Mégsem születik meg a "Kónya-párt"?

Kónya Péter, a Szolidaritás korábbi vezetője még nem alapított új pártot, csupán fontolgatja egy új politikai formáció létrehozásának lehetőségét. A független országgyűlési képviselő erről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában beszélt péntek reggel.

A politikus közölte: ha lát olyan támogatottságot és talál hozzá hasonlóan gondolkodó embereket, akkor nem zárkózik el egy új politikai párt létrehozásától.

Kónya Péter elmondta: a 2014-es választási eredmények és a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a választásra jogosultak jelentős részének nincsenek pártpreferenciái. Hozzátette, ezért meg kell vizsgálni, hogyan lehet aktivizálni a passzív állampolgárokat, ennek érdekében járja az országot és beszélget az emberekkel.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a jelenlegi baloldali ellenzéki politikai erők közül egy sincs, amelyhez csatlakozna. Annál is inkább, mert a 2014-es összefogás csődöt mondott, vagyis 2018-ban valami egészen mást kell csinálni - hangsúlyozta.

Korábban írtuk: már most is hemzsegnek a mikropártok a baloldalon, ennek ellenére a pártalapítási kedv töretlen, egy újabb van születőben, ezzel is növelve a baloldal egységét, és Orbán Viktor nyugtalan éjszakáinak a számát. Az Együttől függetlenedett Szolidaritásból kiváló Kónya Péter néhány szolissal új pártot alapít, persze etikus módon megtartva a parlamenti mandátumát - értesült szerdán az Index.

Szolidaritás elnöksége múlt héten döntött arról, hogy tudomásul veszi az új párt létrehozását, amely a mozgalomtól szervezetileg teljesen független lesz. „Az Elnökség tudomásul veszi, hogy Kónya Péter – részben a Magyar Szolidaritás Mozgalom egyesület egyes tagjainak részvételével – az egyesülettől szervezetileg teljesen független pártot kíván alapítani”– áll az elnökség egyik határozatában.

Szerző

Gerkens: neheztelek az RTL-Klubra, de nem haragszom

Publikálás dátuma
2015.10.16. 11:00
FOTÓ: Népszava
Dirk Gerkens, a TV2 lehetséges új vezére úgy nyilatkozott a Népszabadságnak: nem lesz kormányközeli a csatorna, s bár az RTL Klub volt vezérigazgatója kicsit neheztel a tévére, de állítása szerint nem bosszúból megy a TV2-höz.

Dirk Gerkens a lapnak adott interjúban azt mondta: érdemes különbséget tenni Andy Vajna mostani tévés befektetése és egyéb üzletei között. Simicska Lajos állítására, miszerint ő a csatorna tulajdonosa, azt mondta, nem tartozik rá.

Soha nem foglalkozott a filmügyi kormánybiztos baráti kapcsolataival és most sem szeretné, ha ezek befolyásolnák. "Ami az RTL kritikus hozzáállását illeti: az a cég nem az enyém volt, a stratégiát vállalati szinten a legfelsőbb vezetés határozta meg" - mondta. Arról is beszélt, nem találkozott Habony Árpáddal, a kormányfő főtanácsadójával a tárgyalások során, Andy Vajnának pedig nem lesz beleszólása a programba, szerinte a napi operatív ügyekbe se akar majd beleszólni.

Nem a bosszú vezérli

Gerkens azt is elmondta, hogy maradhatott volna az RTL-csoportban, hiszen felajánlották neki, hogy a cég afrikai és ázsiai projektjeivel foglalkozzon, de ezt nem tartotta komoly ajánlatnak. Egy kicsit neheztel is az RTL-re emiatt, de nem haragszik, de nem bosszúból vállalta el a vezérigazgatói munkát a TV2-nél.

 A TV2 az RTL Klub helyzetében

Szerinte a TV2 egyébként jelenleg abban a helyzetben van, amiben az RTL Klub volt 2009-ben. "Ott sem volt könnyű végrehajtani a szükséges változtatásokat, de nem volt választásunk, meg kellett lépni. Egyébként a TV2-nél jelenleg is zajlik egy ésszerűsítési folyamat, ami nem is csoda, hiszen a társaság anyagi helyzete nem rózsás. Meglátjuk, ez mire lesz elég" - nyilatkozta a lapnak az új vezér.

Lásd még: A TV2-vezért nem a bosszú vezérli - Simicska leigázta Vajnát?

Szerző

Orbán összehívja a kabinetet - Eldől, lezárjuk-e a határt

Publikálás dátuma
2015.10.16. 10:16
FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Féleredményt értek az uniós tagállamok vezetői az Európai Tanács ülésén, hiszen fontos lépést tettek afelé, hogy Törökországgal megállapodjanak, viszont nem döntöttek a görög-török határ lezárásáról - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságíróknak távozóban a pénteken virradóra véget ért csúcstalálkozóról.

