Választási csalástól tart az ellenzék

Jakaya Kikwete tanzániai elnök felszólította a politikai erőket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól a közelgő elnök- és parlamenti választások előtt. Október 25-én az államfői poszt és a törvényhozás mellett a helyi kormányzatok összetételéről is szavaznak az országban.

Kikwete figyelmeztette az ellenzéket, hogy a biztonsági erők keményen fellépnek mindazok ellen, akik erőszakcselekményeket követnek el, s a hatóságok mindent megtesznek a választások békés lebonyolításának érdekében. A jelenlegi államfő harmadszor már nem indulhat újra, de a kormányzó párt jelöltje, John Magufuli az elnökválasztás nagy esélyesének számít.

Tanzánia függetlenségének kikiáltása, 1961 óta ez lehet a legszorosabb választás a kelet-afrikai országban a Reuters szerint. Az ellenzéki pártok első alkalommal közös jelöltet állítottak, Edward Lowassa volt kormányfő mögött sorakoztak fel. A 62 éves politikust 2008-ban korrupció vádjával mentették fel hivatalából. A 47 milliós Tanzániában 22,6 millióan regisztráltatták magukat a voksolásra. Kikwete, a távozó elnök cáfolta az ellenzék vádjait, hogy a szavazás meghamisítására készülnének. A tanzániai választási bizottság vezetője is úgy nyilatkozott, hogy „szabad és tisztességes” lesz a választás Tanzániában. Az ország néhány részén viszont erőszakcselekményektől tartanak, noha általában viszonylag békésen zajlik a szavazás.

Szerző
Témák
Tanzánia

Obama katonákat küld a Boko Haram ellen

Publikálás dátuma
2015.10.15. 11:09
FOTÓ: Spencer Platt/Getty Images
Barack Obama amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy az amerikai fegyveres erők beszállnak a Boko Haram iszlamista terrorcsoport elleni harcba. 

Az amerikai elnök közölte, hogy 300 főből álló katonai egységet küldenek Kamerunba, amelyet veszélyeztet a szomszédos Nigéria északi részén független iszlamista kalifátus kialakítására törekvő terrorszervezet. A Boko Haram dzsihadistái rendszeresen betörnek Kamerunba és Csádba, sőt Nigert is fenyegetik. Obama bejelentése szerint az amerikai katonák szárazföldi és légi felderítést végeznek, megosztják a hírszerzési információkat, s addig maradnak Kamerunban, ameddig a helyi kormány szükségesnek látja a segítségnyújtást. Az amerikai katonák – önvédelmi célból – fegyvert viselnek, előörsük már meg is érkezett az afrikai országba.

A BBC elemzése szerint Washington fellépése a Boko Haram ellen azt mutatja, hogy az Afrikai Unió által korábban létrehozott nemzetközi erő eddig nem sok eredményt ért el az iszlamista szervezet elleni harcban. Az Egyesült Államok tavaly – a 200 nigériai iskoláslány elrablása után – légi felderítéssel és különleges egységek bevetésével segítette a kutatást.

A 2002-ben alapított Boko Haram 2009-ben indította meg hadműveleteit, többezer embert gyilkolt meg, s hatalmas területeket vont ellenőrzése alá Északkelet-Nigériában.

Szerző
Témák
Obama Boko Haram

Clinton a tévévita bajnoka? Feladták a leckét Bidennek

Publikálás dátuma
2015.10.15. 11:03
FOTÓ: Alex Wong/Getty Images
Hillary Clinton sikere az első demokrata tévévitán csillapíthatja az aggodalmakat, hogy a demokraták nagy esélyesnek kikiáltott jelöltje bajban lenne a kongresszusi republikánusok által gerjesztett e-mail-botrány, illetve a líbiai Bengáziban történtek miatt. A volt amerikai külügyminiszter meggyőző szereplése így csökkenti annak esélyét, hogy Joe Biden alelnök beszálljon a demokrata kampányba. 

A politikust hiába győzködték, hogy vegyen részt a tévévitában, nem adta be a derekát, s a jelek szerint inkább továbbra is kivár. Ráadásul ha Clinton támogatottsága javul, Joe Biden belépése csak megosztja a demokrata szavazókat, így ronthatja a párt esélyeit, hogy egymás után harmadik terminusra is megtarthassa a Fehér Házat.

Biden 2008-ban már másodszor próbálkozott megszerezni a demokrata elnökjelöltséget, Obama, Clinton és mások mellett újra indult , de gyorsan feladta a versenyt és visszalépett. Nyolc évvel később, 72 évesen az alelnöknek még rosszabbak lehetnek a kilátásai. A televíziós vita előtt David Axelrod, Obama fő kampánystratégája úgy nyilatkozott: ha Hillary jól szerepel, Biden indulásának valószínűsége jelentősen csökken. Igaz, elvileg még mindig nem lenne késő, ha Joe Biden csatasorba állna, de már nehezen tudná behozni Clinton előnyét a kampánypénz-gyűjtés terén. A volt külügyminiszter, szenátor és egykori First Lady magabiztossága, felkészültsége eltántoríthatja Bident attól, hogy mégis belépjen a versenybe.

Szerző
Frissítve: 2015.10.15. 11:09