Womex: népzenei kapu a világra

Október 21. és 25. között Budapesten rendezik meg a népzenei, világzenei színtér legnagyobb szakmai találkozóját, koncertsorozatát és vásárát, a Womexet, amelyre több mint 90 országból 3000 delegált érkezik. A programról és a magyar világzene nemzetközi lehetőségeiről a nyitókoncerten fellépő Palya Bea énekesnőt, illetve a fesztivált szervező Hangvető művészeti igazgatóját, Liber Endrét kérdeztük.

Az idei budapesti Womex már a huszonegyedik a sorban. A rendezvény alapítója és jogtulajdonosa a berlini Piranha Arts, amely már a nyolcvanas évek végén felismerte: a hagyományos népzenei kultúrákban gyökerező, de egyébként műfajilag sokféle zenei irányzatnak kell egy gyűjtőfogalom – ez lett a world music, azaz világzene. „A zenei szakemberek célja egy új zenei marketing fogalom, egyben a lemezboltokban a vevőket orientáló új kategória bevezetése volt. Erre aztán egy komplex iparági szegmens épült rá, világzenei kiadókkal, fesztiválokkal, szakmai vásárokkal, szaklapokkal, tévé- és rádióműsorokkal” – magyarázza Liber Endre.

Az 1994-es első Womexen is volt már magyar fellépő: az Ökrös együttes. A magyarországi táncház-mozgalom egyértelmű sikere, a külföldön bemutatkozó magyar zenekarok produkciói jelentős érdeklődést váltottak ki a nyugat-európai országokban. Liber Endre szerint „ahogy az idei Womex az első a mi térségünkben, úgy a Muzsikás együttes 2008-as Womex zenei életműdíja is egyedülálló jelenség volt, egész Európát tekintve. Rajtuk kívül addig mást nem díjaztak az öreg kontinensről.Az idei magyar rendezés közvetlen előszobája a 2011-es koppenhágai nyitóünnepség magyar szervezésének sikere, és benne a Hungarian Heartbeats című gálakoncertnek a szakmai sikere lehetett.”

A budapesti Womex szervezési munkái 2014 elején kezdődtek – azt követően, hogy az állami támogatás ténye napvilágra került. A világon ugyanis mindenhol önkormányzati, tartományi vagy állami támogatás, illetve ezek különböző variánsai kellenek ahhoz, hogy egy ilyen nagy volumenű, több mint 90 országból érkező, 3000 delegáltat kiszolgáló rendezvény létrejöhessen. A Hangvető stratégiai partnerei: az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a közmédia, a PAGEO Alapítvány és a Müpa. „A cél ugyanis közérdekű” – folytatja Liber Endre.

„A legszélesebb szakmai összefogással, az eddig említett intézményeken kívül az A38 hajó, a Fonó és a Hagyományok Háza aktív részvételével elérni, hogy a magyar nép- és világzene legjobbjai bekerülhessenek a nemzetközi koncert-körforgásba.” A koncerthelyszínek mellett a világzenei vásár közel 300 standjának a Bálna ad otthont. A Womex egyébként egyfajta franchise rendezvényként, szerződésben szigorúan rögzített forgatókönyv szerint valósul meg: a rendező ország képviselője, ez esetben a Hangvető és a Piranha Arts munkatársai közötti folyamatos egyeztetések alapján.

„Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy minél több hazai zenekar megmutathassa, mit tud. Sikerült összehoznunk, hogy a Womex október 21-i nyitónapja előtt közvetlenül sor kerülhet tíz magyar zenekar bemutatkozására a Fonóban, a Womexre Budapestre érkező külföldi szakembergárda előtt. Ezek a koncertek egyébként mindenki számára látogathatóak lesznek. A Womex hivatalos programjába pályázat útján lehetett bekerülni. Az 1300 pályázóból a friss Magyar Örökség-díjas Balogh Kálmán és Lukács Miklós alkotta Cimbalomduó került be a Womex showcase-koncertek 65 produkcióból álló mezőnyébe. A Müpa Fesztivál Színház Duna Club színpadának műsorába is bekerült még két magyar zenekar: Herczku Ági és a Banda, valamint a Buda Folk Band. Ráadásul a szintén pályázati úton elnyert nyitó gálakoncert szereplői is magyarok lesznek, egy kivétellel” – mondja Liber Endre.

