Előfizetés

Orbán oldalára állt Merkel?

Publikálás dátuma
2015.10.15. 14:20
FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Ábrándokat kerget, aki azt hiszi, hogy a digitalizáció és a globalizáció korában be lehet zárkózni - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) a délután Brüsszelben kezdődő uniós csúcson képviselendő német álláspontról és a Bundestagban szavazásra bocsátott menekültügyi reformcsomagról szóló beszédében. Közben a bajor tartományi gyűlésben (Landtag) Horst Seehofer miniszterelnök ismét bírálta a berlini vezetést, amiért nem törekszik a menekülthullám feltartóztatására.

A kancellár szerint "nem túlzás Európa történelmi próbatételeként felfogni" a menekültválságot, amelynek megoldása egyszerre "nemzeti, európai (uniós) és globális" feladat. Németország nemzeti szinten az utóbbi hetekben fontos eredményekre jutott a kormány és a tartományok együttműködése révén, most viszont a törvényhozásnak is el kell fogadnia a menekültügyi rendszer átfogó reformját - mondta Angela Merkel. A konzervatív politikus a kormány menekültpolitikáját bíráló konzervatív képviselőkre utalva hangsúlyozta, hogy a szavazáskor "a tartózkodás nem opció".

A reform új alapra helyezi a menekültügy finanszírozását, a menedékjogi kérelem elbírálásáig fizetett havi 670 eurós fejkvótával a szövetségi kormány átvállalja a tartományoktól a menedékkérők számának és az eljárások átfutási idejének bizonytalanságából fakadó pénzügyi kockázatot, és erősebben támogatja a szociális lakások építését, valamint a felnőtt kísérő nélkül érkező kiskorú menedékkérők ellátását, nevelését. A menekültstátust nagy valószínűséggel megszerző kérelmezők gyorsabb beilleszkedését szolgálják a nyelvi és integrációs tanfolyamok és a munkavállalás lehetőségének szélesítése - mondta.

Ugyanakkor a védelemre nem szoruló embereket a menekültügyi rendszerbe belépésre sarkalló "rossz ösztönzők" kiküszöbölését is több intézkedés szolgálja, köztük a biztonságos származási országok körének bővítése további három nyugat-balkáni állammal - Albánia, Koszovó, Montenegró -, és a készpénzjuttatás arányának csökkentése a menedékkérők ellátásában - emelte ki Angela Merkel.

A kormány további változtatásokat is tervez, dolgozik két uniós irányelv átültetésén, aminek révén tranzitzónákat lehet kialakítani a határ térségében - tette hozzá a kancellár. Mindez azonban messze nem elég a válság megoldásához. Az Európai Unió szolidaritására, a terhek méltányos megosztására épülő közös menekültpolitikára van szükség, és gondoskodni kell a külső határok biztosításáról is, mert "az ellenőrzés jelenleg nem működik" - mondta Angela Merkel.

Rámutatott, hogy a háborús menekültek jogállását szabályozó genfi menekültügyi egyezmény alapján a menekültstátus három évre adható meg, és utána felül kell vizsgálni, hogy lehetséges-e a visszatérés a származási országba. Ez érvényes a menekültek legnagyobb csoportját kitevő szíriaiakra is - emelte ki Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy még nem került közelebb a szíriai polgárháború lezárása, de nem szabad feladni az erre irányuló törekvéseket. 

Szorosan együtt kell működni Törökországgal is, egyebek között azért, mert tarthatatlan állapot, hogy "embercsempészek ellenőrzik" két NATO-tagállam, Görögország és Törökország közös határának egy részét az Égei-tenger keleti térségében. Ugyanakkor a Törökországgal folytatott együttműködésben is meg kell őrizni az európai értékeket, és nem szabad engedni abból az alapelvből, hogy az uniós csatlakozási tárgyalás Törökországgal "nyílt végű" folyamat - mondta a német kancellár.

