Előfizetés

Menekültek - Emberséget reklamál a szlovén elnök

Publikálás dátuma
2015.10.23. 13:28
Matt Cardy/Getty Images Hírek
Borut Pahor szlovén államfő emberséges bánásmódra szólított fel a menekültekkel szemben - írta az Index.hr internetes oldalán pénteken. Csak Szlovéniában ez a felszólítás jelenleg 14 ezer emberre, férfiakra, nőkre, gyerekekre vonatkozik. Közben az MTI saját tudósítójára hivatkozva azt írja: az osztrák hatóságok feladták a szlovén-osztrák határ melletti Spielfeldnél kialakított tranzittábor őrzését. 

Szlovéniában a menekültek a regisztrációs folyamatra várnak  a brezicei, a dobovi és a jesenicei befogadóállomásokon, miután az osztrák határ melletti sentilji és Gornja Radgona-i tranzitközpontokba szállítják őket. Becslések szerint csak az éjszaka 6 ezren lépték át a horvát-szlovén határt. A 14 ezer főből eddig mindössze 5960-at regisztráltak a szlovén hatóságok. 

Borut Pahor köztársasági elnök a szlovén POP TV-nek csütörtökön este úgy nyilatkozott: Szlovénia a válságot humánusan és békés módon kezeli, amit folytatni kell, továbbá figyelembe kell venni azt is, hogy az országban ne maradjon több menedékkérő, mint amennyit el tudnak látni.  "Segítenünk kell, ahogy csak tudunk ezeknek az embereken, mert a menekültek nem az ellenségeink" - hangsúlyozta. Szlovéniának meg kell tartania szövetségeseit és együtt kell működnie szomszédaival, mert a viszálykodás nem vezet sehova - tette hozzá. 

Cseh rendőrök Magyarországon
A cseh rendőrök november elsején kezdik meg szolgálatukat a schengeni határ magyarországi szakaszán - közölte a cseh országos rendőrkapitányság. Az ötven cseh rendőr egy hónapig lesz szolgálatban a magyar-szerb határon, ahol a járőrözést magyar rendőrökkel és katonákkal közösen végzik majd, mégpedig három kijelölt településen.

A szlovén kormány újabb tranzitközpont építését is tervezi. A sentilji mellett, amely 2000 ember befogadásra alkalmas, egy újabb, háromezres sátortábort akar kialakítani. Szlovén sajtóbeszámolók szerint a szlovén-osztrák határon lévő sentilji tranzitközpontban kétszer annyian tartózkodnak, mint amennyit az fogadni tud, miközben az osztrákok senkit nem engedtek át az éjszaka Szlovéniából Ausztriába.

Közben az osztrák hatóságok feladták a szlovén-osztrák határ melletti Spielfeldnél kialakított tranzittábor őrzését - jelentette az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója pénteken. A menekültek több helyen megrongálták a tábor kerítését, és újra kitörtek a senki földjére, a spiefeldi határátkelő területére. Az osztrák katonák és rendőrök több-kevesebb sikerrel azt próbálják megakadályozni, hogy a menekülők ellenőrizetlenül továbbmenjenek Ausztria belseje felé. Ennek ellenére sokan elindultak a 67-es úton Leibnitz irányába, illetve százak választották, a tábor mellett húzódó vasútvonal töltését a továbbhaladásra. Délelőtt 11 órakor hangosbeszélőn felszólították az embereket: mindenki nyugodtan várjon arra, hogy buszokkal továbbszállítsák őket. Elsőként a családokat, a gyerekeket és az asszonyokat viszik. Az MTI tudósítója azt tapasztalta, sok menedékkérő tanácstalanul bolyong a két határátkelő között, és a szlovén katonák irányítják őket Ausztria felé, illetve meggátolják, hogy visszatérjenek Szlovéniába. A határátkelőn egyetlen büfé működik, amely előtt hatalmas sorokban várakoznak.

