Előfizetés

TV2 - Lehetetlen helyzetbe került Simicska

Publikálás dátuma
2015.10.26. 15:20
Fotó: Népszava
Nem járul hozzá a TV2 korábbi tulajdonosa, a Pro7Sat.1 (P7S1), hogy Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly átvegye a tévé vagyonkezelője feletti irányítást. A német cég hétfői beadványában leszögezte: nem engedélyezte és a jövőben sem fogja engedélyezni, hogy töröljék a cégen lévő zálogjogát. E nélkül szinte lehetetlen lesz átvennie Fonyónak a céget - írja a nol.hu.

A P7S1 október 22-én jegyzett, de a cégbíróságon hétfőn iktatott beadványában három dolgot szögezett le: Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Zrt. nem értesítette őket az üzletrész „állítólagos" megszerzéséről, a német médiavállalat nem járul hozzá a zálogjog törléséhez, és a jövőben sem fogja ezt engedélyezni a Megapolisnak. A P7S1 beadványát a német vállalat igazgatósági tanácsának két tagja, Conrad Albert és Gunnar Wiedenfels írta alá.

Múlt szerdán a vállalkozások tulajdonjogi ügyeit kezelő és nyilvántartó szervezet többek között bekérte a P7S1 beleegyezését, amely szerint a német cég engedélyezte a zálogjog törlését vagy átírását. 

Megírtuk: Jelen állás szerint Andy Vajna kerülhet ki győztesen a jogi káoszból, noha ebben a múlt héten még ő maga sem volt biztos. A cégbíróság ugyanis kimondta: ahhoz, hogy a TV2 Media Group Holdings Kft. Fonyó Károly Megapolis Media Zrt.-jéhez kerüljön, a cégen lévő zálogjogot is át kell jegyezni. A Faktor.hu által megszerzett végzésből ugyanakkor nemcsak ez derült ki, hanem az is: a jelzálog átjegyzéséhez szükség van a hitelező Pro7Sat1 (P7S1) beleegyezésére is, azonban a német médiavállalat Vajna tulajdonszerzését ismeri el. A korábbi tulajdonos P7S1-nek minden a csatornához kapcsolódó vállalatban zálogjoga van, mivel Simon Zsolt és Yvonne Dederick úgy vásárolta meg a TV2-t, hogy a németek meghitelezték nekik a vételárat.

A Simicska Lajoshoz köthető üzleti kör esélyeit az is ronthatja, hogy Vajnával ellentétben nem kérték a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét a tranzakcióhoz, a versenytörvény értelmében enélkül nem vásárolhatták volna meg a TV2-t. Az engedély hiányában Fonyó akkor sem irányíthatná a vállalatot, ha volt is vételi opciója a TV2 Holdingsra, tehát az ügyvezetőket sem válthatta le. Így a két tulajdonos törvényes képviselőként adta el a csatornát üzemeltető TV2 Média Csoport Kft.-t október 15-én.

Ismerik Lázár feltámasztásának történetét?

Az evangéliumi szöveg tanúsága szerint a farizeusok a csodás esemény hatására sem térnek meg, sőt: konokságukban odáig merészkednek, hogy a feltámasztott Lázár megölését is tervbe veszik.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter egy kereskedelmi televíziónak adott interjújában kijelentette: hiába állapította meg a Nemzeti Adó-és Vámhivatal, hogy az Ökotárs Alapítvány tevékenysége mentes volt minden szabálytalanságtól, ő meg van győződve arról, hogy az érintett alapítvány működése törvénytelen. Mindannyian tudjuk, hogy a kormánytól független, tehát valóban civil szervezetek puszta léte is zavarja a rezsim tisztségviselőit, ellehetetlenítésük érdekében nem riadtak vissza az utóbb indokolatlannak bizonyult demonstratív rendőri fellépés elrendelésétől sem. Ebben az esetben azonban nem csupán arról van szó, hogy egy kormánypárti politikus hatalmi gőgjében kétségbe vonja egy független vizsgálat eredményét. Az adóhatóság tekintélyének rombolása rossz üzenet a társadalomnak, hiszen tovább csökkenti a magyar állampolgároknak általában az állami szervekbe vetett amúgy sem túl nagy bizalmát -  írja többek között Beck Tamás holnap megjelenő Boszorkányüldözés című publicisztikájában.  

Mészáros Lőrinc viheti a földjeinket...?