Angela Merkel beszédében nem tért ki a kormány menekültpolitikáját érő bírálatokra, a menedékkérők nagy száma miatt a lakosságban erősödő aggodalmakra. A reformcsomag összeállítását irányító belügyminiszter, Thomas de Maiziere viszont felszólalásában jelezte, hogy a kormány pontosan érzékeli és érti a félelmeket. Az idén Németországba érkező menedékkérők száma "egyszerűen túl magas", és nincs alkalmas eszköz ennek a számnak a minimalizására - emelte ki a belügyminiszter.

Nemcsak a menedékkérők száma emelkedik, hanem "az aggodalmak is erősödnek, és ezt nyíltan ki lehet mondani", hiszen "a valóság elhallgatása nem használ senkinek" - jelezte. Ugyanakkor a lakosság aggodalmai "a mi aggodalmaink is", a politikusoknak azonban nem csupán megérteniük kell a választók aggodalmait, hanem tenniük kell azért, hogy elmúljanak, és éppen ezt szolgálja a menekültügyi rendszer átalakítása - húzta alá Thomas de Maiziere.

Angela Merkel beszédével egy időben Münchenben, a bajor tartományi gyűlésben (Landtag) kormánynyilatkozatban ismertette a tartomány vezetésének álláspontját Horst Seehofer miniszterelnök, aki ismét élesen bírálta a berlini vezetést, amiért nem törekszik a menekülthullám feltartóztatására. A bevándorlás korlátozása nélkül kezelhetetlen a menekültválság, a bevándorlás ügye pedig Németországban kizárólag a szövetségi kormányra tartozik - hangsúlyozta Horst Seehofer. Figyelmeztetett, hogy Németország és az európai államok közösségének "grandiózus csődjét" eredményezheti a bevándorlás korlátozásának elmaradása.

Hangsúlyozta, hogy egyértelmű jelzésekre van szükség Berlinből. Mindenekelőtt egy "politikai nyilatkozat" szükséges "a világ nyilvánossága számára arról, hogy még egy olyan gazdag országban is vannak határai a bevándorlásnak, mint Németország, és hogy nem tudunk befogadni mindenkit, aki hozzánk jön" - mondta az Angela Merkel vezette konzervatív CDU bajor testvérpártja, a CSU elnöke.

"Terrorra buzdít" - Izrael hazugsággal vádolja Abbászt

Hazugsággal vádolják az izraeli politikusok Mahmúd Abbász palesztin elnököt szerda esti beszéde miatt - jelentette az izraeli média. 

Abbász azt állította, hogy Izrael "hidegvérrel kivégezte" Ahmed Manasra tizenhárom éves palesztin fiatalt, akire rendőrök rálőttek. Abbász nem említette a beszédben, hogy a palesztin fiatal merényletet követett el egy zsidó lakónegyedben, és ezért került összetűzésbe az izraeli biztonságiakkal. 

Benjámin Netanjahu miniszterelnöki hivatala közleményt adott ki, amely szerint a fiú "életben van, és a Hadassza kórházban fekszik, miután megkéselt egy bicikliző izraeli gyermeket".

Abbász a palesztin tévében sugárzott beszédében azzal vádolta meg az izraeli kormányt, hogy terrortámadást követ el a palesztinok és szent helyeik ellen, legyilkolja gyermekeiket, és ezért a hágai nemzetközi büntetőbírósághoz készül fordulni. 

"Nem engedjük, hogy megváltozzon a helyzet az al-Aksza mecsetben" - jelentette ki. Közölte, hogy a palesztinok folytatják a népi ellenállást, a politikai és a jogi küzdelmet, és véleménye szerint a stabilitás jelenlegi hiányáért Izrael a felelős, mert elutasítja a palesztinok békejobbját, ragaszkodik a telepesek terjeszkedéséhez és ahhoz, hogy ő diktáljon. 

