Menesztik a kanadai konzervatívokat?

Publikálás dátuma
2015.10.19. 07:36
Stephen Harper FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/CHIP SOMODEVILLA
 visszatérhetnek a liberálisok Kanada élére. A legutolsó közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a Liberális Párt az élre tört a hétfői parlamenti választások előtt. Stephen Harper, a jelenlegi kormányfő népszerűtlenebb a pártjánál, így nem kizárt, hogy Justin Trudeau, a néhai legendás miniszterelnök, Pierre Elliot Trudeau fia alakíthatja meg a következő kabinetet Ottawában.

Szoros lehet az eredmény a három legnagyobb párt, a kormányzó konzervatívok, a liberálisok, illetve a szociáldemokraták között, noha a liberálisok a hosszú – 78 napos – kampány finisében erősen belehúztak. Bár nem is olyan régen még temették a liberálisokat, most esélyük lehet a győzelemre. A kanadaiak többsége középutas politika híve, még ha cserbenhagyták is a liberálisokat az előző három voksoláson. „Gyenge választási eredményeik ellenére a liberálisok szoros érzelmi kapcsolatban maradtak a kanadai lakosság jelentős részével. Az elpártolt szavazók ezen a választáson visszatérhetnek” – jósolta Greg Lyle, az Innovative Research intézet sokat idézett elemzője.

Az 56 éves Stephen Harper személyesen nem népszerű, de hát a kormányfő szerint a parlamenti választás nem is szépségverseny. Kemény kézzel irányította az országot, elismerik gazdasági eredményeit. Harper több mint kilenc éve áll a kormány élén, a G7-es csoport egyik veteránjának számít, csak Angela Merkel szolgál nála régebben. Megosztó politikusnak tartják, autoriter hajlamokkal, egyesek Richard Nixon néhai amerikai elnökéhez, mások Putyinéhoz hasonlítják a stílusát. Az amerikai republikánusokat megszégyenítően konzervatív, a fegyverhasználat híve, megvonta a költségvetési pénzeket a klímakutatástól, keményen fellépett a bűnözés visszaszorításáért, támogatná a halálbüntetést. Az ottawai parlament épülete előtti ámokfutó lövöldözés nyomán megszigorította a terrorellenes intézkedéseket, kibővítette a kormány megfigyelési jogköreit.

Justin Trudeau FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PETER MACDIARMID

Justin Trudeau FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/PETER MACDIARMID

A kampányban azzal riogatta a választókat, hogy a gazdaság és a nemzetbiztonság egyaránt veszélybe kerülhet, ha a liberálisokra vagy a szocdemekre, az Új Demokrata Pártra (NDP) szavaznak. A kanadai lakosság 70 százaléka ugyanakkor a felmérések szerint változásra vágyik, irányváltást szeretne. A Globe and Mail című országos napilap a voksolás előtt a Konzervatív Pártot támogatta ugyan, de Harpertől már megvonta a bizalmat. A torontói National Post egyértelműen a konzervatívok mellett tette le a garast.

Szmokingos macska és sárkányölő 
Színt visz a kanadai választásokba néhány különleges induló. A Szmoking (Tuxido) Pártot például egy Earl Grey nevű macska képviseli. Kampányfőnöke – a macska tulajdonosa – Hugh Chisholm az állatkínzásra, az állatvédelmi törvények fontosságára akarja felhívni a figyelmet. Earl Grey 2013-ban már indult Kanada második legkisebb tartománya, Új-Skócia kormányfői posztjáért, de nem nyert. Bátyja, Tuxido Stan 2012-ben Halifax polgármesteri székéért szállt harcba, szintén nem nagy sikerrel.
A Szmoking Párt választási jelszava: „Ki véd meg engem?” Több mint 25 ezer Facebook-követőjük van.Egy független brit-kolumbiai jelölt, Wyatt Scott egy kanadai lúd hátára pattanva, kardját lengetve indul csatába kampányfilmjében. A 38 éves kisvállalkozó szeméből lézersugarak csapnak ki, s miután beszámol programjáról, a sárkányt is legyőzi. Az egyetemi oktatás olcsóbbá tételét, az egészségügyi szolgáltatások kiszélesítését, a szociális támogatások növelését sürgeti. Kampányfilmje nagy siker, 1,4 millióan nézték meg a You Tube-on. Hogy elég lesz-e ez egy parlamenti helyhez, az már más kérdés.