Publikálás dátuma
2015.10.26. 12:30
Illusztráció/Thinkstock
Végleg megszerezheti Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasa azokat az állami földeket, amelyeket eddig csak haszonbérbe kapott meg - ezt írja a Blikk. Az Orbán-kormány máris lebuktatta magát földügyben, kiderült ugyanis: a Fidesz földlopásának célja valójában a kicsinyes politikai bosszú és az új hűbérúri rendszer felépítése - ezt pedig a Népszava írta még október 16-án, amikor megjelentek az első földárverési hirdetmények  a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) honlapján. A Fidesz szerint az ellenzék "nem értette meg a gazdatársadalom üzenetét."  

Ma az állami földek értékesítéséről zajlik a vita az Országgyűlésben. Az ülésnap 11 órakor napirend előtt felszólalásokkal kezdődött, a kérdések és azonnali kérdések után térnek rá a földügyekre. 

MSZP: 25 év "legnagyobb gazemberségére" készül a Fidesz
Az MSZP szerint nem lehet megakadályozni a magyar termőföld külföldi kézbe kerülését az állami földek eladásával. Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese reméli, hogy a hétfő délután, a földeladásról tartott parlamenti vitanapon mindenki számára világossá válik: amire a Fidesz-kormány készül az elmúlt 25 év legnagyobb gazemberségeSzerinte ezeket a földeket ugyanolyan technikával és ugyanolyan módon játsszák ki a barátoknak, mint ahogy az a földbérelteknél történt.
Harangozó Gábor, az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának szocialista alelnöke mutyijellegűnek tartotta az összes állami tulajdonban lévő szántóföld eladását. Szóvá tette, hogy azoknak van elővásárlási joga, akik "gazemberséggel" jutottak a földbérletekhez.

Az állami termőföldek értékesítéséről szóló vitanap a teljes szocialista- és LMP-frakció, valamint több jobbikos képviselő kezdeményezésére zajlik. A vita a kormány képviselőjének legfeljebb 40 perces felszólalásával kezdődik, a képviselők ezt követően összesen 4 óra 20 perces időkeretben fejthetik ki véleményüket a témában.

 PM: gyalázatos a földprivatizáció 
A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja, Szabó Rebeka hangsúlyozta, hogy az állami földek értékesítése – a földhaszonbérletek tapasztalata alapján – tönkretenné a termőterületeket, az alaptörvény ugyanakkor egyértelműen állami feladatként jelöli meg azok védelmét és megőrzését a jövő nemzedékek számára. A vitanap szerinte ugyan fontos lehetőség, ám jelen esetben pusztán pótcselekvés, mert a kormány "elbliccelte", hogy valódi törvényjavaslat formájában nyújtsa be a "gyalázatos földprivatizációt."  Arra is kitért, hogy kiírták a licitet a Felcsút környéki földekre, amelyeket - szavai szerint - most Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vehet meg, "elorozva végleg" a helyi gazdálkodók elől. A politikus hazugságnak nevezte, hogy a most meghirdetett állami földeket nem vásárolhatják meg külföldiek, mert - véleménye szerint - egy kormányhatározattal bármikor felülírhatják a húsz évre szóló elidegenítési tilalmat. Arra is kitért, hogy a kormányzat állításaival szemben védett, például Natura 2000-es területeket is értékesítenek.

A Blikk értesülése szerint meghirdették  azokat a Felcsút környéki földeket, amelyeket jelenleg Mészáros Lőrinc családi cége, a Búzakalász 66 Kft., illetve felesége, Mészáros Beatrix és testvére, Mészáros János bérelhetnek. Simicskáékkal ellentétben Mészárosék lehetnek a kormány földértékesítési programjának nyertesei.

Az Együtt elutasítja a tervezett állami földértékesítési pályázatokat
Szigetvári Viktor pártelnök, október 11-én, Váradi András halálának egyéves évfordulója kapcsán Orbán Viktor háza előtt tartott sajtótájékoztatóján egy Szégyelld magad Orbán! feliratú molinó előtt azt kérte, hogy a kormány állítsa le a földértékesítéseket, és vizsgálja ki a korábbi földpályázatokat is. Úgy vélte, a Fidesz tovább súlyosbítja a helyzetet a földtulajdonok átjátszásával és "bebetonozza azokat a bérlőket, akik korrupt módon jutottak a földekhez".

A kormányfővel összevesző Simicska Lajos ugyanis örülhet, ha száz hektárt megment a tízezer hektárt meghaladó földjeiből, amelyeket az érdekeltségébe tartozó cégek révén birtokolt. Földet csak a helyi földművesek vehetnek, Simicska pedig Mészárosékkal ellentétben nem az.

