Előfizetés

Megfojtották, fél év múlva találták meg a hulláját

Életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélt és véglegesen kitiltott Magyarországról a Budapest Környéki Törvényszék hétfőn első fokon egy 29 éves, román állampolgárságú férfit, aki a vád szerint 2013-ban megölte volt rablótársát Gyálon. A nő holttestét a franciaágy ágyneműtartójába tette, amire csak fél év múlva találtak rá a hozzátartozói. 

A férfi 21 éves szeretője bűnpártolásért két év börtönt kapott, öt évre felfüggesztve. Az ítélet csak a nő esetében jogerős. A Pest Megyei Főügyészség előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolta a párost. 

A törvényszék a különös kegyetlenséget nem tartotta bizonyítottnak, ám az elsőrendű vádlottra kért életfogytiglant így is kiszabta. A férfi legkorábban 35 év elteltével bocsátható szabadlábra. A másodrendű vádlottra két év felfüggesztett büntetést szabtak ki. Ez az ítélet jogerőre emelkedett, míg az elsőrendű vádlotté nem, mert az ügyész a minősítés megváltoztatásáért, a vádlott és védője pedig enyhítésért fellebbezett.

A vádirat szerint a páros 2013 májusában került közel egymáshoz, akkor a férfi már körülbelül két hónapja ismerte a 40 éves későbbi sértettet. A prostituáltként dolgozó nő beleegyezett abba, hogy közösen rablásokat fognak elkövetni az előre eltervezett szereposztás szerint: a férfi megy be a pénzintézetekbe és szerzi meg a pénzt, ő pedig sofőrként asszisztál, nemcsak a helyszínre viszi társát, hanem a menekülését is segíti.

A férfi és a nő 2013 tavaszától több rablást kísérelt meg így, és többször sikerült is kisebb-nagyobb zsákmánnyal távozniuk. A rablópáros 2013 augusztusában Horvátországba utazott, ahol egy benzinkúttól fizetés nélkül akartak távozni, ezért a horvát hatóságok elfogták őket. A nőt csaknem két hétig Rijekában tartották fogva. Amikor szeptemberben hazajöhetett, a férfi felelősségre vonta őt, mert szerinte a nő az elfogásukkor nem tett úgy, mintha nem ismerné őt, ezért neki is kellemetlensége támadt a horvát hatóságokkal.

Mivel a férfi megbízhatatlannak tartotta a nőt, aki nem egyszer kibeszélte a közös rablások részleteit, úgy döntött: megöli a társát. 2013. szeptember 2-án éjszaka a nőt annak gyáli otthonában tablettákkal elkábította, majd megfojtotta. Eközben a szeretője, a másodrendű vádlott - aki tudott a gyilkossági tervről - a szomszéd szobában tartózkodott, de semmit sem tett az emberölés megakadályozása érdekében, és segítséget sem hívott.

A holttestet közösen egy franciaágy ágyneműtartójába tették, majd az ágyra párnákat és ágyneműket halmoztak. A meggyilkolt nőre csak mintegy fél év múlva, 2014. január 30-án találtak rá a hozzátartozói. 

Fellázadtak a migránsok - Előzetesben a felbujtók (fotók)

Publikálás dátuma
2015.10.26. 17:40
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Egy hónapra elrendelte a Szegedi Járásbíróság hétfőn annak a tíz migránsnak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint a kezdeményezője volt a nagyfai idegenrendészeti őrzött szálláson pénteken történt fogolyzendülésnek - tájékoztatta a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője hétfőn

Szanka Ferenc elmondta, a bíróság a szökés, elrejtőzés, illetve egyes gyanúsítottak esetében a bűnismétlés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt látta indokoltnak a kényszerintézkedés elrendelését.

Péntek reggel az őrzött szállás egyik körletében a fogvatartottak eltorlaszolták több zárka bejáratát. Az egész nap tartó erőszakos cselekmények során - amelyekben csaknem hetvenen vettek részt - a fogvatartottak tönkretették a zárkák fűtését, kitörték az ablakokat, nem fogadták el az élelmet, és éhségsztrájkkal is fenyegetőztek. Csak késő estére sikerült meggyőzni őket arról, hogy nyissák meg a helyiségeket. Ezt követően a cselekmények feltételezett kezdeményezőit az ország különböző büntetés-végrehajtási intézeteiben helyezték el.

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Fogolyzendülés kezdeményezésének bűntette miatt hét iraki, két szír és egy szerb állampolgár ellen indult büntetőeljárás. A gyanúsítottak között vannak olyan migránsok, akik tiltott határátlépés szabálysértés miatt kerültek idegenrendészeti őrizetbe, másokat a határzár tiltott átlépésének bűntette miatt már jogerősen elítélt a bíróság, ők a kitoloncolásra vártak. A szerb állampolgárt embercsempészet miatt nem jogerősen felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtotta a bíróság - tudatta a csoportvezető ügyész.

Egy idős nő holttestére bukkantak a buszmegállóban

Feltehetően közlekedési baleset áldozata lett Székesfehérváron egy idős nő, akit vasárnap délután holtan találtak egy buszmegállóban - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn a rendőrség honlapján.

Hozzátették, hogy az ügyben közúti baleset gondatlan okozása vétség elkövetésének gyanúja miatt indult nyomozás. A Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (KNYKK) Zrt. közleményében azt írta: egy idős nő holttestét találták meg egy székesfehérvári buszmegállóban, a rendőrség vizsgálja a Csíkvári úton történt baleset körülményeit. 

"A 11-es helyi buszjárat délutános vezetőjét a rendőrök állították a meg a helyszínen. Mivel az autóbuszvezetőnek ez volt az első járata ezen a napon, a délelőttös kollégát is visszarendelte a közlekedési társaság ügyeletese" - közölték, megjegyezve: az, hogy az autóbusznak és vezetőjének volt-e szerepe a balesetben, és ha igen, akkor milyen, a rendőrségi vizsgálat eredményeként derülhet ki.

Kiemelték, hogy a 48 éves sofőr 1993 óta dolgozik a helyi Volán társaságnál, több mint 500 ezer balesetmentes kilométert teljesített már. A 10 éves autóbusz két hete esett át teljes műszaki átvizsgáláson, a jármű újonnan került a társasághoz.