Előfizetés

Balhéval emlékeztek a sortűz áldozataira

Az 1956. október 25-én történt Kossuth téri sortűz teljesen új helyzetet teremtett a forradalomban, történelmi jelentősége pedig abban áll, hogy az ország határain belül egyetemessé tette a szabadságharcot - mondta Boross Péter a sortűz áldozataira emlékező Kossuth téri rendezvényen.

A volt miniszterelnök kiemelte: az ártatlanok vérét kioltó sortűz az ostoba hatalom öngyilkossága lett volna, ha az akkori hatalom mögött nem áll az a birodalom, "amelytől a terror módszereit hazai tanítványai megtanulták és éveken át gyakorolták". A Szabadságharcosokért Közalapítvány kuratóriumi elnökeként felszólaló Boross beszédét követően nagyjából száz Jobbik-szimpatizáns, Novák Előd alelnök vezetésével a Szabadság térre vonult, hogy kalapácsokkal szétverjék a szovjet emlékművet. A hatóságok gyorsan közbeléptek, nem történt komolyabb incidens.

A Kehi nem száll le az Ökotársról

Publikálás dátuma
2015.10.26. 06:04
FOTÓ: Népszava
Panasszal élt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október 7-én megszüntette a nyomozást a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) pénzeit elosztó Ökotárs Alapítvány ügyében - közölte Bagoly Bettina a Magyar Nemzettel. A Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint a NAV nem bűncselekmény, hanem bizonyítottság hiányában szüntette meg az eljárást, a nyomozás költsége 609 ezer forint volt, amit az állam visel, noha a Kehi tehát fellebbez.

Az ügyet kirobbantó Lázár János a múlt héten azt mondta: meggyőződése, hogy az Ökotárs törvénytelenül működik, az NCTA pénzei pedig diszkriminatív módon ugyanahhoz a körhöz kerültek. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, tudja, milyen döntést hozott az adóhivatal, ám ez nem változtat véleményén. Pedig a tárcavezető tavaly még úgy nyilatkozott: amennyiben a vizsgálatok tisztázzák a szervezetet, bocsánatot fognak kérni. Szeptember elején volt egy éve, hogy a készenléti rendőrség törvénytelen házkutatást tartott az Ökotárs és partnerei irodájában, munkatársainak lakásán, csúcsra járatva ezzel a civilek elleni hadjáratot, amely azután indult, hogy Lázár még miniszterelnökségi államtitkárként kétségbe vonta a NCTA pályázatait kezelő szervezetek függetlenségét, LMP-közelinek titulálva azokat. A NAV tavaly december 19-én közölte a Magyar Nemzettel, hogy november végén elrendelték a nyomozást költségvetési csalás gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A Kehi tavaly novemberben tett feljelentéseket a norvég alap vizsgálata során megállapított szabálytalanságok miatt.

Perbe fogják Gerkenst? Kérdőjelek a TV2 sorsa körül

Publikálás dátuma
2015.10.26. 06:03
FOTÓ: Népszava
Előfordulhat, hogy komolyabb munkaügyi perrel kell szembenéznie Dirk Gerkensnek, ha a korábbi RTL-vezért Andy Vajna hivatalosan is kinevezi a TV2 élére. A versenyszférában ugyanis a Gerkenshez hasonló vezetők szerződése általában tartalmaz különböző titoktartási- és összeférhetetlenségi záradékokat, amelyek értelmében az adott szakemberek bizonyos időkorláton belül nem vállalhat munkát, azonos pozíciót pedig végképp nem a konkurens vállalatoknál. A korábbi vezérigazgató kontraktusával kapcsolatban megkérdeztük az RTL-Klubot, ám egyelőre nem kaptunk választ.

Egyébként Gerkens kinevezéséhez hasonlóan a TV2 tulajdonosváltása körül sem tiszták a körülmények. Jelen állás szerint Andy Vajna kerülhet ki győztesen a jogi káoszból, noha ebben a múlt héten még ő maga sem volt biztos. A cégbíróság ugyanis kimondta: ahhoz, hogy a TV2 Media Group Holdings Kft. Fonyó Károly Megapolis Media Zrt.-jéhez kerüljön, a cégen lévő zálogjogot is át kell jegyezni. A Faktor.hu által megszerzett végzésből ugyanakkor nemcsak ez derült ki, hanem az is: a jelzálog átjegyzéséhez szükség van a hitelező Pro7Sat1 (P7S1) beleegyezésére is, azonban a német médiavállalat Vajna tulajdonszerzését ismeri el. A korábbi tulajdonos P7S1-nek minden a csatornához kapcsolódó vállalatban zálogjoga van, mivel Simon Zsolt és Yvonne Dederick úgy vásárolta meg a TV2-t, hogy a németek meghitelezték nekik a vételárat.

A Simicska Lajoshoz köthető üzleti kör esélyeit az is ronthatja, hogy Vajnával ellentétben nem kérték a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét a tranzakcióhoz, a versenytörvény értelmében enélkül nem vásárolhatták volna meg a TV2-t. Az engedély hiányában Fonyó akkor sem irányíthatná a vállalatot, ha volt is vételi opciója a TV2 Holdingsra, tehát az ügyvezetőket sem válthatta le. Így a két tulajdonos törvényes képviselőként adta el a csatornát üzemeltető TV2 Média Csoport Kft.-t október 15-én.

Eközben a 444.hu információi szerint Vajna a 100 százalékban állami tulajdonú Eximbanktól is kaphat kölcsönt a 20 milliárdos üzlethez, azaz közpénzből fizetheti majd ki a TV2-t. Hogy ez valóban így van-e sosem derül ki, mivel az Exim banktitokra hivatkozva egyetlen közérdekű adatigénylésre sem válaszol, holott az alaptörvény értelmében a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok megismeréséhez mindenkinek joga van.