Lezuhant egy amerikai harci gép Angliában, meghalt a pilóta

Lezuhant az amerikai haditengerészet egy F-18-as típusú harci repülőgépe Anglia keleti részén. A pilóta életét vesztette a szerencsétlenségben.   

A brit védelmi minisztérium bejelentése szerint a gép a brit királyi légierő (RAF) Lakenheath melletti támaszpontjától 8 kilométernyire zuhant le, mezőgazdasági területen. Ez a legnagyobb olyan légitámaszpont Nagy-Britanniában, amelyet az amerikai fegyveres erők is használnak. A területileg illetékes Cambridgeshire megyei rendőrség szerda délután közölte, hogy a repülőgép pilótája meghalt. A gép egy négyes kötelék tagjaként Lakenheath támaszpontjáról szállt fel.

A BBC nem hivatalos értesülése szerint a kötelék közel-keleti bevetésről volt hazatérőben amerikai támaszpontjára, és az elmúlt hét végén érkezett az angliai bázisra. A szerdai szerencsétlenség helyszínének közelében tavaly egy HH-60G Pave Hawk típusú amerikai katonai helikopter zuhant le. A hivatalos vizsgálat azóta ismertté vált eredménye szerint a helikopter, amely éjszakai repülési gyakorlaton vett részt, és szintén Lakenheath támaszpontjáról szállt fel, kis magasságban, nagy sebességgel haladva madarakkal ütközött. Abban a balesetben a személyzet négy tagja meghalt.

Az amerikai légierő harci helikoptereket és F-15-ös vadászgépeket állomásoztat a Lakenheath melletti támaszponton. A szerdán lezuhant F/A-18-as nem tartozott e bázis állandó állományába.

Szerző

"J'accuse!" - Közéleti személyiségek a menekültek segítését követelik

Publikálás dátuma
2015.10.21. 15:03
Calais 2015 - Fotó: Oli Scarff/Getty Images
A cím (vádolok)  - mint ismeretes - Zola írására utal, ami 1898-ban jelent meg a gyalázatos Dreyfus per miatt. A mostani, francia közéleti személyiségek által kiadott kiáltványnak, ha nincs is ennyire erős figyelemfelkeltő címe, a lényege mégis hasonló: az állam vétkére hívja fel a figyelmet egy szintúgy embertelen ügyben: a Nagy-Britanniát Franciaországgal összekötő Csatorna-alagút francia oldalának közelében kialakult illegális bádogvárosban gyakorlatilag sorsára hagyták a  mintegy 6 ezer menekültet. 

A Libération című baloldali napilapban közzétett felhívásukban az aláírók - köztük Jeanne Moreau színésznő, Eric Cantona volt labdarugó, színész, Jean-Luc Godard, Jean-Pierre Dardenne, Michel Hazanavicius filmrendezők, Thomas Piketty közgazdász - azt írják:  Azzal az ürüggyel, hogy a kevésbé embertelen körülmények meghívásként szolgálhatnának más menekülők számára, hazánk kormánya úgy döntött, hogy az egyesületekre és a jó szándékú emberekre hárítja át a problémát

 Bernard Cazeneuve belügyminiszter jelezte, hogy megérti, és osztja az aggodalmakat, mint fogalmazott, az aláírók "egy szolidáris és nagyvonalú Franciaország hangját" képviselik. ( legalább nem azt mondta, hogy az aláírók az illegális bevándorlók pártján állnak, és a francia nép ellen tevékenykednek) A miniszter a felhívás hatására még ma délután elmegy a calais-i táborba, idén egyébként ezt már hetedik alkalommal teszi. 

A belügyminiszter egyúttal megerősítette, hogy október végén megkezdődik annak az 1500 férőhelynek a kialakítása a helyszínen, amelyeknek megépítését augusztus végi látogatásán jelentette be Manuel Valls miniszterelnök, mintegy 18 millió eurós költségvetésből és uniós támogatásból. Kétszáz nő és gyermek elhelyezésére pedig már a héten létrehoznak új szállásokat. A belügyminisztérium arra is emlékeztetett, hogy a jelenleg Calais-ban működő befogadóközpontban - ahol száz nő és gyermek él állandó jelleggel - naponta ötszáz embernek biztosítanak tisztálkodási lehetőséget és 2 ezer adag ételt osztanak szét. 

Az aláírók szerint azonban mindez nem elégséges. Arra hívták fel a figyelmet, hogy a hosszú út után magukra hagyott emberek naponta egyszer kapnak ételt, a tisztálkodás szinte lehetetlen a többség számára, a táborban megjelent a rüh, sok a lopás és a kísérő nélküli gyermek.  A kikötőváros egykori szeméttelepén 2015 elején spontán módon kialakult és a hatóságok által megtűrt táborban mintegy 6 ezer külföldi, elsősorban kelet-afrikai, afganisztáni, iraki és szíriai él arra várva, hogy a La Manche-csatorna alatti alagúton áthaladó vonatokra felkapaszkodva, illetve a csatornát átszelő kompokon elbújva átjusson a túlsó partra.  Tavasszal még csak néhány százan voltak, a nyár elejére számuk már 3 ezerre nőt. Amióta azonban az alagutat üzemeltető Eurotunnel vállalat a kikötőt és az alagutat körülzáró 2 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítést augusztusban megerősítette, és 400 térfigyelő kamerával szerelte fel, valamint  állandó jelleggel őrzik a területet, gyakorlatilag lehetetlenné vált a Nagy-Britanniába való átjutás. 

 Hivatalos adatok szerint június vége óta 15 - jobbára egészen fiatal - menekült vesztette életét balesetben vagy áramütés miatt, amikor megpróbált átjutni Nagy-Britanniába. 

Szerző

Halálos tömegbaleset - Megúszta a börtönt a felelős

Halálos tömegszerencsétlenséget okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt két év, a végrehajtásában három évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a két ember halálát követelő vitnyédi buszbalesetet előidéző 71 éves férfit szerdán a Soproni Járásbíróság. Az ítélet jogerős.

A bíróság emellett a férfit öt évre eltiltotta a járművezetéstől és több mint egymillió forint bűnügyi költség megtérítésére kötelezte. A 85-ös úton Kapuvár és Vitnyéd között 2013. szeptember 7-én egy személyautó összeütközött a Hat-Agro Uni Győr női kosárlabdacsapatot Sopronba szállító autóbusszal.

A balesetben két ember, Tapodi Péter, a csapat klubigazgatója és Füzy Ákos vezetőedző meghalt. A buszon nyolcan súlyosan megsérültek, közülük egy ember maradandó sérüléseket szenvedett. Hat utas és az autóbusz vezetője könnyebb sérüléseket szenvedett.

Szerző