Ha az utolsó pillanatban mégis megszerzik a konzervatívok a győzelmet, abban szerepe lehet annak is, hogy kampányuknak némi bevándorló-ellenes élt adtak. Harper hivatali idejében változott a bevándorlási politika, a képzett bevándorlókat előnyben részesítik a menekültekkel és a családegyesítést kérelmezőkkel szemben, évi 250 ezer embert fogadnak be. Idén év elején megtiltották, hogy muszlim nők fejkendőt viseljenek, amikor leteszik az állampolgársági esküt. Harper beígérte, hogy a muszlim közalkalmazottak számára is megtiltja a fejkendő, arcot eltakaró fátyol viselését. Segélyvonalat létesítettek, amelyen be lehet jelenteni, ha valaki „barbár kulturális gyakorlatot” követ. A vita miatt több muszlim nőt ért támadás nyilvános helyen. Az ellentét különösen Quebecben éleződött ki, s az ott erős szociáldemokraták szeptember óta 48-ról 29 százalékra estek vissza.

A liberálisok kormányfőjelöltje, Justin Trudeau felszólította a konzervatívokat, hagyjanak fel a fejkendőtilalom erőltetésével, mielőtt elmérgesedik a helyzet. A legfiatalabb, 43 éves kormányfőjelölt 2013-ban vette át a középbal irányt követő Liberális Párt vezetését, s két év alatt sikerült ismét hiteles politikai erővé tennie. Noha sokan lebecsülik a kora, felszínesnek mondott tudása, tapasztalatlansága, göndör fürtjei miatt, a néhai kormányfő fia örökölhette apja politikai képességeit. Karizmatikus szónok, kapcsolatot tud teremteni a választókkal, jól szerepelt a vitákban, látványos akciókkal hívta fel pártjára a figyelmet, egyebek mellett a gyerekszegénység enyhítését ígérve. A liberálisok támogatnák a kisvállalkozásokat, erősítenék a középosztályt, új infrastrukturális beruházásokat ígérnek, még annak árán is, hogy néhány évig deficites lenne a jelenleg kiegyensúlyozott költségvetés. Emelnék a leggazdagabb egy százalék adóját, s csökkentenék a közepes keresetűek adóterheit.

A kanadai gazdaság az elmúlt évtizedben átlag két százalékos növekedést mutatott fel, a termelékenység alig évi egy százalékkal nőtt, s ez az Egyesült Államokénak kevesebb, mint a fele, írta a brit Economist hetilap. Harper adókedvezményei nem hozták meg a várt eredményt, az üzleti élet kivár a nagy fektetésekkel. A konzervatív kormányfő azzal büszkélkedik, hogy hat év alatt 1,3 millió új állást teremtett, a munkanélküliség hét százalék alá süllyedt, igaz, a fiatalok körében 10 százalék feletti.

Thomas Mulcair FORRÁS: FACEBOOK

Thomas Mulcair FORRÁS: FACEBOOK

A Nanos Research intézet október közepén készült felmérése azt mutatta, a Liberális Párt biztos vezetésre tett szert, a voksok 37,1 százalékára számíthat, a Konzervatív Párt 29,4 százalékon áll, az Új Demokrata Párt 23,7 százalékot érhet el. A felmérés hibahatára plusz-minusz 2,8 százalék. Ha a közvélemény-kutatások nem tévedtek, a liberálisok szerezhetik meg a legtöbb parlamenti mandátumot, de nem lesz abszolút többségük. A 338 parlamenti mandátumból a liberálisok 132 , a toryk 123 , a szociáldemokraták 80 képviselői helyet szerezhetnek meg a becslések szerint, de biztosra csak azt lehet venni, hogy a szükséges 170 mandátumot egyik párt sem éri el.

