MSZP: csökkentsék az energiaárakat!

Az MSZP a fűtési szezon kezdetén ismét az energiaárak csökkentését kezdeményezi - közölte az ellenzéki párt alelnöke.

Lukács Zoltán kezdeményezésüket azzal indokolta, hogy az elmúlt egy évben jelentősen csökkent a földgáz és a kőolaj világpiaci ára. Elmondta, egy évvel ezelőtt ezer köbméter orosz gázért 360 dollárt kellett fizetni, míg most 232 dollárba kerül ez a mennyiség.

A frakcióvezető-helyettes arra szólította fel a kormányt, hogy ne a magyar embereken nyerészkedjen, ha csökken az energiahordozók világpiaci ára, akkor azt érvényesítsék a fogyasztói árakban.

Lukács Zoltán megismételte pártja korábbi javaslatát, amely az átlagfogyasztás mértékig csökkentené a gáz árát 20, a villamos energia és a távfűtés árát pedig 10-10 százalékkal. Hozzátette: a törvényjavaslatuk már a parlament előtt van, azt napirendre szeretnék vetetni.

Szerző
Témák
MSZP energiaár

A közfoglalkoztatást favorizálja a kormány

A kormánynak kiemelt, stratégiai célja a közfoglalkoztatás, amelyet ugyanakkor továbbra is ideiglenes foglalkoztatási formának tekint - mondta a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkára Tamásiban.

Hoffmann Imre a tamási járás közfoglalkoztatási termékbörzéjének megnyitóján hozzátette: a kormány idén 270 milliárd forintot biztosít a közfoglalkoztatásra, ebből az összegből 213 ezer ember dolgozhat egész éven át. Jövőre 340 milliárd forint áll a közfoglalkoztatás rendelkezésére, amiből folytatni kívánják az egymásra épülő programokat - mondta.

Szólt arról, hogy 2015-ben 50 ezer, foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő embert irányítanak át a közfoglalkoztatásba, és ezt jövőre is folytatni kell. Mindezt nem lehet megvalósítani az önkormányzatok segítsége nélkül - jegyezte meg. Hoffmann Imre szerint azonban "a kormány továbbra is ideiglenes foglalkoztatási formának tekinti a közfoglalkoztatást, a cél a benne résztvevők elsődleges és másodlagos munkaerőpiacon történő elhelyezkedése".

Ennek érdekében a minisztérium értelmes és hasznos programokat támogat, és képzési, munkaerőpiaci szolgáltatásokkal igyekszik segíteni a közfoglalkoztatottakat azért, hogy minél előbb kikerüljenek az elsődleges munkaerőpiacra. "Nem a versenyszférától akarunk elvonni munkaerőt, hanem annak részére szeretnénk biztosítani olyan dolgozókat, akik meg tudják állni a helyüket" - fogalmazott.

Mint mondta, a közfoglalkoztatási programok termékeiből készült kiállítás kiváló alkalom arra, hogy teret adjanak a jó gyakorlatok elterjedésének. Öt megyében már hasonló kiállításon bemutatták a programok eredményeit, az önkormányzatok és a programokban résztvevők büszkék a munkájukra - fűzte hozzá.

A tamási művelődési központban idén második alkalommal rendezték meg a börzét, amelyen ezúttal a járás 19 települése állította ki a közfoglalkoztatási programok keretében termesztett és feldolgozott termékeket.

A kiállítás után rendezett konferencián többek között a rövid ellátási láncok európai uniós támogatásáról, a helyi termékboltok működésének tapasztalatairól volt szó, és bemutatták a gyulaji Hetedhét Határ Szociális Szövetkezet működését, illetve Tamási és a közeli Szakály község mezőgazdasági Start mintaprogramját is.

Szerző

"Orbánnak részben igaza volt" - Konrád György meglepő kijelentései

Publikálás dátuma
2015.10.15. 13:24
Forrás: Facebook/Wikipédia/Konrád György
Több barátom is neheztelt rám azokért a mondatokért, amit mondtam - utalt Konrád György a Figyelőnek adott interjúban arra, hogy a menekültáradattal kapcsolatos véleménye az értelmiségi körökben nem aratott osztatlan sikert. 

A Kossuth-díjas író a lapnak kifejtette, mit gondol a kontinenst új kihívás elé állító folyamatokról: Európának nem módjában sem anyagilag, sem lelkileg megoldani az emberiség gondjait. Ugyanakkor ezt az áramlást nem lehet megállítani, de még lassítani sem.

Az egyik legismertebb magyar kortárs író szerint nem lehet párhuzamot vonni az ötvenhatos kivándorlás és a Dél-Kelet felől érkező menekülthullám között. Mindaz, ami '56 után történt, az európai kultúra és az európai vallások keretei közt ment végbe, egy nagy, erős szövevény fogta össze Európa két felét. A Közel-Kelettel nincs meg ez a régi bensőséges összefonódás. „Ha az ember látja a képeket, hallja a híreket az Iszlám Állam akcióiról, akkor nem gondolja, hogy itt olyan találkozás jön létre, s olyan emberek jönnek, akiknek nagyjából ugyanaz tetszik, vagy nem tetszik, mint az ittenieknek" - fejtette ki.

Orbán Viktornak részben igaza volt, mert idejében aggódni kezdett, de a megoldásai nem lesznek hatékonyak. A menekültek közül valamennyit be kell fogadni. Ők elsősorban a nagyvárosokban fognak letelepedni, vagyis az eloszlásuk nem lesz arányos Európában. Londonban, Rotterdamban már rég zajlik ez a folyamat, és ottani ismerősei rossz tapasztalatokról számoltak be az írónak. Egyre több a konfliktus, ahogy a kisebbség „magabiztossá" vált, a többség pedig nem tudja ezt kellő lelki rugalmassággal kezelni. Európa bezárkózóbb lett, mint akár öt éve. Eljön majd az idő, amikor újra megnyílik, de most ellenkező folyamatok zajlanak.

Konrád beszélt Orbán Viktor kormányzásáról, amit szerinte a „vidéki zsarnoksággal" lehet jól jellemezni. Ezzel együtt úgy látja, Orbán kritikusai zavarja, hogy azért a kormány teljesít bizonyos alapvető elvárásokat, normákat. Az ellenfelei nem tudják, mit mondjanak, hogyan reagáljanak ebben a helyzetben. Jólesne nekik, ha lenne egy fekete kos, amire rá lehetne fogni minden rosszat. A mindent kritizálók saját gyengeségeiket próbálják így elfedni - állítja az író. Aki attól tart, a következő választáson a jobboldal a szélsőjobbal fog szövetkezni. Orbán intelligenciáját nem tartja fenomenálisnak, de elismeri, hogy van valóságérzéke, és valamiféle realista humora, továbbá a veszélyre való érzékenysége. Konrád szerint Orbán egy társadalomszobrász.

Szerző
Témák
Konrád György