15 éves fiú követte el az utóbbi idők legnagyobb adatlopását

Egy 15 éves fiút vettek őrizetbe hétfőn az utóbbi évek legnagyobb brit internetes adatlopási ügyében.

A fiatalkorú gyanúsítottat a Scotland Yard hétfő esti bejelentése szerint Észak-Írországban fogta el a helyi rendőrség. A bejelentés szerint a Scotland Yard kiberbűnözés elleni ügyosztálya és az észak-írországi rendőrség (PSNI) széleskörű együttműködése vezetett az egyelőre meg nem nevezett fiatal őrizetbe vételéhez.

A támadás az egyik nagy-britanniai internet- és telefonszolgáltató, a TalkTalk szervereit érte a múlt hét második felében. A cég még hétfőn sem tudott teljes körű tájékoztatást adni arról, hogy a betörés mekkora károkat okozott, de a vállalat szerint továbbra sem lehet kizárni, hogy a hacker mind a 4 millió TalkTalk-előfizető személyes adataihoz - köztük postai és email-címükhöz, banki és hitelkártya-adataikhoz, születési dátumukhoz - hozzáfért.

A vállalat vezérigazgatója, Dido Harding a hétvégén elmondta, hogy email-üzenetet kapott, amelynek küldői "váltságdíjat" követeltek azért, hogy ne hozzák nyilvánosságra az előfizetők eltulajdonított adatait. Harding szerint ugyanakkor egyelőre nem lehet megállapítani, hogy a zsarolók azonosak-e azokkal, akik feltörték a TalkTalk szervereit.

A brit sajtó szerint több előfizető is arról számolt be, hogy telefonhívásokat kaptak, amelyekben a hívó a TalkTalk biztonsági illetékesének mondta magát, és pontosan tudta személyes adataikat. Több ízben a hívóknak állítólag sikerült is rászedniük a cég előfizetőit, akiknek bankszámlájáról esetenként több száz fontot leemeltek.

A cég tájékoztatása szerint ugyanakkor a betörők közvetlenül a TalkTalk adatbázisából nem tudták megszerezni az előfizetők bankszámla-hozzáférési adatait. A szolgáltatót rendkívül éles bírálatok érték, mivel kiderült, hogy szakértők már jó ideje figyelmeztették a vállalatot biztonsági rendszereinek hiányosságaira.  Hétfőn a londoni alsóház belügyi bizottsága közölte, hogy hivatalos vizsgálatot indított az ügyben.

Szerző

Szörnyethalt a kocsiból kirepülő sofőr

Autóbalesetben meghalt egy férfi a 3-as főút Aszódot Hatvannal összekötő szakaszán hétfő este - közölte a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője.

Csámpai Attila elmondta, hogy a jármű a főút 50-es és 51-es kilométerszelvénye között, Kerekharasztnál tért le az útról, majd fának csapódott. A sofőr kirepült a járműből, az életét már nem lehetett megmenteni. Az aszódi tűzoltók megkezdték a műszaki mentést, az érintett útszakaszt lezárták - tette hozzá a szóvivő. A megyei rendőr-főkapitányság azt közölte a honlapján, hogy a forgalmat Aszódnál Bag felé, Hatvannál Tura felé terelik. 

Szerző
Témák
Hatvan Aszód

Kubatov "verőlegénye" újra akcióban

Súlyos testi sértés kísérlete miatt indított eljárást a rendőrség Sz. Ferenc, a Fidesz Lendvay utcai székházánál is "szolgálatot" teljesítő egykori futballkoordinátor ellen. 

Sz. Ferenc otthonában ugyanis gumilövedékkel mellkason lőtték F. Pált, a Fradi jelenlegi biztonsági főnökét. A Magyar Nemzet birtokába került rendőrségi jegyzőkönyv szerint Sz. Ferenc lőtt, és gyanúsítottként hallgatták ki. Mint mondta, a családja és saját biztonságát féltette, és "ijedtségében" adott le egy lövést a gumilövedékes fegyveréből egy férfira. Szabó "Szőke" Ferenc szerint megtámadta őt egy nagydarab férfi az otthonában, azért lőtt rá. A korábban a Ferencváros szurkolói koordinátoraként dolgozó Szőke ezt a TV2 hírműsorának mondta, azt is állítva, nem tudja, hogy ki volt a támadója. Szabó "Szőke" Ferenc büntetett előéletű, s nemcsak a Fidesz-székház diákok általi "ostromakor" volt ott, hogy védje a pártszékházat, de sokan Kubatov Gábor Fradi-elnök egyik bizalmasának tartották.

Szerző