A Womexet megnyitó gálakoncert – Gipsy Heartbeats címmel – a kárpát-medencei romák kivételes, a zenei hagyomány éltetésében és megújításában játszott szerepe előtt tiszteleg. A műsorban az oláh cigány énektől, tánctól és zenétől, Észak-Kelet Magyarország vonósbandáinak hagyományos repertoárján át a tradícióból kiinduló, de a legújabb városi zenei trendekhez alkalmazkodó produkciókig terjed a spektrum. Sőt egy zseniális belga szintó cigány muzsikus is a fellépők között lesz. A névsor a következő: Oláh Attila, Lakatos Mónika és a Romengo, Tcha Limberger, Palya Bea és zenekara, Radics Ferenc, valamint Pál István Szalonna és Bandája. Az előadáshoz szervesen hozzátartoznak Szentandrássy István festőművésznek a koncertprogramhoz illeszkedő alkotásai, amelyeket a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermének hatalmas operafóliájára kivetítve láthat a közönség.

A nyitó gálaest egyik főszereplőjét, Palya Bea énekesnőt arról kérdeztünk, hogyan épülnek egymásra zenéjében a magyar, zsidó (szefárd), cigány, bolgár és keleti dallamrétegek. „A magyar népzene volt a bölcső, ez a zenei anyanyelvem” – mondja Palya Bea. „A falumban, Bagon a Muharay Népi Együttes tagja voltam, ott tanultam énekelni meg táncolni, szenvedélyes tanároktól. De aztán más nyelveket is akartam beszélni. Kamaszként a moldvai dalok mellett faltam a cigányzenét, főleg Bari Károly és Martin György gyűjtéseit. Hamar jött a bolgár zene is: egy szófiai utam során kazettákat vásároltam. A szefárd dalok pedig pár évvel később találtak rám.

Mindebből a sokféle zenéből magamba szívtam, amennyit tudtam, illetve időről időre visszatérek ezekhez, mint forráshoz inni. De a lényeg, az én valódi erőm az, hogy új dalokat tudok csinálni, a tradicionális zenék talajából én valami újat tudok növeszteni. Lenyúlok a lelkem legmélyebb rétegeibe, a közös alaprétegbe, onnan hozom fel a dalnak való anyagot. Személyesek a dalaim, de a dalban szereplő én bárki lehet. Szóval ez a rengeteg tanult dolog a lényemben egyesül, a dalokon pedig átüt a kapcsolódás, a közelség vágya.”

Palya Bea szerint az idei Womex jelentősége, hogy „a világ bekopog hozzánk, mi ajtót nyitunk. Találkozás, kölcsönhatás: mi megmutathatjuk magunkat, és megnézhetjük azt, hogy a többiek mit hoznak ide. Engem nagyon érdekel a sok jó zenész, énekes, zenekar, akik a Womex alatt itt fognak játszani, már készítem a fülemet. A menedzserek, producerek is remélem, hogy nagyon jól fogják magukat érezni, és aztán sok magyar zenésszel szeretnének majd együtt dolgozni. A magyar zenészeknek (magamat is beleértve) pedig nagyon drukkolok, hogy ami belőlünk ebben az öt napban látszani és hallatszódni fog, az sokszorozza meg a lehetőségeinket, nyíljanak ki újabb kapuk.”