Ha a liberálisok az élen futnak is be, rá lesznek szorulva a szociáldemokraták támogatására, s ezt várhatóan meg is kapják, még akkor is, ha Justin Trudeau és az NDP pártvezére, Tom Mulcair, a parlament ellenzéki frakcióvezetője személyesen nem kedvelik egymást. Gazdasági tervek között nagy az átfedés, s egyaránt prioritást adnának a környezetvédelemnek. Mindkét nagy ellenzéki párt egyébként a brit mintát követő választási rendszer – a győztes mindent visz elv érvényesül Kanadában is - reformját ígéri. Kanadában is lehetséges a korai szavazás, az október 19-i parlamenti választásra már október eleje óta lehetett szavazni. Október 9 és 12 között már kinyitottak a szavazóhelyiségek, s összesen 2,4 millióan már akkor leadták voksukat. Ez 16 százalékos emelkedés a 2011-es választáshoz képest, amikor 2 millióan szavaztak előzetesen.

Jól csengő családnév

Kanadában a Trudeau családnév nagyon jól cseng, s ez önmagában fél győzelem. A liberális kormányfőjelölt apja, Pierre Trudeau tehetséges politikus volt, színes egyéniség, a nők bálványa. 1968-tól 1984-ig, tizenöt évig kormányozta Kanadát, a népszerű miniszterelnök egyik fő eredményének tartják, hogy leszerelte a quebeci függetlenségi törekvéseket, s megőrizte az észak-amerikai állam egységét. Trudeau már miniszterelnökként, 52 évesen nősült, 30 évvel fiatalabb nőt vett el. Felesége, Margaret unatkozott a házasságban, szívesen bulizott torontói és New York-i éjszakai klubokban, Ted Kennedyvel és a Rolling Stones több tagjával is hírbe hozták. Három gyermekük született, 1984-ben elváltak. Justint és két testvérét apja nevelte.Szerző

Káosz Podgoricában

Könnygázt vetett be a montenegrói rendőrség szombaton este a kormány ellen tüntetőkkel szemben. A megmozdulások résztvevői már három hét óta követelik Milo Djukanovic miniszterelnök távozását és ideiglenes kormány felállítását.

A Demokratikus Front (DF)nevű ellenzéki szervezet szerint a rendfenntartók brutálisan léptek fel. Összesen 11 személyt tartóztattak le, s négy rendőr könnyebben megsérült. Az ellenzék sátrakat is felállított a podgoricai parlament környékén, ezeket azonban a rendőrség szombaton reggel felszámolta. A DF egyik vezetője, Koca Pavlovic szerint a kormányfő a polgárháború szélére sodorta Montenegrót. Az országban rendkívül megosztott a társadalom Djukanovic hívei, illetve a Szerbiával szorosabb viszonyt követelők között. Montenegró 2006-ban vált függetlenné, az ország belpolitikáját Djukanovic a kilencvenes évek óta határozza meg.

Szerző

Sínen az iráni egyezség

Publikálás dátuma
2015.10.19. 07:31
Mohammad Dzsavad Zarif és John Kerry kulcsszerepet játszott a megállapodásban FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JOHN BURTON
Elkezdődik a Hatok (az ENSZ BT öt állandó tagja plusz Németország) és Irán történelmi nukleáris megállapodásának végrehajtása. Teherán jelezte, további felhatalmazást ad a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ) nukleáris létesítményeinek ellenőrzésére, az Egyesült Államok pedig feltételesen feloldja az Iránnal szemben életbe léptetett szankciókat. A tényleges végrehajtás még további hónapokba telik.

