Előfizetés

PM: OLAF-vizsgálatot kérnek L. Simon László családi cégeinél

A Párbeszéd Magyarországért az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul azt kérve: vizsgálják ki az L. Simon László államtitkár családi vállalkozásainak adott állami támogatások ügyét - közölte a párt társelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján

Szabó Tímea a Blikk cikke alapján arról beszélt, hogy a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának  családi érdekeltségei 2014-ben nyolcvan millió forint állami támogatáshoz jutottak. Ha területalapú támogatásról van szó, akkor az államtitkár hektáronként jutott egymillió forinthoz, ami a nyolc-tízszerese annak, amit általában a gazdálkodóknak adnak - tette hozzá.

Kiemelte, hogy az államtitkárról már az is kiderült, hogy 2011-ben az általa létrehozott alapítvány két nulla pontos értékelést és elutasítást követően mégis 267 millió forint állami támogatást kapott, feleségéről pedig az derült ki, hogy "offshore cégeket üzemeltet".

A PM társelnöke leszögezte, L. Simon László semmilyen támogatást nem kaphatna az államtól, és "nagyon téved", amikor azt mondja, hogy nincs a nevén semmi, ezért nem összeférhetetlen az állami támogatás. Ez a támogatás sérti a magyar összeférhetetlenségi szabályokat és az uniós jogszabályokkal is ellentétes - tette hozzá. Szabó Tímea felszólította L. Simon Lászlót, hogy távozzon a közéletből, Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztert pedig arra kérte, hogy azonnal vizsgálja felül az elmúlt években kiosztott állami támogatásokat.

lásd még: L. Simon a "nyerőgép"

MSZP: legyen elővásárlási joguk az önkormányzatoknak

Az MSZP törvénymódosítást kezdeményez, hogy elővásárlási joguk legyen az önkormányzatoknak a földek eladásakor - mondta az ellenzéki párt elnökhelyettese hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

Gőgös Zoltán közlése szerint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényhez benyújtott módosító indítványuk alapján az állam után az önkormányzat kapna elővásárlási jogot a földekre. Elmondta, továbbra is határozottan tiltakoznak az állami földek eladása miatt, de szeretnék elérni, hogy ha ez mégis megtörténik, akkor a meghirdetett hitelfeltételekkel az önkormányzatok is vásárolhassanak földet.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista polgármestere azt mondta, hogy tavaly jelezték a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnél föld iránti igényüket ingyenes tulajdonba vagy haszonbérbe. Akkor azt válaszolták nekik, hogy nincs tervben földértékesítés, ezzel szemben a múlt héten azt jelentették be, hogy az ország legnagyobb egybefüggő földterületét, 250 hektárt kívánnak értékesíteni Hajdúdorog mellett. A polgármester szerint az lenne a helyes, ha "nem kótyavetyélnék el" a földet, hanem az önkormányzatok kaphatnák meg például a közfoglalkoztatás keretében szociális földprogramok céljára.

Gőgös Zoltán elmondta, hogy személyiségi jogi pert indít, miután a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is elutasította a Földművelésügyi Minisztérium (FM) beadványát. Az ügy előzménye: az FM különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt a nyáron vádindítványt nyújtott be pótmagánvádlóként a Gőgös Zoltán nevével korábban összefüggésbe hozott Magyarországi Leader Közhasznú Egyesületnek - a Gőgös Zoltán államtitkársága idején - soron kívül kiutalt félmilliárd forint miatt.

Kérdésre válaszolva Gőgös Zoltán beszélt arról is, hogy a novemberi, a párt alapszabályát módosító kongresszusuk előtt hat regionális kongresszust is tartanak. Hozzátette: ezeket a tanácskozásokat azért tartják, hogy legyen idő minden olyan ügyet megvitatni, amely felmerül, nincsenek tabutémák. Közölte azt is, hogy a hétvégi választmányon nem volt szó az esetleges tisztújításról. Arra a kérdésre, hogy elhangzottak-e kritikák Tóbiás József pártelnökkel kapcsolatban, az elnökhelyettes azt mondta, azért nem hangzottak el, mert "nem belülről jöttek".

Gőgös Zoltán elmondta, a tagságnak nem az a célja, hogy kritizáljon, hanem hogy "mindenki a munkájával tündököljön". Ezt ajánlja minden vezetőtársának is - közölte, hozzátéve: mindenki tegye a dolgát, "tépje szét az istrángot". Arra a kérdésre, hogy elégedett-e az MSZP-vel, a politikus közölte, az irányt jónak tartja, de nem minden vezető munkatársa teljesítményével elégedett, de ezt velük tisztázza, és nekik ajánl intenzívebb munkát.