Netanjahu szerint Abbász hazudik és uszít. "Miközben Izrael a státus quo fenntartása mellett van a Mecsetek terén, Abbász cinikusan visszaél a vallással, és terrorra buzdít". 

Az ellenzéki balközép Cionista Tábor nevű politikai párt is elítélte közleményben a palesztin elnök szavait. Szerintük "súlyos, becsületsértő kijelentéseket tett, amelyek eltorzítják a valóságot, a teljes felelőtlenség határán vannak, és csak arra szolgálnak, hogy tovább táplálják a reménytelenség és gyűlölet lángját a térségben".

A centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt vezetője is kemény szavakkal bírálta a palesztin elnök beszédét. A kedélyek nyugtatása és az ártatlan izraelieket gyilkoló gyalázatos merénylők elítélése helyett Abbász beszéde "a vezetői képességek hiányáról tanúskodó nyomorult teljesítmény és a legalacsonyabb szintű gyávaság volt"- vélekedett Jaír Lapid. 

Az események hatására az izraeli lakosok - gyakran sajátos eszközökkel - lázasan fegyverkeznek, megpróbálnak felkészülni egy esetleges késelős merénylő elleni védekezésre. A helyi sajtót bejárta egy autóbuszon ülő asszony képe, akinek sodrófa áll ki a táskájából, és kitört a paprikaspray-vásárlási láz. Kedden az egyik palesztin merénylőt Raanana helységben egy esernyővel próbálta meg ártalmatlanná tenni egy közeli bolt tulajdonosa, egy másik esetben pedig egy kéznél lévő szelfibot tett jó szolgálatot egy késes terrorista ellen.

A szeptember közepén kezdődött erőszakhullám közvetlen kiváltó oka az al-Aksza mecset terének megnyitása volt a zsidó látogatók előtt. A napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos tüntetéseket, valamint általában késeléses merényleteket egyre többen tekintik "a harmadik intifádának" (palesztin felkelésnek).         A palesztinok szerint Izrael a látogatások engedélyezésével a Mecsetek terén meg akarja változtatni a státus quót, viszont ezt az izraeli vezetés többször tagadta. Az arabok által Haram as-Sarífnak hívott Mecsetek tere az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

A szocialisták szövetségre léptek a középpárttal

Andalúziában szövetségre léptek a spanyol szocialisták az országosan is nagyon megerősödött katalán középpárttal, a Ciudadanos tömörüléssel. Susana Díaz, a helyi szocialista kormányfő és Albert Rivera, a Ciudadanos vezetője megállapodásra jutott az andalúziai költségvetésről, s Díaz rögtön hangsúlyozta: „Ez a paktum kijelöli Spanyolország új útját!”

A Ciudadanos vezetője azt azonban cáfolta, hogy készek lennének belépni az andalúziai helyi kormányzatba.

A decemberi spanyol parlamenti választások nagy tétje, hogy meneszteni tudja-e az ellenzék a konzervatív Rajoy-kormányt, s ebben a friss adatok alapján nem annyira a szélsőbalos Podemosnak, hanem inkább a mérsékelt jobboldali Ciudadanos pártnak lehet beleszólása: pár hét múlva, az országos voksolás után az lehet a nagy kérdés, vajon a szocialistákkal vagy a konzervatív Néppárttal lépnek-e inkább koalícióra.

A Ciudadanos igyekszik fenntartani a katalán helyi választáson szerzett lendületet. A párt november 7-én a tervek szerint új kezdeményezéssel áll elő: alkotmánymódosítást javasolnak arról, hogy a bírák kinevezéséről ne a parlament döntsön, szerintük ugyanis ezzel a bíróságok a pártok nyomása alá kerültek. Élesen bírálják a Rajoy-kormány gazdasági terveit, Rivera például azzal vádolta a miniszterelnököt, hogy meghamisított költségvetést terjesztett elő.