A kormányfő kifejtette: az uniós állam- és kormányfők elfogadtak egy akciótervet arról, hogy miként lehet Törökországot érdekeltté tenni abban, hogy ne engedje a menekülteknek elhagyni az országot. Ez nem jelenti azt, hogy a megállapodás teljesen kész van, még szükségesek tárgyalások, de a felhatalmazást megadták, az irányokat kijelölték, és "itt sikert lehet majd elérni" - vélekedett.

Orbán Viktor ugyanakkor úgy látja, a tanácskozás másik fele sikertelen, mert nem tudni, mikor lesz valami ebből a tervből, és addig le kellett volna zárni a görög-török határt. A magyar javaslat mindig is az volt, hogy "menjünk le közösen délre", és ott jöjjön létre az a határvédelem, amely tehermentesíti Macedóniát, Szerbiát, Horvátországot és Magyarországot is - emlékeztetett. 

Közölte: ezt nem tudták elérni, "továbbra sincs meg a szükséges erő, elszántság és politikai akarat, hogy a saját határainak megvédésére képtelen Görögországtól átvegyük teljesen vagy részlegesen a határvédelem felelősségét". Mint mondta, a hatpontos magyar javaslat legfontosabb pontja görög viszonylatban most nem valósult meg, de Törökország ügyében történt előrelépés.    

Arra a kérdésre, hogy mikor döntenek a horvát határzár ügyében, a kormányfő közölte: péntek dél körül érkezik vissza Budapestre, ezt követően összehívja a nemzetbiztonsági kabinetet, amellyel kora délután megvitatják a helyzetet és meghozzák a szükséges döntéseket.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy rendészeti és határőrizeti szempontból minden feltétel megvan a horvát határzárhoz, azt a minőségű határvédelmet, amelyet a szerb-magyar határon már létrehoztak, azt ezen a szakaszon is teljesíteni tudják. Sőt annyiban előrébb is állnak, hogy az ülés előtt a visegrádi csoport kiadott egy közleményt, amelyben leírták, hogy mindegyik V4-es partner komoly felelősséget és segítséget vállal abban, hogy Magyarországnak ne egyedül kelljen megvédenie a határait - idézte fel. Úgy vélte, ez erősíti a kétoldalú kapcsolatokat ezekkel az országokkal, és nagy erőkkel fűzi szorosabbra a közép-európai együttműködést, továbbá mivel Európa határait védik, "ez jó Európának is".

A miniszterelnök hangsúlyozta: "jó hír, hogy van az unióban négy olyan ország, amely képes nagyon komoly, nehéz kérdésben, határrendészeti kérdésben szinte feltétel nélkül a másik segítségére sietni". Őszintén meg kell köszönni a lengyeleknek, a cseheknek és a szlovákoknak a segítséget, a népeknek és a kormányaiknak is - jegyezte meg.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az ülésen volt egy pillanat, amikor "hirtelen fölélénkült a 28 miniszterelnök", amikor az állandó áthelyezési mechanizmusról volt szó. Az Európai Bizottság az állandó migránsszétosztási mechanizmusra vonatkozó előterjesztését - amely egy indítvány, hogy jogszabály legyen majd belőle - már megküldte a nemzeti parlamenteknek, vagyis a magyar parlament foglalkozik ezzel és tárgyalni is fogja - mondta. Közölte: a kérdés csak az volt, hogy most a zárónyilatkozatban milyen hangsúllyal utaljanak erre a bizottsági kezdeményezésre, és ami benne van a dokumentumban, az "elfogadható Magyarország számára".

A kormányfő a határvédelemmel kapcsolatban elmondta: "van egy képesség, amit elvesztettünk, mert nem volt rá szükség", hiszen a délszláv háború után és amikor "az az álmunk volt, hogy nemcsak az európai kontinensen belül nem lesznek határok, hanem az unió szélén sem szükségesek ezek, gyakorlatilag ott leépültek a határőrségek, a fizikai határzárak eltűntek, vele együtt számos tudás is, hogy hogy kell, ha szükséges, hirtelen megvédeni egy határt". 

Kiemelte: "egy elveszett államvezetési képességet kellett visszaépítenünk a nyár során a szerb határ lezárásakor, hogy mit csinál egy állam, amikor úgy látja, hogy nem katonasággal, hanem rendészetileg kell megvédenie a határát, tehát nem egy fegyveres támadást kell elhárítania, hanem mondjuk föl kell tartóztatnia tömegesen belépni akaró, törvénysértő, illegális migránsokat". Úgy fogalmazott, "ez a tudás nem volt meg", de most már megvan, és "lényegében bármelyik szomszédunk irányába képesek vagyunk ezt a képességet rövid időn belül működtetni".

Szerző
Frissítve: 2015.10.16. 12:43