Előfizetés

Ujhelyi szerint lenne megoldás a kivándorlás problémájára

"Magyarország lassan kiürül, a rendkívül magas adóterhelések, az alacsony bérek és a magas munkanélküliség miatt százezrek hagyták már el Magyarországot. Egy vezető munkaközvetítő cég legfrissebb statisztikájában azt jelezte, hogy a kiürülő szakmák sorába felkerültek az orvosok, az egészségügyi szakdolgozók, az informatikusok, a kamionsofőrök, a varrónők, a hentesek, pincérek és cukrászok mellé már a targoncások is" - fogalmazott Ujhelyi István európai parlamenti képviselő strasbourgi sajtótájékoztatóján.

Az MSZP európai politikusa hangsúlyozta, hogy az elvándorolt több mint félmillió magyar a lábával szavazott a magyarországi szociális, társadalmi és gazdasági viszonyok ellen. Ujhelyi rámutatott, hogy a hivatalos statisztikák szerint a kivándorlás 2010 után gyorsult fel látványos módon és ma már minden hatodik magyar külföldön, főként Nyugaton akarja keresni a boldogulását. "Mélyen elgondolkodtató, hogy a 19-30 év közötti fiatalok fele, a 30-40 éves korosztály közel harmada külföldön szeretne dolgozni" - fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: egyik megoldásként bizonyosan csökkenteni kell az adókat, Magyarországon ugyanis jelenleg a legmagasabb az alacsony- és középkeresetűek adóterhelése.

Ujhelyi István emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság nemrég elfogadta a "Youth on the S.P.O.T." elnevezésű programjavaslatát, amely az egyik legtöbb embert foglalkoztató ágazat, a turizmus bevonásával segítené a munkahelyteremtést és az ifjúsági munkanélküliség felszámolását. "Európában a GDP közel tíz százalékát a turisztikai szektor adja, közvetlen módon tízmillió munkahelyet garantálva és majd kétmillió vállalkozásnak nyújtva megélhetést. Magyarországon is mintegy 500 ezer munkahelyet közvetlenül vagy közvetve a turizmus generálja" - mutatott rá Ujhelyi, hozzátéve: idén nyáron már arról szóltak a hírek, hogy bár jól teljesít a magyar turizmus, az erősödő kivándorlás hatásának köszönhetően egyre kevesebb az ágazati dolgozó és szakember. "Éppen ezért tettem javaslatot arra, hogy az európai turisztikai szakma és az Európai Bizottság uniós forrásokat felhasználva indítson egy olyan programot, amely a turisztikai szektorban együttműködéseket találva, munkahelyeket és átképzéseket biztosítva ezreknek adhat újra munkalehetőséget" - mondta sajtótájékoztatóján.

Az MSZP európai politikusa felszólította az Orbán-kormányt, hogy csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez és mutassa meg, hogy készek egy olyan megállapodásra a kormányzat és a turisztikai ágazat között, amely magyarországi munkához és képzéshez segítheti az egyre nagyobb számban kivándorló magyar fiatalokat. "Ehhez európai képviselőként segítek uniós forrásokat találni" - tette hozzá az MSZP politikusa. Ujhelyi ehhez kapcsolódva felszólította a magyar kormányt arra is, hogy mielőbb csökkentse a turisztikai szektor fejlődését gátló adóterheket. Az EP-képviselő rámutatott: miközben Magyarországon a szállásdíjakra kiszabott ÁFA eléri a 18 százalékot, az ételekre és italokra pedig rekordméretű, 27 százalékos ÁFA-terhet vetettek ki, addig Németországban és Máltán például ez a kulcs alig 7 százalék, de Horvátországban sem több 13 százaléknál. A politikus szerint ilyen fullasztó adóterhek mellett a szektor fejlődése nem fenntartható, a magyar fiatalok kivándorlása pedig nem csökkenthető.

"Van, ahol állatként, van, ahol emberként bánnak velünk"

Publikálás dátuma
2015.10.27. 13:00
Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images Hírek
Állandó bázist telepített a Katolikus Karitász a dobovai ideiglenes befogadóállomásra, ahol önkéntesei éjjel-nappal segítik a Horvátországból Szlovéniába érkező menekülteket. A  szlovén-osztrák határhoz közeli szlovéniai Sentiljben mintegy kétezer menekülő tölthette a keddre virradó éjszakát. Közben a horvát sajtó arról ír, hogy továbbra is a szlovén határra szállítják a menekülteket, Szlovénia ezért azzal fenyegetőzik, hogy szigorít határvédelmén. Szijjártó Péter pedig ismét beolvasott az EU-nak menekültügyben, sőt, megmondta, hogy mit kell tenniük: alkalmazni a magyar modellt. 
Getty Images

