Előfizetés

Véget ért a szökött rab szabadsága

Késő este elfogták azt a rabot, aki két nappal korábban szökött meg a tököli börtönből - közölte honlapján a rendőrség.

A  20 éves fiatalember  október 18-án a délelőtti órákban  szökött meg a tököli Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetéből, a nyomozóhatóság elrendelte  a férfi körözését. A szökevényt október 20-án késő este egy dömsödi hétvégi házban fogták el, majd előállították a Szigetszentmiklósi Rendőrkapitányságra.  

Csányiék hosszú távon bíznak Storckban?

S.T.R.
Publikálás dátuma
2015.10.21. 08:00
A legfontosabb párharc előtt új edzőkkel ismerkedhetnek majd a válogatott labdarúgói FOTÓ: TÓTH GERGŐ
Földindulás a magyar futballválogatottnál: három héttel a norvégok elleni, kulcsfontosságú Eb-pótselejtező-meccsek előtt csaknem a teljes stábját lecserélte Bernd Storck szövetségi kapitány. Forrásaink szerint azért is repültek a korábban Dárdai Pál által hozott edzők, mert a német szakvezetővel hosszú távon számol a hazai szövetség.

Edzők, játékosok, újságírók és szurkolók is értetlenül álltak a tegnapi MLSZ-bejelentés előtt: a német Storck nem dolgozik tovább eddigi pályaedzőjével, Szabics Imrével, a kapusedző Andrusch Józseffel, valamint a játékosmegfigyelőként segítő Sallói Istvánnal. Mindezt a honi futballszövetség jelentette be a hivatalos honlapján – nem egészen egy nappal azt követően, hogy Bernd Storck rendkívüli sajtótájékoztatón tartott Telkiben, melyen kizárólag a norvégok elleni pótselejtezőről - november 12. és 15. - esett szó.

A közlemény természetesen kitért az utódokra is, és hangzatos cím („Világklasszissal erősít a válogatott‎ a pótselejtezőkre”) tudatta, hogy a német főnök munkáját a világ- és Európa-bajnok, BL- és UEFA-kupa-győztes labdarúgó, Andreas Möller segíti. Az edzőként persze szinte egyáltalán nem jegyzett egykori csillag mellett a szintén német Holger Gehrke kapusedző is beszáll, míg Szabicsot a korábbi 28-szoros válogatott Szélesi Zoltán pótolja.

Hogy mi állhat a forradalmi változtatások hátterében, egyelőre nehéz megmondani, különösen, hogy a szövetség elzárkózott a válaszadás elöl. Lapunk érdeklődésére Sipos Jenő szóvivő annyit mondott, nincs abban a helyzetben, hogy feleljen, érjük be annyival, ami a közleményben szerepel. Ebben egyébként Storck lelkesen ünnepli a kilencvenes évek csillagát, hangsúlyozva, „számomra mindennél fontosabb, hogy sikeresen vívjuk meg az előttünk álló pótselejtezőt, és hogy kivezessem a csapatot a franciaországi Európa-bajnokságra.”

Norvég infó: nem lesz zárt kapu

A norvég futballszövetség honlapja rövid hírben számolt be arról, hogy az európai szövetség a hét elején megerősítette azt, miszerint a november 15-i, Magyarország–Norvégia Eb-pótselejtező biztosan nem lesz zárt kapus mérkőzés. Mint ismert, a magyar–román találkozó miatt lebeg a fejünk felett a nézők nélküli összecsapás rémképe, amely ügyben a magyar szövetség fellebbezett, és még nem született döntés.

Ebben nagyon szurkolunk neki, mint ahogy annak is csak örülni lehet, hogy Möller – aki edzőként a német negyedosztályig, sportigazgatóként a Bundesliga 3-ig vitte – a Kicker című lapnak elmondta, talán új impulzust tudnak adni a magyar csapatnak… A Népszava elért egy válogatott focistát, aki elárulta, a csapatot sokkolta a hír, senki sem érti, mi történt. Egy másik, szintén név nélkül nyilatkozó forrásunk úgy vélekedett, a vérfrissítés csak azt jelentheti, hogy a szövetség vezérkara, alighanem Csányi Sándor elnökkel az élen tudatta Bernd Storckkal, hogy a jövőben is számít rá.

