Kilakoltatás - Szigetvári nyílt levelet írt Kocsishoz és Pintérhez

Publikálás dátuma
2015.10.16 13:35
Hat aktivistát bilincsbe verve vittek el a rendőrök. FOTÓ: Várady István
Fotó: /
Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke nyílt levelet írt Pintér Sándorhoz és Kocsis Mátéhoz azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön délelőtt kilakoltattak otthonából egy agytumoros asszonyt, vese- és cukorbeteg férjét, és műtét előtt álló 12 éves kisfiúkat rendőri beavatkozással a VIII. kerületben. A levelet szó szerint közöljük.

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Polgármester Úr!

Azzal kapcsolatban fordulok Önökhöz, és a nyilvánossághoz, hogy a sajtóból értesültem arról, hogy egy súlyos beteg, agydaganattal kezelt nőt a lakoltattak ki a józsefvárosi Magdolna utcából. A helyszínen a lakhatásért küzdő A Város Mindenkié Csoport tagjai közül tíz embert megbilincseltek, majd bevittek a kerületi rendőrkapitányságra, ellenük eljárás indult.

Miniszter Úr! Polgármester Úr!

Miközben a Józsefvárosi Önkormányzatnak rengeteg eszköze volna arra, hogy az ilyen esetekben tényleges segítséget nyújtson, ezt nem teszi. Sem a konkrét esetben nem tett meg mindent a békés rendezés érdekében, sem általában. Közben a Belügyminisztérium kizárólag rendészeti kérdésként kezeli az ilyen és ehhez hasonló ügyeket, azok szociális aspektusait pedig figyelmen kívül hagyja. Vajon miért nem tesz meg mindent az önkormányzat és a helyhatóságokat felügyelő tárca – példának okáért – a szociális támogatások és a bérlakásprogram összehangolásának érdekében?

Budapesten lakhatási válság van: a szegényebbek kiszorulnak, az önkormányzati bérlakások és az egyéb üresen álló lakóingatlanok hasznosítása évtizedes adóssága a helyhatóságoknak és a központi kormányzatnak egyaránt. Ennek a problémának nem egyedüli felelőse a Fidesz-KDNP, a korábbi vezetéseknek ugyanúgy tenni kellett volna e helyzet rendezése érdekében. Ezt elmulasztották. A Fidesz-KDNP azonban immár öt éve van hatalmon, és a probléma megoldásának irányába eddig nem tett lépéseket. Ez már a mostani vezetés felelőssége. A nyolcadik kerület ebből a szempontból –adottságai miatt – állatorvosi ló. A budapesti lakhatási válság mára az albérleti piacot is elérte, nehezíti a fiatal családok, a pályakezdők és a felsőoktatásban tanulók boldogulását. Elfogadhatatlan, hogy a kormány és az önkormányzatok – így a józsefvárosi is – karba tett kézzel nézik ezt.

Az, hogy a családsegítő szolgálat korábban megpróbált segíteni az érintett asszonyon, amit ő elutasított, mit sem változtat azon, hogy az Önök eljárása embertelen. Különösen felháborít az, hogy a beteg nő kilakoltatását egy nappal a moratórium életbe lépése előtt rendelték el.

Nem kevésbé tartom tűrhetetlennek azt, hogy a Rendőrség munkatársai bilincsbe verve vitték el a helyszínről azokat a civil aktivistákat, akik csupán emberséges bánásmódot követeltek, és demonstrációjuk mindvégig békés és rendezett maradt.

Tisztelt Uraim!

Felszólítom Önöket, hogy álljanak a nyilvánosság elé, és tisztázzák, miért volt szükség az Önök részéről erre az – a nyugati demokráciákban unortodoxnak számító – eljárásra! Mit tesznek Önök azért, hogy ilyen esetek a jövőben ne fordulhassanak elő? Hogyan kívánják kezelni a budapesti lakhatási válságot?

