Előfizetés

Több ezer menekült gyalogol Ausztriában

Több ezer migráns gyalogolt, gyakorlatilag hatósági kontroll nélkül, péntek délután Ausztria belseje felé a szlovén határról, azt követően, hogy az osztrák hatóságok feladták sentilj-spielfeld határátkelő őrzését - tapasztalta az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója.

Az első menekültek péntek délután négy órakor már a Spielfeldtől, vagyis a határtól 17 kilométernyire lévő Leibnitzben jártak. A stájerországi rendőrség szóvivője azt mondta, hogy a leibnitzi pályaudvarról két különvonattal Grazba viszik őket, onnan pedig ausztriai menekültközpontokba. 

Az osztrák rendőrség láthatóan csupán azzal van elfoglalva, hogy fenntartsa a forgalmat a Graz felé vezető 67-es főúton, a migránsokat nem kíséri senki. Utóbbiak egyébként annak ellenére indultak útnak, hogy a hatóságok folyamatosan visszafordulásra szólították fel őket, hangosbeszélőn azt közölték velük, hogy aki busszal akar tovább utazni, az térjen vissza a határállomásra.

A megkérdezett menekültek általában buszpályaudvart vagy vasútállomást keresnek, afelől érdeklődnek, hogy hol találhatnak ilyet. Egy család azt kérdezte, hol találnak taxit, ugyanis az ő úti céljuk Bécs. Ugyanakkor sokan helyismeret híján bolyonganak az út mellett.

Londoni konferencián vett részt Tóbiás

A szervezők meghívására Tóbiás József részt vesz a Munkáspárt holdudvarába tartozó Blue Labour mozgalom konferenciáján – írja az MSZP sajtóosztálya. 

A konferenciát az a gondolat hívta életre, hogy az európai baloldalnak olyan hiteles víziót kell kínálnia és megvalósítania, amely a dolgozóknak gyarapodást ígér, sikerrel fellép a munkáltatók és a tőke túlzott hatalma ellen, illetőleg olyan gazdasági elemzéseknek ad teret, amelyek az egyenlőséget teremtő politika irányába mutatnak a piacgazdaság biztonságának garantálása mellett. A szocialista pártelnök egyedüli közép-kelet-európai résztvevőként magyar példákon keresztül szemléltette a régiónkban uralkodó állapotokat, és osztotta meg tapasztalatait a témában.

Végső búcsú Zalai Istvántól

Családtagok, barátok kollégák vettek végső búcsút csütörtökön, a Kozmai utcai zsidó temetőben a hosszú betegség után, 68 éves korában elhunyt Zalai István újságírótól, szerkesztőtől.

A rádió, a Népszabadság és a Vasárnapi Hírek munkatársának, rovatvezetőjének, főszerkesztő-helyettesének életét, munkásságát, emberségét Lipovecz Iván idézte fel a gyászolók sokasága előtt.

Kapcsolódó
Elhunyt Zalai István újságíróZalai István búcsúztatása