Andreas Möller

Andreas Möller

Mint ismert, a Berlinbe visszarendelt Dárdai helyett beugró német az Európa-bajnoki selejtezőkre kapott kapitányi megbízást, a szerződése november végén lejár. A kirúgott edzők – sajnos egyiküket sem értük el – egyébiránt valamennyien a Herthát irányító Dárdai „emberei” voltak… „Meglepett a stáb átalakítása – mondta érdeklődésünk a legutóbbi, 1997-es pótselejtezőn a válogatottat irányító Csank János. – Amennyiben Storcknak személyes problémái voltak a menesztettekkel, akkor érthető a lépés, ha nem, félő, sokkoló hatást ér el vele a játékosok körében.”

Kérdések, válaszok nélkül
Kérdések adódnak bőven, nagy kár, hogy az MLSZ egyikre sem volt hajlandó válaszolni. Pedig nagyon szerettük volna megtudni, hogy…
* Mi baja volt Storcknak a menesztett segítőkkel?
*Hétfőn szó sem volt a stáb átalakításáról, egy nappal később jött a nagy bejelentés. Mi történt nem egész 24 óra alatt?
- Miért nem várták meg a pótselejtezők végét?
* Mennyit segíthet néhány nap alatt az edzőként tapasztalatlan Andreas Möller?
* Mennyi időre szerződtek az új stábtagokkal?
* Hosszú távon bíznak Bernd Storckban?.

Egyelőre nem bírálják el Platini pályázatát

Kilencvennapos felfüggesztése miatt nem bírálják el a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki tisztségére benyújtandó pályázatát Michel Platininek, az UEFA elnökének. Platini hivatalosan még nem jelentkezett, de többször hangoztatta, hogy kitart korábbi terve mellett, és harcba  száll az elnöki pozícióért.

„Természetesen továbbra is szándékomban áll részt venni a februári elnökválasztáson. Szégyenletes, hogy így besároztak, de a három hónapos felfüggesztésnél jobban zavar, hogy ugyanolyan büntetést kaptam, mint a többiek. Nem hiszem, hogy sok szavazatot vesztettem a botrányok miatt. Akik ismernek, tudják, hogy továbbra is tükörbe tudok nézni. Nem szeretek veszíteni, főleg egy igaztalan botrány alapján nem" - nyilatkozta Platini. Az UEFA elnökét október 8-án tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől a nemzetközi szövetség etikai bizottsága, mert korrupció gyanújával nyomozást folytat ellene a svájci államügyészség. A vizsgálat azzal összefüggésben indult, hogy Platini kétmillió svájci frankot (575 millió forint) kapott Joseph Blattertől 2011 februárjában. A FIFA elnökválasztására február 26-án kerül sor. A hivatalos jelentkezés határideje jövő hétfő.

Újabb kihívó

Az ázsiai szövetség (AFC) elnöke, a bahreini Salman sejk bejelentette, hogy jelöltetné magát a FIFA elnökének. A 49 éves Salman Bin Ibrahim Al-Kalifa sejk - aki jelenleg is a FIFA egyik alelnöke - számos futballvezető tanácsára döntött úgy, hogy kandidál a posztra. A jelöltállítás határideje jövő hétfő, az elnökválasztásra pedig február 26-án kerül sor, de utóbbit a FIFA végrehajtó bizottságának mai, rendkívüli ülésén megváltoztathatják. Eddig Ali bin al-Husszein jordán herceg nyújtotta be hivatalosan a pályázatát a FIFA elnöki posztjáért. Mellette korábban Platini, az időközben hat évre eltiltott dél-koreai Csung Mong Jun, a nigériai Segun Odegbami, a játékosként világbajnoki bronzérmes brazil Zico, a libériai Musa Bility, és a trinidadi David Nakhid jelezte, hogy versenybe száll a posztért, míg a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) elnöke, az orosz Kirszan Iljumzsinov, valamint a korábbi svájci válogatott játékos, Ramon Vega fontolgatja az indulást.