Szerző
2015.10.16 13:35

Kiderült, mikor lenne a következő népszámlálás

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:49

Fotó: Népszava/ Vajda József
A kérdőíveket interneten vagy kérdezőbiztosok segítségével is ki lehet majd tölteni.
Kedden beadta a kormány a törvényjavaslatot a következő esedékes, 2021-es népszámlálásról. A dokumentum szerint a népszámlálást 2021. május 1. és június 20. között tartják majd, és a kérdőíveket ki lehet majd tölteni interneten is, vagy kérdezőbiztosok segítségével – vette észre a hvg.hu. A törvényjavaslat szerint a népszámlálásban összeszámolják
  • a Magyarország területén élő vagy 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodó, de Magyarországon bejelentett lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokat,
  • a Magyarország területén három hónapnál hosszabb ideig tartózkodó EGT-állampolgárokat, harmadik országbeli állampolgárokat és hontalan személyeket,
  • és az ország területén lévő lakásokat, lakott üdülőket, lakott egyéb lakóegységeket, és a közösségi éjszakai elhelyezést szolgáló intézményeket (gyermekvédelmi szakellátás intézményei, diákotthonok, kollégiumok, munkavállalók elhelyezését szolgáló intézmények, tartós és átmeneti elhelyezést biztosító szociális intézmények, büntetés-végrehajtás intézmények).
A személyekkel kapcsolatban a népszámlálás a következőkre fog rákérdezni: családi- és utónév, nem, születési idő, állampolgárság, lakóhely, a lakáshasználat jogcíme, családi állapot, családi állás, élve született gyermekek száma, születési ideje, iskolába járás, iskolai és szakmai végzettség, nyelvismeret, gazdasági aktivitás, foglalkozás, munkáltató és munkahely, tanulással, munkavégzéssel összefüggő napi közlekedés és utazás, nemzetiség, anyanyelv, családi, baráti közösségben beszélt nyelv, vallás, egészségi állapot, fogyatékosság. Az adatszolgáltatás kötelező, de az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozóan önkéntes a kitöltés. A gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célra használhatók.
2018.11.20 17:49

Tíz emelet magas óriáskerék épül Szegeden

Publikálás dátuma
2018.11.20 17:24
2017-ben Debrecenben is állítottak óriáskereket
Fotó: MTI/ Czeglédi Zsolt
Karácsonyi vásárt rendeznek, és egy félezer négyzetméteres jégpálya is várja a sportolni vágyókat.
Tíz emelet magas óriáskerék épül advent idejére Szegeden, emellett szalmalabirintus, fényfestés és szabadtéri jégpálya is várja az ünnepekre készülődőket a Tisza-parti városban – tájékoztatta a Karácsonyi Hetek programsorozatát szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. az MTI-t. A közlemény szerint a szegedi adventi programok egyik fő látványossága a Széchenyi téren egy csaknem 40 méter magas, 144 férőhelyes óriáskerék lesz, amelynek tetejéről bárki megcsodálhatja a díszkivilágításban úszó várost és az ünnepi forgatagot. A téren karácsonyi vásárt rendeznek, ahol megannyi ajándékötlet és változatos gasztronómiai kínálat várja a látogatókat. A Dóm téren felállított sátrakban a kézműves portékák között válogathatnak a vendégek. A tér közepén egy mintegy félezer négyzetméteres jégpálya várja a sportolni vágyókat, közvetlenül mellette pedig szalmalabirintus épül föl, míg a háttérben a Mesés kastély magasodik. Ez utóbbiban Bogyó és Babóca-kiállítás, Kastély mozi és kézműves-foglalkozások fogadják a szegedi családokat. Ismét látható a tavaly hatalmas sikert aratott adventi fényfestés, decemberben minden szombaton este fényárba borul a Dóm homlokzata. M. Tóth Zsolt világbajnok vezényletével pedig újra láncfűrészes jégszobrászok kápráztatják el a rendezvény vendégeit.
Szerző
2018.11.20 17:24