Fontos határnap volt a tegnapi, az elfogadott menetrend szerint tegnaptól lépett hatályba hivatalosan az iráni megállapodás, elkezdődik a közös akcióterv végrehajtása. A 2015. július 14-én aláírt megállapodást július 30-án hagyta jóvá az ENSZ Biztonsági Tanácsa, s ezt követően 90 napos várakozási időszakot szabtak meg, ez járt le vasárnap. A NAÜ honlapján tette közzé, hogy Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója tájékoztatást kapott Irántól arról, hogy feltételesen megkezdik a szerződéshez csatolt kiegészítő jegyzőkönyv végrehajtását. A nyilvánosságra nem hozható jegyzőkönyvben rejlik a lényeg, az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzésének részletei.

Barack Obama amerikai elnök tegnap feltételesen feloldotta az Iránra vonatkozó különféle szankciókat, ténylegesen azonban még nem oldják fel a szankciókat, csak azt követően, hogy a NAÜ szakértői igazolják, az iráni létesítményekben megkezdték a nukleáris program korlátozását célzó lépéseket. Az atomenergia ügynökségnek december 15-ig kell benyújtania az erről szóló értékelő jelentését.

Hétfőn Genfben a Hatok és Irán képviselői áttekintik az eddigi lépéseket, a tervek szerint az Egyesült Államok, Kína és Irán külön nyilatkozatot tesz közzé az araki nehézvizes atomreaktor áttervezéséről, hogy a gyártás során ne keletkezzen plutónium, a több mint két évig húzódott tárgyalásokon e körül folytak a leghevesebb viták. Az Európai Unió is nyilatkozatban vállalja a szankciók fokozatos feloldását, de mint az összes többi intézkedés, ez is feltételes, a NAÜ jóváhagyását követően kezdődik meg ténylegesen. Ha feloldják a szankciókat, Irán legalább 100 millió dollárra becsült, befagyasztott kinnlevőségeihez jut hozzá.

Múlt héten az iráni parlament a konzervatív honatyák heves tiltakozása ellenére támogatta a nukleáris megállapodást. Ezt a mérsékelt Hasszán Rohani kormányzatának nagy győzelmeként értékelték. Teherán ugyanakkor egy rakétakísérlettel megsértethette az egyezményben foglaltakat, az iráni fél értelmezése szerint ugyanakkor a teszt nem érintette az atomalkuban foglalt tilalmakat. A Hatok és Irán megállapodásának fő célja, hogy megakadályozzák, hogy Teherán nukleáris fegyvert fejleszthessen. Irán kezdettől azt állította, hogy nukleáris programja kizárólag békés célokat szolgál. Amerikai értékelés szerint az iráni atomprogram visszafogása két hónapnál jóval hosszabb időbe telhet.

Tárgyalás az izraeli katonai segélyről
Izrael és az Egyesült Államok felújította a tárgyalásokat a védelmi segélyprogramról – közölte vasárnap a washingtoni izraeli nagykövet. A Hatok és Irán nukleáris megállapodása miatti tiltakozásképpen Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő júliusban felfüggesztette ezeket a megbeszéléseket. „Izrael azt reméli, hogy az Egyesült Államokkal folytatott együttműködés révén kezelni tudják az iráni fenyegetést. Mivel a nukleáris megállapodás végrehajtása folytatódik, Izraelnek is lépnie kell” – írta Facebook bejegyzésében Ron Dermer nagykövet. A tíz évre szóló katonai segélycsomag hatálya 2017-ben lejárt, eddig évente három milliárd dolláros támogatást folyósított az Egyesült Államok Izraelnek. A felfüggesztés előtt közel álltak a megállapodáshoz, az új védelmi együttműködési csomagban 3,6-3,7 milliárd dolláros évi támogatásról egyeztek volna meg. Várakozások szerint az összeg tovább emelkedhet, Izrael tart ugyanis attól, hogy az Irán elleni szankciók feloldása nyomán Teherán megnöveli az Izrael-ellenes csoportoknak nyújtott támogatását. Izraelbe érkezett tegnap az amerikai vezérkari főnök, Joseph Dunford, Washingtonba várják Mose Jaalon izraeli védelmi miniszter. Benjamin Netanjahu kormányfő november 9-én Barack Obama vendége lesz a Fehér Házban.Szerző