Kilakoltatás - Szigetvári nyílt levelet írt Kocsishoz és Pintérhez

Publikálás dátuma
2015.10.16 13:35
Hat aktivistát bilincsbe verve vittek el a rendőrök. FOTÓ: Várady István
Fotó: /
Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke nyílt levelet írt Pintér Sándorhoz és Kocsis Mátéhoz azzal kapcsolatban, hogy csütörtökön délelőtt kilakoltattak otthonából egy agytumoros asszonyt, vese- és cukorbeteg férjét, és műtét előtt álló 12 éves kisfiúkat rendőri beavatkozással a VIII. kerületben. A levelet szó szerint közöljük.

Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Polgármester Úr!

Azzal kapcsolatban fordulok Önökhöz, és a nyilvánossághoz, hogy a sajtóból értesültem arról, hogy egy súlyos beteg, agydaganattal kezelt nőt a lakoltattak ki a józsefvárosi Magdolna utcából. A helyszínen a lakhatásért küzdő A Város Mindenkié Csoport tagjai közül tíz embert megbilincseltek, majd bevittek a kerületi rendőrkapitányságra, ellenük eljárás indult.

Miniszter Úr! Polgármester Úr!

Miközben a Józsefvárosi Önkormányzatnak rengeteg eszköze volna arra, hogy az ilyen esetekben tényleges segítséget nyújtson, ezt nem teszi. Sem a konkrét esetben nem tett meg mindent a békés rendezés érdekében, sem általában. Közben a Belügyminisztérium kizárólag rendészeti kérdésként kezeli az ilyen és ehhez hasonló ügyeket, azok szociális aspektusait pedig figyelmen kívül hagyja. Vajon miért nem tesz meg mindent az önkormányzat és a helyhatóságokat felügyelő tárca – példának okáért – a szociális támogatások és a bérlakásprogram összehangolásának érdekében?

Budapesten lakhatási válság van: a szegényebbek kiszorulnak, az önkormányzati bérlakások és az egyéb üresen álló lakóingatlanok hasznosítása évtizedes adóssága a helyhatóságoknak és a központi kormányzatnak egyaránt. Ennek a problémának nem egyedüli felelőse a Fidesz-KDNP, a korábbi vezetéseknek ugyanúgy tenni kellett volna e helyzet rendezése érdekében. Ezt elmulasztották. A Fidesz-KDNP azonban immár öt éve van hatalmon, és a probléma megoldásának irányába eddig nem tett lépéseket. Ez már a mostani vezetés felelőssége. A nyolcadik kerület ebből a szempontból –adottságai miatt – állatorvosi ló. A budapesti lakhatási válság mára az albérleti piacot is elérte, nehezíti a fiatal családok, a pályakezdők és a felsőoktatásban tanulók boldogulását. Elfogadhatatlan, hogy a kormány és az önkormányzatok – így a józsefvárosi is – karba tett kézzel nézik ezt.

Az, hogy a családsegítő szolgálat korábban megpróbált segíteni az érintett asszonyon, amit ő elutasított, mit sem változtat azon, hogy az Önök eljárása embertelen. Különösen felháborít az, hogy a beteg nő kilakoltatását egy nappal a moratórium életbe lépése előtt rendelték el.

Nem kevésbé tartom tűrhetetlennek azt, hogy a Rendőrség munkatársai bilincsbe verve vitték el a helyszínről azokat a civil aktivistákat, akik csupán emberséges bánásmódot követeltek, és demonstrációjuk mindvégig békés és rendezett maradt.

Tisztelt Uraim!

Felszólítom Önöket, hogy álljanak a nyilvánosság elé, és tisztázzák, miért volt szükség az Önök részéről erre az – a nyugati demokráciákban unortodoxnak számító – eljárásra! Mit tesznek Önök azért, hogy ilyen esetek a jövőben ne fordulhassanak elő? Hogyan kívánják kezelni a budapesti lakhatási válságot?

Szerző
2015.10.16 13:35

Lezárta a ferihegyi 2B terminált és környékét a katasztrófavédelem

Publikálás dátuma
2018.08.15 22:06
A kép illusztráció, a felvétel korábban készült!
Fotó: Népszava/
Hatósági vizsgálat miatt rendelték el az intézkedést, melynek pontos okát szerda éjjelig még nem árulták el. Állítólag egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály sérült meg.
Lezárta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálját és annak környékét hatósági vizsgálat miatt a katasztrófavédelem - közölte az MTI-vel a Budapest Airport szerda este. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI megkeresésére egyelőre nem adott felvilágosítást a lezárás okáról.
A Budapest Airport a várható jelentős torlódásokra és késésekre hívta fel az utasok figyelmét, akiktől azt kérik, hogy ellenőrizzék járataik indulását az interneten vagy a helyszínen a rendőrség, valamint a repülőtér munkatársaitól kaphatnak információt.
A ferihegyi repülőtér az érkező járatokat fogadja, a Budapest Airport honlapja szerint éjfélig öt járatot érinthet a késés. Az Országos Mentőszolgálat ügyeletét az MTI-nek egyelőre nem sikerült elérnie.
A Blikk információja szerint egy sugárzó anyagot tartalmazó tartály megsérült. Pontosan még nem lehet tudni, érintkezett-e valaki a veszélyes szállítmánnyal. Hétszáz méter sugarú körben húzták fel a kordont. Három ember érintkezhetett a veszélyes anyagot tartalmazo tartállyal. Úgy tudjuk, irídium izotópról van szó. A katasztrófavédelem mobillaborja van kinn a helyszínen, ahol méréseket végeznek. A Zoom.hu értesülése szerint a Turkish Airlines egyik gépe legálisan szállított sugárzó anyagot, a szállításhoz használt ólomkonténer azonban megrepedt. 
2018.08.15 22:06
Frissítve: 2018.08.15 22:29

Férfi ifjúsági vízilabda-vb - Döntetlent játszott az oroszokkal a magyar csapat

Publikálás dátuma
2018.08.15 21:47
Illusztráció
Fotó: AFP/ KIRILL KUDRYAVTSEV
A házigazda magyar válogatott szerdán 9-9-es döntetlent játszott az orosz csapattal a szombathelyi férfi ifjúsági vízilabda-világbajnokságon.
Horváth János együttese, amely csoportja második helyén végzett, csütörtökön 20 órától az amerikaiakkal találkozik a negyeddöntőbe kerülésért.
Eredmény (a hazai szövetség honlapjáról):
Magyarország-Oroszország 9-9 (1-2, 3-2, 2-1, 3-4)
A magyarok szombaton 22-11-re verték a kínaiakat, vasárnap 15-12-re kaptak ki a görögöktől, majd kedden 30-1-re múlták felül az argentinokat.
Szerző
Témák
vízilabda
2018.08.15 21:47