"KGBéla" kertjét is feláshatják bizonyítékért

Elmondása szerint alig várja, hogy tisztázhassa magát a vádak alól Kovács Béla, akinek mentelmi jogát a múlt héten függesztette föl az Európai Parlament. A Népszabadságnak adott interjújában a jobbikos EP-képviselő ártatlansága hangoztatása mellett vádolta a Fideszt, és arról is beszélt, hogy szerinte Oroszország nélkül vége Európának.

A lap megkereste Kovács Bélát, hogy megtudja, mit szól az Európai Parlament döntéséhez. A jobbikos EP-képviselő azt mondta, örül neki, mert  - mint fogalmazott - legalább be tudja bizonyítani az ártatlanságát. Állok elébük! Kihallgathatnak, házkutatást tarthatnak nálam, ha akarják, föláshatják a négyezer négyzetméteres kertet... - heveskedett a kémgyanúba keveredett jobbikos.

Nincs döntés „KGBéla” ügyében- írta szeptember 15-én a Népszava. Kovács Béla jobbikos európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi joga felfüggesztésének a kérdése volt napirenden az EP jogi bizottságának Brüsszelben, zárt ajtók mögött tartott ülésén, de határozatot akkor nem hozott a testület. Szájer József fideszes EP-képviselő, a jogi bizottság tagja az ülés után elmondta: ismertették azt a bizottsági állásfoglalásra irányuló indítványt, amely Kovács Béla mentelmi jogának a felfüggesztését javasolja, és amelyről a tervek szerint a bizottság következő ülésén, előreláthatólag október 12-én szavaznak majd. 

A szavazás meg is történt. Az Európai Parlament Jogi Bizottságának döntése után érdemi vizsgálat indulhat "KGBéla" ügyében. Kovácsról még 2014 áprilisában írták meg, hogy a jobbikos politikus valójában egy orosz kém. Az igazság azonban azóta sem derült ki.  

Olyannyira nem, hogy Kovács Béla a Népszabadságnak most adott interjújában elmondta: a mai napig nem kapott sem írásos, sem szóbeli értesítést arról, hogy mivel gyanúsítják. - Ha eljutunk a vádemelésig, örömmel fogok a bíróság elé állni, hogy tisztázzam magam. - tette hozzá, töretlen önbizalommal. Szerinte egyébként is azért büntetik, mert nem a Fidesz tagja, és meglátták benne a potenciális ellenfelet. Az ügy kapcsán KGBélaként elhíresült jobbikos ezeket a vádakat még megfejeli azzal, hogy a kémkedéssel való gyanúsítás antidemokratikus fegyver a jelenlegi kormánypárt kezében.

Arra a kézenfekvő kérdésre válaszolva, hogy vajon miért pont ő lenne a célpont, azt mondta: nem csak ő a célpont, tudomása van róla, hogy mások ellen is folyik hasonló vizsgálat. Neveket nem említett. Azt azonban kiemelte, hogy meggyőződése szerint Európa és Oroszország együttműködése nélkül a kontinens nem lesz életképes.

Az interjút teljes terjedelemben itt olvashatja.

Szerző

Orbán "stadionfüggő" lett, Putyinnak is építene egyet

Publikálás dátuma
2015.10.21. 14:25
Illusztráció/Getty Images
Annyi biztosnak tűnik, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a stadionépítésről is tárgyalni fog Moszkvában - írja a Népszabadság. Amennyiben ez így van, vagy kóros dependenciáról lehet szó - stadionfüggőség -  vagy esetleg valami "biznisz" állhat a háttérben. Na de nézzük, mit tudni az ügyről. 

Mint ismeretes, Putyin elnök februárban járt Budapesten, és - mint Czene Gábor írja a Népszabadságban - arról is tárgyalt Orbán Viktorral, hogy magyar beruházó építheti a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság egyik stadionját. A magyar miniszterelnök a látogatás után ezt tényként közölte egy háttérbeszélgetésen, azt mondta: a futballvébé egy stadionját elhozzuk.

