben 1-0-ra nyerni tudtunk Buzsáky Ákos góljával. Előzőleg az 1984-es Eb-selejtezőkön csaptunk össze tétmérkőzésen. Mindkét találkozót 1983-ban vívtuk. Akkor kint 3-1-re kikaptunk, otthon 1-0-ra nyertünk Kiss Sándor találatával.

Egyértelműen pozitív a mérleg az írekkel szemben is. Első mérkőzésünket még 1934-ben vívtuk velük szemben, akkor 4-2-re nyertünk idegenben. Tétmérkőzést több mint negyedszázada vívtunk ellenük utoljára. Akkor a világbajnoki selejtezőn otthon 0-0-t játszottunk, kint 2-0-s vereséget szenvedtünk. Húsz évvel korábban kettős győzelemmel végeztünk még ellenük a vb-selejtezőkön.

A norvégok ellen viszonylag kiegyenlített a mérleg, bár hét győzelemmel, öt döntetlennel és öt vereséggel felénk billen a mérleg nyelve. 2007-ben két Eb-selejtezőt vívtunk ellenük, itthon 4-1-re, idegenben 4-0-ra kaptunk ki. Az utolsó hat tétmeccsen három döntetlent játszottunk ellenük, s háromszor kikaptunk. Bármilyen különösen hangzik is, a négy említett válogatott közül a szlovének elleni mutatónk a leggyatrább. Fiatal válogatottról van szó, hiszen Szlovénia 24 éve vált függetlenné. Azóta csak barátságos meccseket vívtunk egymással, ám csak egyszer nyertünk, még 1998-ban. Bár kis, kétmilliós országról van szó, kétszer is, 2002-ben, valamint 2010-ben is kijutott a vb-re.

A legértékesebb játékosok (A Transfermarkt szerint)
Név Ár (millió euró)          Válogatottság/gól
Magyarország (23,15)  
Dzsudzsák Balázs (Bursaspor, középpályás) 7   71/17
Szalai Ádám (Hoffenheim, csatár) 4,5   28/8
Bogdán Ádám (Liverpool, kapus) 2   19/0
Írország (összérték 85,85)
Seamus Coleman (Everton, hátvéd) 19   29/0
James McCarthy (Everton, középpályás) 17   31/0
Shane Long (Southampton, csatár) 9   58/14
Dánia (94,05)
Christian Eriksen (Tottenham, középpályás) 27   53/6
Simon Kjaer (Fenerbahce, hátvéd) 8   50/2
Pierre-Emile Höjbjerg (Schalke, középpályás) 6,5   7/1
Norvégia (45,6)
Havard Nordtveit (Mönchengladbach, középpályás) 5   24/2
Martin Ödegaard (Real Madrid, középpályás) 4   7/0
Alexander Tettey (Norwich, középpályás) 3,5   28/3
Szlovénia (73,90)
Samir Handanovic (Internazionale, kapus) 15   79/0
Jan Oblak (Atlético Madrid, kapus) 15   6/0
Kevin Kampl (Leverkusen, középpályás) 9    19/2Válaszol: Ács Sándorné, a kishantosi ökogazdaság alapító-ügyvezetője.

Publikálás dátuma
2015.10.15. 07:30

Valóban csak földművesek vehetnek földet?

Azt a kérdést kell föltenni, valóban gazdák-e a földművesek? Azok a családok, amelyek tisztességesen földművelésből élnek, nem tehetik meg, hogy milliókért olyan földet vegyenek, amit majd 15-20 év múlva művelhetnek. Ez az állami földeladás a jelenlegi bérlők, a spekulánsok és a strómanok bulija lesz. Persze lesznek igazi gazdák is a vevők között, olyanok, akik jutalomként kapnak egy-egy darab földet. Őket lehet majd mutogatni, hogy lám, a gazdák kaptak földet. Az sem igaz, hogy külföldiek nem vehetnek állami földeket, a törvény alapján már most is megtehetik.

Szerző

Válaszol: Ács Sándorné, a kishantosi ökogazdaság alapító-ügyvezetője.

Publikálás dátuma
2015.10.15. 07:30

Valóban csak földművesek vehetnek földet?

Azt a kérdést kell föltenni, valóban gazdák-e a földművesek? Azok a családok, amelyek tisztességesen földművelésből élnek, nem tehetik meg, hogy milliókért olyan földet vegyenek, amit majd 15-20 év múlva művelhetnek. Ez az állami földeladás a jelenlegi bérlők, a spekulánsok és a strómanok bulija lesz. Persze lesznek igazi gazdák is a vevők között, olyanok, akik jutalomként kapnak egy-egy darab földet. Őket lehet majd mutogatni, hogy lám, a gazdák kaptak földet. Az sem igaz, hogy külföldiek nem vehetnek állami földeket, a törvény alapján már most is megtehetik.

Szerző