A Fidesz a kiskirályok kezébe adja az állami földeket
A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a Fidesz kiskirályok kezébe adja az állami földeket, és Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester a legnagyobb gazdálkodó lehet Magyarországon.  A párt alelnöke, Varju László úgy fogalmazott: a Fidesz kiadta a jelszót, "falut minden oligarchának", és az évtizedek óta gazdálkodó emberek helyett olyanok vásárolhatják meg az állami földeket, akik eddig "kapát sem láttak a kezükben". A politikus szemfényvesztésnek nevezte azokat a kormányzati kijelentéseket, hogy a kistulajdonosok juthatnak földhöz. A DK szerint Mészáros Lőrinc az élő bizonyíték arra, hogy nem a gazdák, hanem a fideszes oligarchák kapják meg a földet. 

A lap összegzése szerint az állam összesen mintegy 640 hektárnyi olyan területet értékesítene Fejér megyében, amelyet jelenleg Mészáros Lőrincék használnak. Ebből több mint 240 hektárra elővásárlási joguk is lesz, vagyis hiába licitálna bárki rájuk, csak Mészárosékon múlik, hogy elvihetik-e előlük a földet. De a többi birtokon sem igen rúgnak labdába a helyi gazdák, mivel százmilliókkal kell rendelkeznie annak, aki meg akarja szorongatni a felcsúti polgármestert. (forrás: Blikk)

Nem a földrablásra! – Levélküldő
Az LMP létrehozott egy tiltakozó, levélküldő oldalt, ahol bárki állampolgárként jelezheti: tűrhetetlen a közös vagyon elherdálása, a földek haveroknak juttatása.  "Kérem azonnal álljanak el tervüktől, ne lopják el Magyarország termőföldjeit és végérvényesen vonják vissza minden erről szóló javaslatukat!" - áll a levél végén, amit bárki aláírhat és elküldhet. 
A párt szerint az állami tulajdonban levő termőföldek magántulajdonba adásáról szóló parlamenti vitanap nem pusztán a vidéki megélhetésről, az agráriumról, hanem egyúttal a magyar társadalomról és a magyarság jövőjéről is szól. 
Sallai R. Benedek, az LMP országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az elmúlt 25 évben mindenki azt lopta, amit ért a politikai elitből, és most azt lopják el, ami megmaradt, a legfontosabb természeti erőforrás-tartalékot. 

A Fidesz szerint az ellenzék nem értette meg a gazdatársadalom üzenetét. Győrffy Balázs, a kormánypárt országgyűlési képviselője - egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke - sajtótájékoztatóján kijelentette: "Mutyi kizárva." Szerinte ezt az igazolja, hogy a három hektárnál nagyobb földeket nyilvános árveréseken adják el, a kikiáltási ár pedig a helyi árnál tíz százalékkal magasabb. Győrffy Balázs kiemelte, hogy Magyarországon 300 hektárnál több termőföldet senki sem szerezhet. Arra a felvetésre, hogy Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP), Felcsút polgármestere és családja jelentős területeket szerezhet majd meg, a kormánypárti képviselő úgy reagált: ahogyan minden más magyar állampolgár, úgy Mészáros Lőrinc is akkor tud vásárolni, ha földműves, és ebben az esetben is csak 300 hektárt.

Azért ez a "akkor tud vásárolni, ha földműves" kitétel kissé meglepő, hogy egy fideszes politikusnak, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének ne lennének biztos információi Mészáros Lőrinc földműves- voltáról, - igaz, valóban inkább a földbirtokos jelző a helytállóbb - bizarr helyzet lenne, de sebaj, segítünk: Videó Mészáros Lőrinc hatalmas birtokáról

Együtt: felelniük kell a "a fideszes haveroknak"

Az Együtt a fideszes földosztást törvénytelennek tartja, a kormányváltás után vissza fogja venni az így elrabolt földeket, "a fideszes haveroknak és oligarcháknak pedig felelniük kell majd azért, hogy kormányzati segítséggel meglopták a magyar embereket" - írták. Szerintük  a Fidesz új földesúri osztályt épít.  "A földbérletpályázatokkal és az árverésekkel a Fidesznek semmi más célja nincs, mint hogy a hozzá kötődő oligarchák megszerezhessék az állami földeket" - fogalmaztak, hozzátéve: erről szól Orbán Viktor új Magyarországa.