Getty Images

A Katolikus Karitász a dobovai ideiglenes befogadóállomáson  felállított egy három részre osztható, fűtött, ágyakkal felszerelt, orvosi ellátásra és pihenésre egyaránt alkalmas sátrat, amelyben elsősorban a várandós és a kisgyermekes nőket látják el, valamint két különálló, fűtött sátrat, ahol szociális segítséget nyújtanak. A segélyszervezet önkéntesei így "a helyzethez képest professzionális körülmények között tudják biztosítani" a menekültek ellátását - olvasható a közleményben. Az egészségügyi ellátás biztosítását a szlovén egészségügyi minisztérium engedélyezte a segélyszervezet önkéntes orvosainak. A közlemény szerint a Katolikus Karitász már korábban felajánlotta segítségét a horvát és a szlovén karitász szervezeteknek, amelyek a hét végén jelezték, hogy a dobovai gyűjtőponton szükségük lenne a magyar szervezet munkájára.

Getty Images

Getty Images

Kétezren tölthették az éjszakát Sentiljben

Kétezer menekült tölthette a keddre virradó éjszakát a szlovén-osztrák határhoz közeli szlovéniai Sentiljben. Az M1 tudósítója szerint  egyelőre nem érezhető, hogy a szlovén hatóságok új útvonalon szállítanák az osztrák határhoz a "migránsokat", mert a sentilji táborba éppen reggel érkezett egy csoport, és az éjjel is 2000-2300-an éjszakáztak a táborban vagy a közelében. Bár a tömeges érkezés miatt a szlovén hatóságok az utóbbi napokban feladták a "migránsok" regisztrálását, a "bevándorlók" jelenlegi lassú táborba szivárgásából arra lehet következtetni, hogy újra nyilvántartásba veszik őket - mondta a tudósító.

Getty ImagesMódosításTörlés

Getty ImagesMódosításTörlés

 Horvátország továbbra is a szlovén határra szállítja a menekülteket

A  szlovén külügyminiszter a közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy Ljubljana szigorít a határvédelmén és csökkenti azoknak az áteresztési pontoknak a számát a szlovén-horvát határon, ahol beléphetnek területére a menekültek, ha Zágráb nem tartja tiszteletben a vasárnapi migrációs csúcson megbeszélteket, miszerint a Közel-Keletről érkező bevándorlók útvonalán fekvő országok a jövőben nem engedik át az embereket  határaikon az érintett szomszédos államok előzetes beleegyezése nélkül. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a Vecernji List zágrábi napilap tájékoztatása szerint hangsúlyozta: Horvátország vonattal és buszokkal továbbra is a szlovén határra szállítja a menekülteket, mivel Zágráb csak akkor tudja betartani a brüsszeli egyezséget, ha azt azok az országok is megteszik, vagyis Szerbia, Macedónia és Görögország, amelyeken át a menekülők Horvátországba érkeznek. Horvátország nem lesz gyűjtőközpont - tette még hozzá.

 MTI Fotó

MTI Fotó

Szijjártó: a külső határok megvédése nélkül nem kezelhető a helyzet 

Az unió külső határainak megvédése nélkül nem kezelhető a helyzet - ezzel haknizta járta végig reggel a kormánnyal barátságos hajdan köz- ma már inkább állami médiát Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter nehezményezte, hogy vannak olyan kormányfők az EU-ban, akik fittyet hánynak az uniós szabályokra, és regisztráció, ellátás helyett, amilyen gyorsan csak lehet, átviszik a menekülteket a szomszédos tagállam határára. A fiatal, ámde nyilvánvalóan tapasztalt és önbizalommal is felvértezett miniszter folytatva a kioktatást, közölte azt is, hogy szerinte az Európai Uniónak egyszerű dolga van, villámgyorsan a magyar modellt kellene alkalmazni Görögországban, magyarul meg kellene védeni Görögország külső határát

Getty Images

Getty Images

Seehofer ultimátumot adott  Merkelnek 

A bajor miniszterelnök - aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem bírálatot, hanem támogatást érdemel - egy keddi lapinterjúban bejelentette, hogy november 1-jéig ad haladékot Angela Merkel kancellárnak és a szövetségi kormánynak a "nyitott határok politikájának" befejezésére, és ha ez nem történik meg, a bajor vezetés megvizsgálja, hogy mit tehet saját hatáskörben. Horst Seehofer a Passauer Neue Presse című lapban megjelent interjúban nem cáfolta, hogy elképzelhetőnek tartja: a tartományi rendőrség lezárja a bajor-osztrák határt, a Bajorországba érkező menedékkérőket pedig egyeztetés nélkül átirányítják más tartományokba. A bajor miniszterelnök bírálta Ausztriát, amiért külön értesítés nélkül menedékkérőket szállít a bajor-osztrák zöldhatárra. Ez a magatartás "megterheli a szomszédi kapcsolatokat", és így "nem szabad egymással viselkedni" - mondta Horst Seehofer.