Egy rasszista férfi mészárolt a svéd iskolában

Rasszista indokok vezérelték azt a 21 férfit, aki csütörtökön egy svédországi iskolában megölt egy tanárt és egy diákot - közölte a svéd rendőrség. Egy maszkos ember karddal támadott a diákokra egy nyugat-svédországi iskolában csütörtökön, két embert megölt, kettőt megsebesített – számolt be csütörtökön az Origo. Az elkövetőt a rendőrök meglőtték, állapotáról csak annyit közöltek, hogy a férfi súlyosan megsérült.

Pénteken Niclas Hallgren rendőrfőnök a BBC tudósítása szerint kijelentette: áldozatai, valamint a lakása alapján találtak miatt a svéd rendőrség biztos abban, hogy a gyilkost rasszista indítékok vezérelték. A 21 éves fiatalember  kilétét még mindig nem hozták nyilvánosságra, ám a svéd sajtó tudni véli, hogy a támadó a szélsőjobboldallal szimpatizál. A támadás a Göteborgtól 80 kilométerre északra fekvő Trollhattan város Kronan nevű általános iskolájában történt. A merénylő maszkot viselt, karddal és késsel végzett egy diákkal és egy tanárral. Egy 11 éves és egy 15 esztendős tanulón súlyos sebeket ejtett. A támadót a rendőrök két lövéssel terítették le a földre, az egyik halálosan megsebesítette. 

forrás: Origo

Áder János magyar köztársasági elnök külföldön ünnepli '56-ot

Publikálás dátuma
2015.10.23. 12:39
MTI Fotó: Kovács Tamás
A magyar most is ugyanaz a szabadságszerető nemzet, mint 1956-ban - jelentette ki Áder János köztársasági elnök. A magyar államfő mindezt nem Magyarországon mondta az ünnep napján, hanem előző nap (csütörtökön)  Münchenben. 

Áder János a bajor fővárosban működő magyar főkonzulátus rendezvényén mondott, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából tartott ünnepségen azt emelte ki, hogy forradalmat kirobbantó követelések mind egyszerű és értelmes célokról szóltak.

A magyarok szabad választásokat akartak, és követelték az alapvető emberi és polgári szabadságjogok érvényesülését. Felelős kormányt, nemzeti önrendelkezést és egyenrangúságra épülő külpolitikát akartak, szocialista tervgazdaság helyett pedig megalapozott fejlődést és gyarapodást. A magyarok 1956-ban olyan életre vágytak, amelyben a munkának értelme és eredménye, az egyénnek joga és szabadsága, a nemzetnek pedig másokkal egyenrangú, független jövője van - mondta a köztársasági elnök.

Áder szerint a mai magyarok '56 örökösei, örökösei azoknak, akik nem felejtik az ellenforradalmi terror élére álló illegitim Kádár-kormány akkor elkövetett népellenes bűneit" de örökösei azoknak is, akik a szabadság forradalmában nem a bosszú, hanem a békés országépítés lehetőségét látták.  

A jelenről szólva az államfő azt is mondta: az a tény, hogy az Európai Unió és a NATO tagjaként, az újraegyesült Németországban közösen emlékezhetünk meg 1956. október 23-áról, jelképes és valóságos értelemben is forradalmunk győzelmét jelenti.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter ünnepi köszöntőjében kiemelte: a bajor-magyar együttműködésnek évszázados hagyománya van, és egy "igaz európai sikertörténet". Ez mutatja például az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem, amelynek tevékenysége az egységbe fejlődő "összenövő Európa" kiemelkedő jelképe. Mint mondta, az '56-os magyarok menekültek védelemre és új otthonra találtak Bajorországban, Magyarország pedig 1989-ben segített a keletnémet menekülteknek, amivel nemcsak Németország újraegyesítése, hanem Európa egysége felé is megnyitotta az utat. A Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa is aktualizált: ezekben a napokban egészen más típusú menekülthullámról beszél Európa, de a bajorok és magyarok ebben az ügyben is egyetértenek - jelentette ki.