Székelyföld: őrtüzek az autonómiáért

Újabb szimbolikus akciót szervezett a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amelyhez több magyarországi önkormányzat is csatlakozott, akárcsak a székelyzászlók kitűzéséhez. Az SZNT kezdeményezésére szombaton a Székelyföld 68 peremtelepülésén több száz helyszínen gyújtottak őrtüzet az autonómiáért.

A tiltakozó megmozdulás egyidőben kezdődött ökumenikus istentisztelettel, amelynek végén felolvasták a demonstráció kiáltványát, és a résztvevők kivonultak a környező magaslatokra őrtüzeket gyújtani. Mivel a román politikum nem ismeri el a Székelyföld, mint önálló régió létét és kifogásolja a többszáz éves megnevezés használatát is, a kiáltvány leszögezi: a határok kivilágításával kívánják a román kormány és a világ tudomására hozni, hogy Székelyföld létezik, és élni akar az önrendelkezés jogával. A kiáltvány párbeszédet sürgetett Magyarország és Románia között.

A központi rendezvény egy Maros megyei faluban volt, ahol az SZNT-elnök Izsák Balázs mellett Tőkés László fideszes EP-képviselő az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökeként volt a szónok. Az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) vezetői nem voltak jelen. Az egykoron Szász Jenő vezette MPP az utóbbi időben az RMDSZ partnere, az SZNT és Tőkés tanácsa illetve új pártja, az EMNP azonban mindmáig ellenzékként lép fel.

Szerző

Nacionalista indulatok, könnygáz a Balkánon

Véres összecsapásba torkollt szombaton éjszaka a napok óta tartó ellenzéki tüntetés. A Demokratikus Front által vezetett podgoricai tiltakozók Milo Djukanovic miniszterelnök lemondását és előrehozott parlamenti választások kiírását követelik. Mintegy ötezren vonultak a parlament elé, ahol megpróbálták áttörni a rendőrkordont, petárdákat, üvegeket, köveket dobálva. Az ellenzéki vezetők személyesen részt vettek a demonstráción.

Miután az este folyamán többször is összecsaptak a tüntetők és a rendőrök, a rendfenntartók könnygázt is bevetettek az oszlatáshoz. Sajtójelentések szerint mindkét oldalon több sérülés történt, a rendőrök pedig letartóztattak két ellenzéki vezetőt, köztük Andrija Mandicot is, ami a tiltakozás folytatását vetíti előre.

A montenegrói ellenzék három hete vert sátortábort a fővárosban, azóta többször összecsaptak a rendőrökkel, mert szerintük a jelenlegi kormány illegitim, emellett korrupt. A Demokratikus Front azonban nem csupán ezért vonult utcára, hanem azért is, hogy megakadályozza Montenegro NATO-csatlakozását, amelyet a kabinet, mint fogalmaztak, „a polgárok megkérdezése nélkül mindenáron véghez akar vinni”. Múlt szombaton egy hetet adtak Djukanovicsnak a távozásra és egy átmeneti kormány megalakítására, s jelezték, amennyiben nem teljesülnek követeléseik, folytatják. A megmozdulás egyre erősödik, a teljes ellenzéki tábor összefogott, és a múlt szombati rendőri fellépés eredményeképpen, amikoris három ellenzéki vezető sérült meg, csatlakoztak a diákszervezetek és több civil szervezet is.

Koszovóban a parlamentben tüntet az ellenzék. A pristinai ellenzéki honatyák a Szerbiával kötött megállapodás visszavonását követelik. Pénteken éjszaka, immár harmadszor könnygázzal akadályozták meg az ülést, vagyis az egyezmény jóváhagyását. A parlament előtti tüntetők is könnygázpalackokat dobáltak a rendőrségre, ők is azt követelik, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával Brüsszelben kötött augusztusi megállapodásról, mert álláspontjuk szerint az túl sok jogot biztosít a koszovói szerb kisebbségnek. Az Önrendelkezés nevű radikális nacionalista ellenzéki frakció képviselői korábban kétszer is tojással dobálták meg a kormányfőt. Azt követelik, írjanak ki népszavazást a szerbek jogairól. A kormánypárti frakció tegnap egy vendéglőben ülésezve próbálta kivédeni az ellenzék bojkottját.

Szerző

Lengyel választások - Tarolt a konzervatív Jog és Igazságosság?

Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) győzött a vasárnapi lengyel parlamenti választásokon: a voksolók körében az Ipsos által végzett exit poll felmérés szerint a nemzeti konzervatív párt a szavazatok 39,1 százalékát nyerte el, miközben a nyolc éve kormányzó, jobbközép liberális Polgári Platform (PO) a voksok 23,4 százalékát szerezte meg.

A választásokon a szavazók részvételi aránya 51,6 százalék volt. Az első exit pollok szerint a 460 mandátumos parlamenti alsóházba, a szejmbe összesen 5 párt jutott be, a PiS 242, a PO 133 mandátumra tett szert. Amennyiben a náluk kisebb tömörülések nem érnek el jobb választási eredményt, a PiS a mandátumok előzetes átszámítása szerint önállóan kormányozhat.

Az első exit pollok szerint a választásokat megelőző felmérésekhez képest magas, 9 százalékos támogatottságot nyert a jobboldali Kukiz'15 mozgalom. A tömörülés vezetője, májusi elnökválasztásokon független jelöltként felfutott Pawel Kukiz rock-zenész vélhetően most is a protesztszavazatokat gyűjtötte be. 

Az 5 százalékos bejutási küszöb felett végezhetett még a jobbközép Nowoczesna (Modern) párt, amely a szavazatok 7,1 százalékot érte el, valamint az eddigi kormánykoalíció kisebbik tagja, a Lengyel Parasztpárt (PSL) 5,2 százalékkal.  Nem érte el a koalíciókra vonatkozó 8 százalékos küszöböt, így a parlamenten kívül maradhat a voksok 6,6 százalékát megszerző Egyesült Baloldal (ZL), amelyet a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), a balliberális Te Mozgalmad (TR) és több kisebb baloldali tömörülés alkot. A lengyel politikai színtérről az SLD leköszönésével eltűnhet a posztkommunista baloldal.         Feltehetően nem jut be a parlamentbe a 4,9 százalékot nyert jobboldali-populista KORWiN sem.

Az előzetes eredmények ismertetése után Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke a párt választási központjában közölte: "kezet nyújtunk mindazoknak, akik meg akarják változtatni Lengyelországot". Hangsúlyozta, hogy amennyiben megalakul a PiS kormánya, "óriási és hallatlanul nehéz feladatok" várnak rá. Mint mondta, "a jogot gyakorolni fogják, de semmiféle bosszúról nem lesz szó". Ezzel a PO negatív választási kampánya során tett kijelentéseire reagált, melyek szerint a PiS győzelme esetén megtorlás következik,  "felekezeti állammá" alakítják át Lengyelországot.

A PiS elnöke után Beata Szydlo, a PiS kormányfőjelöltje a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt Lech Kaczynski volt elnökről emlékezett: "az ő útján haladtunk" - jelentette ki. "Alázatosak voltunk a minket körülvevő valósággal szemben, becsületesen dolgoztunk" -  mondta, utalva a PiS szakértői hátterének több éves munkájára. A párt egyebek között a kormányzás első száz napja alatt elfogadandó, a lengyel gazdaság serkentésére irányuló törvényjavaslatokat ennek a szakértői gárda segítségével dolgozta ki.     

Lengyelországban négyévente tartanak parlamenti választásokat, vasárnap a szejm képviselőin kívül a felsőház, a szenátus 100 szenátorát választották meg.

Szerző