Fotó: Astrid Riecken/Getty Images

Fotó: Astrid Riecken/Getty Images

"Van, ahol állatokként, van, ahol emberként bánnak velünk" 

Josef Ostermayer osztrák kancelláriaminiszter kedden délelőtt azt közölte, hogy Ausztria és Németország között folyamatos és "szoros egyeztetés" zajlik. A miniszter a bajorországi kijelentésekre reagálva elmondta: a jelenlegi menekülthelyzetben emberségesen kell eljárni, hiszen a menekülők vagy ellátást kapnak vagy megfagynak. Az osztrák rendőri vezetők szerint nem tudnak mit tenni és nem tudják feltartóztatni a menekülteket, amikor azok maguk indulnak el a határátkelők irányába. Továbbá a rendőri vezetők sem tudják pontosan, hány menekült érkezik még a nap folyamán. A menekültek az osztrák beszámolók szerint pozitívan nyilatkoznak mind Ausztria, mint Németország befogadásáról. Azt mondják, hogy eddig "állatokként" kezelték őket, itt kapnak először emberi bánásmódot. Hétfőn 13 ezer embert láttak el Ausztriában szükségszállásokon, az előző héten 4300-an adtak be menedékjogi kérelmet az országban. A szlovén rendőrség közlése szerint a múlt héten 58 ezer menekült kelt át Szlovéniából Ausztriába.

"Van, ahol állatként, van, ahol emberként bánnak velünk"

Publikálás dátuma
2015.10.27. 13:00
Fotó: Jeff J Mitchell/Getty Images Hírek
Állandó bázist telepített a Katolikus Karitász a dobovai ideiglenes befogadóállomásra, ahol önkéntesei éjjel-nappal segítik a Horvátországból Szlovéniába érkező menekülteket. A  szlovén-osztrák határhoz közeli szlovéniai Sentiljben mintegy kétezer menekülő tölthette a keddre virradó éjszakát. Közben a horvát sajtó arról ír, hogy továbbra is a szlovén határra szállítják a menekülteket, Szlovénia ezért azzal fenyegetőzik, hogy szigorít határvédelmén. Szijjártó Péter pedig ismét beolvasott az EU-nak menekültügyben, sőt, megmondta, hogy mit kell tenniük: alkalmazni a magyar modellt. 
Getty Images

Getty Images

A Katolikus Karitász a dobovai ideiglenes befogadóállomáson  felállított egy három részre osztható, fűtött, ágyakkal felszerelt, orvosi ellátásra és pihenésre egyaránt alkalmas sátrat, amelyben elsősorban a várandós és a kisgyermekes nőket látják el, valamint két különálló, fűtött sátrat, ahol szociális segítséget nyújtanak. A segélyszervezet önkéntesei így "a helyzethez képest professzionális körülmények között tudják biztosítani" a menekültek ellátását - olvasható a közleményben. Az egészségügyi ellátás biztosítását a szlovén egészségügyi minisztérium engedélyezte a segélyszervezet önkéntes orvosainak. A közlemény szerint a Katolikus Karitász már korábban felajánlotta segítségét a horvát és a szlovén karitász szervezeteknek, amelyek a hét végén jelezték, hogy a dobovai gyűjtőponton szükségük lenne a magyar szervezet munkájára.

Getty Images

Getty Images

Kétezren tölthették az éjszakát Sentiljben

Kétezer menekült tölthette a keddre virradó éjszakát a szlovén-osztrák határhoz közeli szlovéniai Sentiljben. Az M1 tudósítója szerint  egyelőre nem érezhető, hogy a szlovén hatóságok új útvonalon szállítanák az osztrák határhoz a "migránsokat", mert a sentilji táborba éppen reggel érkezett egy csoport, és az éjjel is 2000-2300-an éjszakáztak a táborban vagy a közelében. Bár a tömeges érkezés miatt a szlovén hatóságok az utóbbi napokban feladták a "migránsok" regisztrálását, a "bevándorlók" jelenlegi lassú táborba szivárgásából arra lehet következtetni, hogy újra nyilvántartásba veszik őket - mondta a tudósító.

