Győzni akarnak a spanyol konzervatívok

Az ABC című spanyol konzervatív napilap mai számában közzétett felmérés szerint ha most lennének a választások Spanyolországban, a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) 6 százalékkal megelőzné az ellenzéki szocialistákat (PSOE): 27,7 százalékot szerezhetne a PSOE 21,8 százalékával szemben. A Ciudadanos középpárt 17,6 százalékot érne el, a megszorításellenes Podemosra pedig a választók 14,1 százaléka voksolna.

A GAD3 közvélemény-kutató adatai jól jelzik, hogy a spanyol politikai paletta az utóbbi időben mennyire széttagolódott, hisz 2011 novemberében, az előző parlamenti választáson a PP még 44,6 százalékot ért el, s a szocialisták 28,8 százalékot kaptak. Idén nyáron a PP még valamivel jobban állt, 29,1 százalékon, de visszaestek azóta a szocialisták is, akik akkor 25,5 százalékot kaptak volna. Mindkét hagyományos nagy párttól vitt el tehát szavazókat a két új ellenzéki tömörülés, a radikális baloldali Podemos és a Katalóniában alapított, országosan is népszerűvé vált, mérsékelt jobboldali alternatívát kínáló Ciudadanos.

A mostani erőviszonyokbül kiindulva, ha kormányzó Néppárt koalícióra lépne a Ciudadanos tömörüléssel, akkor simán abszolút többséget szereznének. A PSOE-t ugyanakkor sem a Ciudadanos, sem a Podemos nem segítené ki, egyikkel sem lenne meg az abszolút többségük a konzervatívokhoz közelálló spanyol napilap felmérése szerint.

Szerző

Kósa a politikai korrupciót minősíti

Kémkedés miatt még soha sehol nem kezdeményezték magyar megválasztott képviselő mentelmi jogának felfüggesztését - mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője annak kapcsán, hogy Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP) képviselő mentelmi jogát a múlt héten felfüggesztette az EP.

Arra a kérdésre, hogy miért korrupciós ügynek és nem kémkedésnek nevezi az ügyet, Kósa Lajos azt mondta: szerinte a politikai korrupció legsúlyosabb példája az, ha egy külföldi hatalom megvásárol egy képviselőt és azon keresztül lefizet egy pártot.

Vona Gábornak arra a megjegyzésére, hogy "nemcsak az Országgyűlés a korrupció melegágya, hanem (...) az egész rendszer, maga az igazságszolgáltatás, az ügyészség mind-mind rendelkezik olyan pontokkal, ahol a különféle korrupciós ügyeket el lehet mismásolni, el lehet takarni, az eljárásokat meg lehet akasztani", Kósa Lajos azt mondta: a Jobbik nem tud mit kezdeni ezzel az üggyel, ezért mindenkit megvádol, mert ha mindenkit megvádolnak, akkor kevésbé feltűnő, hogy ennek a konkrét ügynek a főszereplője a Jobbik.

Szerző

Bakondi: nyugalom van határon

Magyarország Szlovéniával, Horvátországgal és Szerbiával közös határszakaszain teljes nyugalom van - nyilatkozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György ugyanakkor megjegyezte, ezzel együtt a magyar kormányzat figyelemmel kíséri, mi történik a határ túloldalán. Jelezte: a jövő héten többoldalú rendőrfőkapitányi találkozó lesz Bécsben, ahol egyeztetik a határ biztonsága érdekében szükséges rendészeti feladatokat. A főtanácsadó közlése szerint hétfőn 22, kedden 36 határsértőt fogott el a magyar rendőrség, a horvát határszakaszon nem történt tiltott határátlépési kísérlet. A napi átlagos 25-30 tiltott határátlépés szinte "békeidőszaki" adat - mondta Bakondi György, hozzátéve, hogy normál állapot uralkodik a déli határszakaszon.

A miniszterelnöki főtanácsadó szerint nagy eredmény a visegrádi négyek együttműködése, hogy már nemcsak egyeztetik álláspontjukat, de cselekvően együttműködnek a határok védelmében. Emlékeztetett: ennek keretében a közelmúltban cseh katonák, kedden pedig szlovák rendőrök is érkeztek Magyarországra, a határ védelmére.

Szavai szerint rendkívüli politikai jelentősége van az együttműködésnek. Nem véletlen, hogy a rendőröket a szlovák miniszterelnök búcsúztatta és a magyar belügyminiszter fogadta - mondta Bakondi György. A szlovák rendőrök a szerb határszakaszon a magyar rendőrökkel közösen látnak majd el járőrfeladatokat. A miniszterelnöki főtanácsadó utalt arra, hogy a közeljövőben hasonló megállapodást kötnek a lengyel féllel is.

Szerző