Tom Jones több száz nővel csalta feleségét

Publikálás dátuma
2015.10.24. 21:09
Tom Jones most összegezte életútját (Forrás: Facebook)
A magyar sajtó elsősorban azzal volt elfoglalva, hogy a 23 éves énekes, Sam Smith került a brit poplisták élére a 007 Spectre - A Fantom visszatér című új James Bond-film főcímdalával, de vétek lenne elfeledkezni egy korábbi Bond-dalt éneklő művészről, Tom Jones-ról, akinek új albuma a közelmúltban jelent meg. A legendás énekes az albummal közösen jelentette meg első hiteles önéletrajzi könyvét is, amiből például az is kiderül, hogy a popikon több száz nőt ágyba vitt pályafutása során, míg felesége otthonukban várt rá.

Az egykori slágergyáros végérvényesen öt éve tért vissza azokhoz a műfajokhoz, amelyek alapvetően meghatározták zenei fejlődését, így vált a Long Lost Suitcase névre keresztelt albumának fővonulatává a rock, a blues, a gospel, a soul és az R’n’B könnyűzenei irányzat. Az album címe, az a bizonyos rég elveszett bőrönd, utalás: ezek azok a számok, amelyeket Jones mindig is el akart készíteni, de arra soha nem volt lehetősége, hogy ezt megtegye.

A 75 éves Tom Jones új lemeze megtisztelő helyen, a listán tizenhetedikként nyitott a brit zenei toplistán, ami több tízezer eladott példányt takar. A száz legjobb popzenei albumot rangsoroló összegzésben pedig nem kisebb személyiségek sorakoznak utána, mint Adele, Elvis Presley, Elton John, David Bowie, Birdy, Amy Winehouse, Hozier, Michael Jackson, Lana Del Rey vagy éppen a Pink Floyd. A Daily Mail újságírója szerint a tizenhárom dalt tartalmazó album "diadalmas hódolat a művész zenei gyökerei iránt", az Evening Standard pedig egyenesen "vulkáninak" aposztrofálja Jones öblös hangját, megjegyezve, hogy az előadó orgánuma túl a hetvenen is fenségesen cseng az albumon, amely művészi megújulásának ékes bizonyítéka. Több kritika tett említést a lemez felemás – hol élénkebb, hol melankolikusabb – jellegéről, de kétségtelen, hogy Jones tökéletesre csiszolt néhány klasszikus szerzeményt, kevésbé ismert dalokat pedig páratlan vitalitással ruházott fel.

Az előadó az albummal közösen jelentette meg első hiteles önéletrajzi könyvét, igaz, szellemíró vezette kezét, de az elmeséltek kerek egész képet festenek életéről. Jones arról is ír könyvében, hogy több száz nőt ágyba vitt pályafutása során, míg felesége, Linda, akit tizenhat évesen vett feleségül, Las Vegas-i és Los Angeles-i rezidenciájukon töltötte idejét. Tom Jonest novemberben a GQ magazin német kiadásának életműdíját veheti át, addig új korongjával koncertezik.

Sir Tom Jones új dala, amelyet Elvis Presley halála ihletett:

Témák
Tom Jones

Csukás István átvette a Szép Ernő-különdíjat - Fotó!

Publikálás dátuma
2015.10.24. 16:57
Novák János zeneszerző, rendező, a Kolibri Színház igazgatója átadja a Szép Ernő-különdíjat Csukás István író-költőnek a budapes
Pénteken vette át a Magyar Írószövetség örökös tagsági címét Csukás István Kossuth- és Prima Primissima díjas író, költő, ma pedig a Játékszínben átadták neki a Szép Ernő-jutalmat.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke korábban elmondta, hogy a kitüntetéssel olyan jelentős életművel rendelkező alkotókat ismernek el, akik mindvégig hűségesek maradtak a testülethez. Az örökös tagság kizárólag eszmei értékkel bír, pénzjutalom nem jár hozzá.

Csukás István nem csupán meseíróként alkotott maradandót és halhatatlant, de költőként is igen jelentős életművet tudhat magáénak, sajnos utóbbit azonban sokkal kevesebben ismerik - hangsúlyozta Szentmártoni János. 

A örökös tagsági címet januárban ítélték oda Csukás Istvánnak, aki azonban betegség miatt nem tudott jelen lenni a Magyar kultúra napján megrendezett ünnepségen, ahol részesült az elismerésben Szakolczay Lajos irodalomtörténész és Tőzsér Árpád felvidéki magyar költő is, valamint posztumusz örökös tagsággal tüntették ki Fodor András költőt. Pénteken a címet igazoló oklevelet a Magyar Írószövetség október 23-i ünnepi rendezvényén adják át Csukás Istvánnak.

A Süsü és Pom Pom mesefigurák megteremtője elmondta: az elismerést egy nagyon szép gesztusnak tartja a szakma és a Magyar Írószövetség részéről, amelynek fiatal kora óta tagja. Mint fogalmazott, nagyon hálás Kormos Istvánnak, amiért annak idején rábeszélte, hogy a költészet művelése mellett foglalkozzon gyermekirodalommal is.

"Egy szép metaforával kifejezve két szárnyam nőtt, mindkettővel repülök és mindkettőt azonos színvonalúnak tartom" - fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy Petőfi Sándortól Pilinszky Jánosig szinte minden nagy magyar költő írt a gyerekeknek is, ezért nagy örömnek tartja, hogy része lehet a hihetetlenül gazdag magyar gyermekirodalomnak.

"Élvezem a népszerűséget és a felém áradó szeretetet" - fogalmazott Csukás István, aki jelenleg egy önéletrajzi ihletésű prózaköteten dolgozik, valamint számos meseötlete van és szeretne a jövőben újabb színdarabot írni.

Csukás István ma vette át a budapesti Játékszínben az idei Szép Ernő-jutalmak egyikét is, amelyet a fiatal nemzedékek színpadi mítoszainak megteremtéséért ítéltek meg számára. Az ünnepség előtt látható volt Gombóc Artúr, a nagy utazó című darab, majd Csukás Istvánt többek között Novák János, a Kolibri Színház igazgatója és Radnóti Zsuzsa dramaturg, a Szép Ernő kuratórium elnöke köszöntötte.

Szerző

Budapest átadta a Womex-stafétát - Fotó!

Publikálás dátuma
2015.10.24. 13:53
Marta Lois, a spanyol Santiago de Compostela alpolgármestere (j) és Román Rodríguez, a spanyol Galicia tartomány kultúráért fele
A magyar kormány és Budapest képviselője átadta a Womex stafétáját Galícia tartomány és Santiago de Compostela küldöttjének szombaton a Bálna kulturális központban. A világzenei expót jövő októberben - 2014 után ismét - a spanyol városban rendezik.

"A kelet-közép-európai régióból mi rendezhettük meg először a Womexet, öt napra Budapest lett a világzene fővárosa, amire büszkék vagyunk" - emelte ki az eseményen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára. Szalay-Bobrovniczky Alexandra kultúráért felelős főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy Budapest felkerült a kulturális-turisztikai vonzerővel rendelkező városok térképére.

Galícia kulturális minisztere, Román Rodríguez úgy fogalmazott, hogy Budapest és Santiago de Compostela egyaránt világítótorony az európai kultúrában. Marta Lois, a spanyol város kultúráért felelős alpolgármestere a zene fontosságát hangsúlyozta a település mindennapjaiban.

Szerző
Frissítve: 2015.10.24. 20:19