Háborús retorika - Szijjártó már "öldöklő harc"-ot emleget

Publikálás dátuma
2015.10.19. 15:10
Peter Kössler, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezető elnöke és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter MTI Fotó: Illyés
A külgazdasági és külügyminiszter azon a hétfői budapesti rendezvényen mondott militáns kifejezést is tartalmazó beszédet, amelyen a Magyar Európai Üzleti Tanács legújabb, 2015. évi országjelentését mutatták be Erősebb Magyarországért egy erősebb Európában címmel.

Öldöklő harc folyik a világban az új befektetésekért - így Szijjártó -  ebben a folyamatban azonban legalább olyan fontos a régi befektetők megtartása, mint az új beruházók bevonzása - a miniszter ezzel az Audival kötött friss megállapodásra is utalt. Nem sokkal az országjelentés bemutatása előtt ugyanis - a szerződés aláírása után - bejelentette: a kormány 6 milliárd forinttal támogatja az Audi győri motorgyárának újabb 32 milliárd forintos fejlesztését .

Szijjártó Péter nem lenne hű tartozéka minisztere az Orbán-kormánynak, ha nem venné elő ezúttal is a jelenlegi időszak aduászát, a  "migránskártyát": a schengeni rendszer megdőlhet, megszűnhet, ha az Európai Unió nem tudja megvédeni a külső határait, és ennek kiszámíthatatlan gazdasági hatásai lennének - vázolta a rettenetes jövőt.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: az Európai Unió a világ lakosságának 7-8 százalékát mondhatja magáénak, a világ gazdasági teljesítményének 15-16 százalékát állítja elő, és a világ szociális, jóléti kiadásainak 50 százalékát osztja ki, ami hosszútávon nehezen fenntartható rendszer. Kifejtette, régen a versenyképesség biztosításához az adórendszer érv volt, korábban az infrastruktúra minősége is érv volt, de a befektetők most már ezeket is szükséges adottságként kezelik.

Kiemelte: az energiabiztonság Közép-Európa számára égetően fontos kérdés. A helyzet az, hogy "mindenfajta geopolitikai játszmáknak köszönhetően" Közép-Európa energiabiztonsága még válaszra vár - mondta, hozzátéve, hogy egész Európa érdeke, hogy a térség energiabiztonságának kérdésköre rendeződjön.

"Ezért vagyunk megdöbbenve, hogy a Déli Áramlatot európai barátaink ellehetetlenítették", ugyanakkor a szentpétervári gazdasági fórumon a Gazprom, az Eon, az OMV és a Shell megállapodást írnak alá arról, hogy létrehozzák az Északi Áramlat 2-őt - mondta a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte: ezért is elementárisan fontos, hogy minden ellenállás ellenére a paksi beruházást végre tudjuk hajtani, mert a paksi atomerőmű kapacitásának bővítése, hosszú távú fenntartása jelenti Magyarország energiabiztonságát.

Reszkess magyar

Noha Magyarország bebizonyította, hogy meg lehet állítani a modern kori népvándorlást, újabb veszély fenyeget, a kötelező bevándorlóbefogadási kvóta, amitől szintén meg kell védeni az országot - ezt már a parlamentben, napirend előtt mondta a tevékeny Szijjártó Péter. A  külgazdasági és külügyminiszter mindazonáltal azt is közölte:  mára megszűnt az illegális bevándorlók beáramlása Magyarország déli határán. Ám még mielőtt a kő leeshetett volna a szívünkről, gyorsan nyomatékosan megismételte:  az országot a bevándorlási hullám egy újabb, ezúttal "nyugatról érkező" veszélye fenyegeti. ( ez lenne a kötelező bevándorlóbefogadási kvóta)

Mindeközben a menekülők egyre nyomorúságosabb körülmények között 
Több száz menekült várja a drávamagyaródi (Trnovec) horvát-szlovén határátkelőnél, a senki földjén rekedve, hogy a szlovén hatóságok beengedjék őket Szlovéniába - tapasztalta hétfő délután a helyszínen az MTI tudósítója. Az emberek összezsúfolódtak a zuhogó esőben a határátkelő horvát oldalán, az állomást fedő tető alatt, akik pedig nem fértek be, már kora reggel óta - gyakran egy szál ingben - áznak a 7-8 fokos időben. A menekültek  két ellenőrző pont közé szorultak, valamennyiüknek, köztük sok gyereknek a szünet nélkül zuhogó esőben kellett volna várakoznia. Ezért a kerítést később hátrébb hozták Horvátország felé. A  didergő, fagyoskodó gyerekeknek  a vöröskereszt és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának aktivistái takarókat osztanak a helyszínen. Időközben megjelentek a területen a segélyszervezetek is, amelyek étellel-itallal látják el a bőrig ázott menekülteket. Matia Kosovec, a terület főispánja az MTI-nek elmondta: ő sem rendelkezik információval arról, hogy a szlovén hatóságok mikor engedik át az embereket. Ugyanakkor kifejezte reményét, hogy hétfő délután megoldódik a helyzet.