Getty ImagesMódosításTörlés

Getty ImagesMódosításTörlés

 Horvátország továbbra is a szlovén határra szállítja a menekülteket

A  szlovén külügyminiszter a közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy Ljubljana szigorít a határvédelmén és csökkenti azoknak az áteresztési pontoknak a számát a szlovén-horvát határon, ahol beléphetnek területére a menekültek, ha Zágráb nem tartja tiszteletben a vasárnapi migrációs csúcson megbeszélteket, miszerint a Közel-Keletről érkező bevándorlók útvonalán fekvő országok a jövőben nem engedik át az embereket  határaikon az érintett szomszédos államok előzetes beleegyezése nélkül. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök a Vecernji List zágrábi napilap tájékoztatása szerint hangsúlyozta: Horvátország vonattal és buszokkal továbbra is a szlovén határra szállítja a menekülteket, mivel Zágráb csak akkor tudja betartani a brüsszeli egyezséget, ha azt azok az országok is megteszik, vagyis Szerbia, Macedónia és Görögország, amelyeken át a menekülők Horvátországba érkeznek. Horvátország nem lesz gyűjtőközpont - tette még hozzá.

 MTI Fotó

MTI Fotó

Szijjártó: a külső határok megvédése nélkül nem kezelhető a helyzet 

Az unió külső határainak megvédése nélkül nem kezelhető a helyzet - ezzel haknizta járta végig reggel a kormánnyal barátságos hajdan köz- ma már inkább állami médiát Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter nehezményezte, hogy vannak olyan kormányfők az EU-ban, akik fittyet hánynak az uniós szabályokra, és regisztráció, ellátás helyett, amilyen gyorsan csak lehet, átviszik a menekülteket a szomszédos tagállam határára. A fiatal, ámde nyilvánvalóan tapasztalt és önbizalommal is felvértezett miniszter folytatva a kioktatást, közölte azt is, hogy szerinte az Európai Uniónak egyszerű dolga van, villámgyorsan a magyar modellt kellene alkalmazni Görögországban, magyarul meg kellene védeni Görögország külső határát

Getty Images

Getty Images

Seehofer ultimátumot adott  Merkelnek 

A bajor miniszterelnök - aki szerint Orbán Viktor miniszterelnök nem bírálatot, hanem támogatást érdemel - egy keddi lapinterjúban bejelentette, hogy november 1-jéig ad haladékot Angela Merkel kancellárnak és a szövetségi kormánynak a "nyitott határok politikájának" befejezésére, és ha ez nem történik meg, a bajor vezetés megvizsgálja, hogy mit tehet saját hatáskörben. Horst Seehofer a Passauer Neue Presse című lapban megjelent interjúban nem cáfolta, hogy elképzelhetőnek tartja: a tartományi rendőrség lezárja a bajor-osztrák határt, a Bajorországba érkező menedékkérőket pedig egyeztetés nélkül átirányítják más tartományokba. A bajor miniszterelnök bírálta Ausztriát, amiért külön értesítés nélkül menedékkérőket szállít a bajor-osztrák zöldhatárra. Ez a magatartás "megterheli a szomszédi kapcsolatokat", és így "nem szabad egymással viselkedni" - mondta Horst Seehofer.

Fotó: Astrid Riecken/Getty Images

Fotó: Astrid Riecken/Getty Images

"Van, ahol állatokként, van, ahol emberként bánnak velünk" 

Josef Ostermayer osztrák kancelláriaminiszter kedden délelőtt azt közölte, hogy Ausztria és Németország között folyamatos és "szoros egyeztetés" zajlik. A miniszter a bajorországi kijelentésekre reagálva elmondta: a jelenlegi menekülthelyzetben emberségesen kell eljárni, hiszen a menekülők vagy ellátást kapnak vagy megfagynak. Az osztrák rendőri vezetők szerint nem tudnak mit tenni és nem tudják feltartóztatni a menekülteket, amikor azok maguk indulnak el a határátkelők irányába. Továbbá a rendőri vezetők sem tudják pontosan, hány menekült érkezik még a nap folyamán. A menekültek az osztrák beszámolók szerint pozitívan nyilatkoznak mind Ausztria, mint Németország befogadásáról. Azt mondják, hogy eddig "állatokként" kezelték őket, itt kapnak először emberi bánásmódot. Hétfőn 13 ezer embert láttak el Ausztriában szükségszállásokon, az előző héten 4300-an adtak be menedékjogi kérelmet az országban. A szlovén rendőrség közlése szerint a múlt héten 58 ezer menekült kelt át Szlovéniából Ausztriába.