2015.10.21 07:45

Megnyílt a Magyar ízek utcája

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:16

Fotó: MTI/ Bruzák Noémi
A Szent István-napi ünnepségek részeként a háromnapos gasztronómiai eseményt a Budai alsó rakpart Várkert Bazár előtti részén rendezik. Idén a fűszereké a főszerep, és meg lehet kóstolni Magyarország tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is.
"Évről évre százezres nagyságrendben látogatják a Magyar ízek utcáját, idén százötven kiállító, élelmiszer-termelő és -előállító, illetve vendéglátós települt ki portékáival a helyszínre, több kilométer mennyiségű kolbász fogy majd el a következő három napban" - mondta Novotny Antal, a rendezvény főszervezője az MTI-nek. A Magyar ízek utcáját kilenc évvel ezelőtt a magyar gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására hozták létre. Idén számos fűszerkészítő és termelő mutatkozik be, és a vendéglátósok is készítenek egy-egy erősebben fűszeres ételt. "Ha az ember végigsétál egy fesztiválon, a legintenzívebben az illatok fogják meg, ettől kapunk kedvet ahhoz, hogy valamit megkóstoljunk, az illatokhoz pedig a fűszerek adják a legtöbbet. A magyar konyha különleges fűszerei közül találkozni lehet például a lestyánnal, a csomborral, a rozmaringgal, a tárkonnyal és természetesen a fűszerpaprika termelői közül is többet elhívtunk" - mondta a főszervező. Novotny Antal hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a rendezvényen kóstolhatják meg először Magyarország tortáját, a Komáromi kisleányt, valamint cukormentes tortáját, a Három kívánságot. Idén 12. alkalommal hirdették meg a Magyarország tortája versenyt, amelynek célja, hogy az államalapító Szent István előtt a magyar cukrászszakma egy tortával tisztelegjen. A legjobbakat szakmai zsűri választotta ki.
Beleharaphatnak a látogatók a Szent István-napi kenyérverseny három győztes cipójába is. A magyar pékek három kategóriában - innovatív, teljes kiőrlésű és fehér búzakenyér - versenyeztek. A Szent István-napi fehérkenyér a Várhegyi Deres lett, az innovatív kategória legjobbja egy mézalmás rozskenyér, a teljes kiőrlésűek között pedig a Hajsza névre keresztelt kenyér győzött, amely tönkölyből, rozsból és zablisztből készült. A Magyar ízek utcájában bemutatják egy-egy tájegység ételét is határon innen és túlról: a Felvidékről érkező csapat mátyusföldi káposztalevest, Csángóföld képviselői szőlőleveles töltikét, a kárpátaljaiak borscslevest és szilvalekváros fánkot készítenek. Meg lehet kóstolni roma ételkülönlegességet, a cigánykáposztát bodaggal, az alföldiek pedig pásztor ételeket és hagyományos karcagi birkapörköltet főznek. A rendezvényt számos koncert kíséri szombaton és vasárnap a Várkert Bazár előtti színpadon. A fellépők között van Kovácsovics Fruzsina, a Pénzügyőr Zenekar, Dj Izil, a Lóci Játszik, a Mörk, a Jetlag, Antonia Vai, az NB, az Alma zenekar, a Készenléti Rendőrség Zenekara, a Soulwave és az Anna and the Barbies.
Szerző
2018.08.18 16:16

Genderkérdés Hollywoodban

Publikálás dátuma
2018.08.18 16:00
Illusztráció: AFP
Fotó: /
Scarlett Johansson a világ legjobban fizetett színésznője a Forbes szerint: az amerikai magazin becslése alapján 40,5 millió dollár (11,5 milliárd forint) adózás előtti bevételre tett szert 2017 júniusa és 2018 júniusa között a hollywoodi filmcsillag. Angelina Jolie 28 millió dollárral a második, Jennifer Aniston 19,5 millió dollárral a harmadik helyet foglalta el a legjobban kereső hollywoodi színésznők dobogóján. Tavaly három, 2016-ban még négy hollywoodi színésznő keresett 20 millió dollár fölött. Bár a legjobban kereső férfi színészek legfrissebb listája még nem készült el, annyi bizonyos, egy évvel korábban Mark Wahlberg állhatott a dobogó legmagasabb fokára 68 millió dollárral (mintegy 19,3 milliárd forinttal). A férfi és a női színészek kereseti különbségét a Dél-Kaliforniai Egyetem 2016-ban közzétett gendertanulmánya részben azzal magyarázza, hogy a filmes karaktereknek alig egyharmada nő, így eleve kevesebb lehetőséghez jutnak. (A tanulmány a női rendezők arányát is vizsgálta Hollywoodban. Kiderült: a legnagyobb bevételt hozó 1100 filmet 95,7 százalékban rendezte férfi és csak 4,3 százalékban nő 2007 és 2017 között.) Ugyanakkor az egyenlő munkáért egyenlő bért elve sem érvényesül mindig: az év elején bejárta a világsajtót, hogy Mark Wahlberget A világ összes pénze újraforgatott jeleneteiért 1,5 millió dollárral díjazták, míg a szintén főszereplő Michelle Williams ezer dollárt kapott ugyanezért a feladatért. A történethez hozzátartozik: mikor az extrém különbséggel Mark Wahlberg szembesült, a honoráriumát a szexuális zaklatások áldozatait képviselő Time’s Up szervezetnek ajánlotta fel. 
2018.08.18 16:00
Frissítve: 2018.08.18 16:00