A liberálisok győztek Kanadában, lemond a kormányfő

Publikálás dátuma
2015.10.20. 10:21
Forrás: Justin Trudeau/Facebook
A CBC és a CTV kanadai televíziók egybehangzó előrejelzése szerint a Justin Trudeau vezette Liberális Párt legyőzte az észak-amerikai országban több mint kilenc éve kormányzó Stephen Harper irányította konzervatívokat a hétfőn megrendezett parlamenti választáson. Harper közölte: lemond a Konzervatív Párt vezetéséről a választáson elszenvedett súlyos vereség miatt.

A prognózist azt követően hozták nyilvánosságra, hogy a két legnépesebb kanadai tartományban, Ontarióban és Québecben is bezártak a szavazóhelyiségek. A szövetségi választások lebonyolításáért felelős független intézmény, az Elections Canada szerint az eddig 36 képviselővel rendelkező liberálisok 174-et szerezhettek meg a 338 mandátumból.

Ez azt jelentheti, hogy a liberálisok megdönthetik a konzervatívok 1984-ben - 111 pluszmandátummal - felállított rekordját.

Forrás: Justin Trudeau/Facebook

Forrás: Justin Trudeau/Facebook

A prognózisok beigazolódása azt jelentené, hogy a kanadai választók többsége szakítani kívánt a Harper által képviselt fiskális és kulturális konzervativizmussal, a 43 éves Justin Trudeau - a néhai Pierre Trudeau miniszterelnök fia - pedig minden idők második legfiatalabb kormányfője lehet Kanadában. Harper miniszterelnöknek az olajban gazdag Alberta tartomány székvárosában, Calgaryban mindenesetre sikerült megvédenie parlamenti mandátumát. Az előrejelzések szerint a konzervatívok alkotják majd az ellenzék vezető erejét az ottawai szövetségi parlamentben, harmadik helyen pedig a szociáldemokrata színezetű új demokraták futnak majd be.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök lemond a Konzervatív Párt vezetéséről a hétfői parlamenti választáson elszenvedett súlyos vereség miatt. Ezt a konzervatívok közleményben jelentették be. A párt átmeneti vezetőt nevez majd ki az új vezetés megválasztásának idejére. 

Szerző

Jobban van a kölni polgármester

Már nincs közvetlen életveszélyben Henriette Reker, aki úgy nyerte meg a vasárnapi kölni polgármester-választást, hogy közben mesterséges kómában tartották a kölni klinikán, így egyelőre nem is tudja, hogy a voksok 52,7 százalékát szerezte meg. Az 58 éves párton kívüli Reker hat további jelölttel szemben győzött abszolút többséggel.

Egy nappal a vasárnapi választást megelőzően gyilkossági kísérletet hajtottak végre vele szemben. Az elkövető egy szélsőjobboldali munkanélküli férfi, bizonyos Frank S. volt. Az ügyészség tegnap bejelentette, átveszi a nyomozást az ügyben. Az elkövetővel szemben gyilkossági kísérlet miatt emelnek vádat. Reker a nyakán szenvedett súlyos sérüléseket, de a kölni kórház orvosai szerint lehetséges teljes felépülése. Egyelőre azonban kérdéses, mikor foglalhatja el hivatalát. Ő az első női polgármester a német nagyvárosban.

A kölni klinika szakértői azt is hangoztatták, hogy a teljes gyógyulási folyamat hosszú időt vehet igénybe. Reker asszonyt a CDU, a Zöldek és az FDP is támogatta. Már hétvégén is közölték, hogy a merényletnek szélsőjobboldali háttere lehet. Reker asszony eddig a szociális ügyekért, ezen belül a menekültek ellátásáért felelt a polgármesteri hivatalban. A Bild napilap értesülései szerint a 44 éves elkövető Düsseldorfban született, s 15 éve él Kölnben. Évek óta nem volt munkája. Több neonáci rendezvényen is felvonult, de nem tartozott a szószólók közé. A rendőrség közlése szerint a merénylő letartóztatásakor azt közölte, hogy Reker asszony menekültügyi politikája miatt hajtotta végre tettét. „Megszabadítok mindenkit az ilyen emberektől” – hangoztatta.

Thomas de Maiziere a támadást követően szokatlanul éles hangnemben ítélte el az iszlámellenes mozgalmat, a Pegidát. Mint fogalmazott, világossá vált, hogy a mozgalom szervezői szélsőjobboldaliak. „A menedékkérőket bűnözőknek, a politikusokat hazaárulóknak minősítik. Ez távol áll mindenfajta demokratikus konszenzustól” – emelte ki. Az ország polgárait felszólította, hogy tartsanak távolságot a Pegidától. „Maradjanak távol azoktól, akik gyűlöletet keltenek az országban” – hangoztatta az ARD televíziónak adott nyilatkozatában. 

Szerző
Frissítve: 2015.10.19. 22:26

Svájc jobbra tart

Svájc egyre inkább jobbra tolódik – derült ki egyértelműen a vasárnapi választás eredményéből. A bevándorlásellenes Svájci Néppárt (SVP) minden korábbi eredményét felülmúlva a mandátumok majdnem harmadát szerezte meg: 65 képviselői helyhez jutott a 200 tagú törvényhozásban, ami hárommal több a 2007-es teljesítménynél. 

A párt nemcsak a menekültügyi törvények szigorítását tűzte ki célként, hanem nagyobb távolságtartást követel az Európai Unióval szemben. Az aggasztó folyamatokat mutatja az is, hogy az SVP 29,4 százalékos eredménye a maga nemében rekord: az első világháború óta egyetlen párt sem mondhatott magáénak ekkora szavazati arányt a mindenkori választáson. Bejutott a parlamentbe az SVP korábbi alelnöke, Chrtistoph Blocher lánya, Magdalena Martullo-Blocher. Christpoh Blocher idegenellenes kijelentéseiről vált ismertté, 2004-2007 között a kormány tagja is volt.

Szerző