KGBéla tisztázni akarja magát

A Legfőbb Ügyészség eddig nem kapta meg az Európai Parlamenttől a Kovács Béla európai parlamenti (EP-) képviselő mentelmi joga felfüggesztésére vonatkozó hivatalos értesítést – válaszolta lapunk kérdésére a Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya. Fazekas Géza sajtószóvivő hozzátette: a nyomozás nem nyilvános szakasza a büntetőeljárásnak, így a megalapozott gyanú közléséről vagy más eljárási cselekményekről utólag is csak akkor adható tájékoztatás, amennyiben az az eljárás érdekeit nem sérti.

Kovács Béla pedig alig várja, hogy tisztázhassa magát a vádak alól - legalábbis ez derül ki a Népszabadságnak adott interjújából, amelyben hangsúlyozta: "kihallgathatnak, házkutatást tarthatnak nálam, ha akarják, föláshatják a négyezer négyzetméteres kertet..." Közölte azt is, hogy már sok embert, például az édesanyját és a barátait is kihallgattak, a feleségét még nem, de "ő is alig várja, hogy elmondhassa az igazságot".

Kovács Béla szerint az EP jogi bizottsága, amely a mentelmi jog felfüggesztését javasolta, tisztességesen, az eljárási rendnek megfelelően végezte a munkáját, és ezért hálás is a képviselőtársainak. Szerinte Polt Péter legfőbb ügyész nem tudott meggyőző válaszokat adni a kérdésekre, és a Fidesz sem tudta megvalósítani régi tervét, hogy nyilvánosan vegyék őrizetbe. A képviselő szerint egyébként azért büntetik, mert nem a Fidesz tagja. "Ha az lennék, magas pozíciót töltenék be a pártban. Meglátták bennem a potenciális ellenfelet."

Valószínűleg pedig nem is lesz Fidesz-tag, ugyanis Kósa Lajos a Fidesz frakcióvezetője az M1-en úgy fogalmazott: kémkedés miatt még soha sehol nem kezdeményezték magyar megválasztott képviselő mentelmi jogának felfüggesztését és hozzátette, a politikai korrupció legsúlyosabb példája az, ha egy külföldi hatalom megvásárol egy képviselőt és azon keresztül lefizet egy pártot.

Vona Gábornak arra a megjegyzésére, hogy "nemcsak az Országgyűlés a korrupció melegágya, hanem az egész rendszer, és maga az igazságszolgáltatás", Kósa azt mondta: a Jobbik nem tud mit kezdeni ezzel az üggyel, ezért mindenkit megvádol, mert ha mindenkit megvádolnak, akkor kevésbé feltűnő, hogy ennek a konkrét ügynek a főszereplője maga a szélsőjobboldali párt.

2015.10.22 07:05

Bevásárlóközpontban látták Nikola Gruevszkit (videó)

Publikálás dátuma
2019.01.21 08:55
Nikola Gruevszki
Fotó: AFP/
Egy budapesti üzletközpontban sétálgatott szombaton a korrupcióért elítélt volt macedón miniszterelnök, aki menekültként lehet Magyarországon.
Teljes nyugalommal sétálgatott egy budapesti bevásárlóközpontban szombat este a hazájában elítélt, bukott macedón miniszterelnök, Nikola Gruevszki - írja a 444.hu. Gruevszki tavaly ősszel érkezett titokzatos körülmények között az országba, miután egy korrupciós ügy miatt börtönbe kellett volbna vonulnia Macedóniában. A volt elnöknek - aki hatalma teljében Orbán Viktorral is összebarátkozott - végül a magyar kormány nyújtott segítséget, hogy elmenekülhessen az általa elkövetett törvénytelenségek számonkérése elől. Magyar diplomaták segítségével átjutott több határon is, majd bonyolult ügyéhez képest példátlan gyorsasággal megkapta a menekültstátuszt.
Gruevszkit legutóbb december közepén látták nyilvánosan megjelenni Budapesten, egy rózsadombi étteremben, ahol egy macedón vámhivatalnokkal ebédelt. Korábban az Erzsébet téri karácsonyi vásárban is többször feltűnt, luxusboltok környékén, majd az Anker közben is lefényképezték, ahol szórakozóhelyek sokasága van.
2019.01.21 08:55

Bayer bocsánatot kért Hadházytól, csendben és magában

Publikálás dátuma
2019.01.21 07:40

Fotó: Népszava/ Vajda József
Addig nem hajlandó nyilvánosságra hozni bocsánatkérő levelét, amíg nem kér elnézést Orbántól Hadházy az O1G miatt. Ám nagyon sokba kerülhet ez Bayernek.
Bayer Zsolt megírta azt a bocsánatkérést, amire a bíróság kötelezte azért, mert megsértette Hadházy Ákos emberi méltóságát. Ám a bocsánatkérést - továbbra sem teljesítve az ítéletet, mely szerint 30 napig Bayer blogján kell annak elérhetőnek lennie - a lovagkeresztes publicista közjegyzői letétbe helyezi. Mint a fideszes véleményvezér az Echo TV-nek elárulta, ezt ő polgári engedetlenségnek gondolja, mint hogy
addig nem hozza nyilvánosságra a bocsánatkérést, ameddig Hadházy nem kér bocsánatot Orbán Viktortól, és nem határolódik el az O1G logótól.
Azt is hozzátette, ameddig az ellenzék az O1G alatt "menetel", ő nem kér bocsánatot.
Hadházy Ákos korábban blogbejegyzései miatt perelte Bayer Zsoltot, aki ezek egyikében azt írta: ha Simicska így bedobta a gecizést, akkor „át lehet vonulni a városon egy transzparenssel, amire az van írva: Hadházy geci, Szél Detti nyeli". Az októberi poszttal kapcsolatban a bíróság megállapította, hogy Bayer megsértette Hadházy emberi méltóságát, a képviselőtársával való ilyen módon történő párhuzamba állítás pedig különösen lealázó kontextus.
A publicistának 300 ezer forintot kell fizetnie, és nyilvánosan bocsánatot kérnie. Bayer aki úgy kommentálta az ítéletet, hogy bocsánatot nem kér, a pénzt ötforintosokban gyűjti össze. Hadházy viszont végrehajtást indít ellene, ha így tesz:
előbb 50 ezer, majd 100 ezer, a későbbiekben pedig 3-4 havonta félmillió forintot kellhet fizetnie, amíg nem kér bocsánatot.
Az ötösöket sem fogja átvenni a képviselő, mivel a jogszabály szerint csak ötven darab pénzérmét köteles bárkitől elfogadni, ha pedig Bayer Zsolt ezt nem veszi figyelembe, külön végrehajtást indít ellene, hogy normálisan törlessze a bánatpénzt.
2019.01.21 07:40
Frissítve: 2019.01.21 07:42