Augusztusban Orbán kiutazott a kazanyi vizes világbajnokságra, hogy – Tarlós István főpolgármester szerepét magára vállalva – a soron következő játékok házigazdáját, Budapestet képviselje a hivatalos záróünnepségen. „Munkamegbeszélést” folytatott orosz kollégájával, Dmitrij Medvegyevvel is - írja a lap. ( Kazany a focivébé tizenhat helyszíne közül az egyik.) A Népszabadság most azt a tájékoztatást kapta: a magyarok a kalinyingrádi és a rosztovi stadion építésében, illetve modernizációjában vesznek részt. A nagykövetségen részleteket nem mondtak. Javasolták ellenben, hogy forduljanak Magyar Leventéhez, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkárához: ő tárgyalt Moszkvával.

A Népszabadság megkeresésére -  a külügyi tárca legyen olyan szíves és erősítse meg, szükség esetén pontosítsa az információt, beleértve a várható költségeket is - azt a választ kapták, hogy  a magyar cégek részvételét illetően megtörtént a politikai szándék kinyilvánítása az együttműködésre, de a konkrét megállapodásokat a (meg nem nevezett) cégeknek kell megkötniük. Az állam tudomása szerint ilyen megállapodás nem született, mindazonáltal – tudta meg a lap  – a téma szerepelni fog Szijjártó Péter szerdai moszkvai látogatásának napirendjén.

Vlagyimir Tyitov, Oroszország európai országokkal ápolt kétoldalú kapcsolatokat felügyelő külügyminiszter-helyettese és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytat Moszkvában 2015. október 21-én. MTI Fotó: KKM

Vlagyimir Tyitov, Oroszország európai országokkal ápolt kétoldalú kapcsolatokat felügyelő külügyminiszter-helyettese és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytat Moszkvában 2015. október 21-én. MTI Fotó: KKM

A hírek szerint - írja a Népszabadság - Moszkva hatmilliárd dolláros garanciát vállalt a stadionépítésekre, egyelőre azonban nem lehet tudni, hogy a magyar kivitelezőknek mekkora szelet jut az orosz focitortából.

Szerző

Még mindig TV2 - Feljelentést tesz az Együtt

Publikálás dátuma
2015.10.21. 14:14
Népszava Fotó
Az Együtt - a Korszakváltók Pártja elnöke csalás és gazdasági csalás miatt újra feljelentést tesz a TV2 2013-as eladásának ügyében. Szigetvári Viktor szerdai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a most folyó jogvitában az Együtt jelenleg nem kíván eljárást kezdeményezni.

A politikus emlékeztetett arra, hogy 2014 elején az MSZP-s Braun Róberttel együtt több sajtótájékoztatót is tartott, miután kiderült, hogy a ProSiebenSat.1 a Simon Zsolt vezérigazgató és Yvonne Dederick gazdasági igazgató tulajdonában álló gazdasági társaságoknak eladta a TV2-t. Szigetvári Viktor elmondta, most gyakorlatilag megismétli 2014. januári feljelentésüket, amelyet akkor a rendőrség elutasított. Ebben azt vélelmezték, hogy a nyilvánosság által megismert jogügylet nem a valóságot mutatja, és fennáll annak a lehetősége, hogy az ismeretlen elkövető haszonszerzés miatt az ügylet egyes résztvevőit tévedésben tartja, illetve színlelt gazdasági tevékenységet végez.

Közölte: ezt a feljelentést csak azzal egészítik ki, hogy a ma ismert információk alapján Simicska Lajos üzlettársának, Fonyó Károlynak az érdekeltsége fedezte a háttérből a tranzakciót. Simon Zsolt és Yvonne Dederick pedig gyakorlatilag Fonyó Károly "strómannja volt" - fogalmazott. A pártelnök közölte, emellett vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeznek Simon Zsolt és Yvonne Dederick ellen az adóhatóságnál, miután előbbi azt állította, hogy részben visszafizették kölcsönüket Fonyó Károlynak. Szigetvári Viktor szerint ezután viszont felmerül a kérdés, hogy honnan volt erre pénzük.

A párt egyúttal a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) fordul, mert a TV2 2013-as eladása befolyásolta a médiapiacot - jelentette ki. Felszólította az NMHH-t, hogy hivatalból folytasson le vizsgálatot az ügyben, hogy Simon Zsolt és Yvonne Dederick nem vezették-e félre a hatóságot. Emellett azt követelik a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH), hogy nyissa újra az ügyben készített és már lezárt aktát, mert azt vélelmezik, hogy a "Fonyó Károly által valójában biztosított források révén a Simicska Lajoshoz kötődő érdekkör benne volt ebben a tranzakcióban", és ezzel túlzó mértékben befolyásolták a magyar versenypiacot.

Szerző