Az MTVA tagadta, hogy állami lenne

Publikálás dátuma
2015.10.27. 20:57
FOTÓ: Népszava
"Az állami tévé megnevezést - mint azt sokadszorra tesszük - most is visszautasítjuk" - írta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sajtóosztálya a Facebookon, miután a HVG azután érdeklődött, hogy az angol és az orosz mellett milyen más külföldi híradó lesz még az "állami tévén".

Az évi több mint 80 milliárd forint közpénzből működő "nem-állami" MTVA szerint ugyanis az alaptörvény és a médiatörvény is közszolgálati médiaként említi őket. Újabb idegen nyelvű híradóról nem adtak tájékoztatást, de azt megjegyezték, hogy ez alapján a HVG-t 1979-es megalakulása miatt a pártállam médiumának is nevezhetnék. A lap válaszában úgy reagált, nem az alapítás dátuma alapján dől el a közszolgálatiság vagy a pártállamiság kérdése. Egyébként a közmédia - melytől nemrégiben 45 milliárdnyi hitelt vállalt át az állam - legnézettebb műsora a Nielsen adatai alapján a múlt héten a Hegyi doktor újra rendel című német sorozat volt, a top 10-es listára egyetlen M1 Híradó sem fért fel.

Szerző
Témák
köztévé MTVA

Rogán megtalálta az NKH új vezetőjét

Publikálás dátuma
2015.10.27. 20:35
Fotó: Tóth Gergő
Rogán Antal megtalálta az állami reklámköltéseket felügyelő hivatal új vezetőjelöltjét. Az idén 25 milliárd forintot szétosztó intézmény elnöke valószínűleg a fejlesztési minisztérium sajtófőnöke, Lenkei Mirtill lesz. Lenkei korábban az V. kerületi önkormányzat kábeltévéjét vezette, előtte tévébemondóként is dolgozott - írja a vs.hu. 

Lenkei Mirtill, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtófőnöke lehet a Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) új vezetője. Erre utal, hogy Lenkeit Rogán Antal már felkérte arra, hogy tekintse át az állami reklámköltéseket felügyelő hivatal működését, feladatait. Rogán minisztériuma a portállal azt közölte, hivatalosan pénteken döntenek a hivatal vezetőjének személyéről.

A jogász végzettségű Lenkei 1995-2002 kötött az MTV-nél dolgozott bemondóként, műsorvezetőként. Később, 2011-2013 között az V. kerületi önkormányzat kábeltévéjének, a City TV-nek ügyvezetője volt. Valószínűleg innen ismeri Rogán Antal, ugyanis ebben az időszakban a politikus volt a kerület polgármestere. Lenkei 2013. januártól dolgozott a fejlesztési tárcánál.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatalt tavaly hozta létre a kormány, hogy egyetlen hivatal rendelkezzen az állami intézmények és vállalatok hirdetési költségei felett. Az idén 25 milliárd forintot szétosztó NKH eredetileg a Lázár János vezette Miniszterelnökség alá tartozott, most Rogán Antal új minisztériumához, a Miniszterelnök Kabinetirodához került.

Szerző

Disznók túrták ki a meggyilkolt férfi holttestét a földből

Tizennégy év börtönbüntetésre ítélt gyilkosságért, valamint több emberen elkövetett emberölés kísérletéért és lőfegyverrel visszaélésért egy tiszadobi férfit a Nyíregyházi Törvényszék kedden. Az ítélet nem jogerős, fellebbezések miatt az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtábla elé kerül majd.

Toma Attila, a bíróság sajtószóvivője elmondta, hogy a vádlott megölte és elásta egyik ismerősét, akinek tetemét később sertések túrták ki. A férfi a gyilkosság előtt villanyárammal ellátott vezetékrendszert létesített a portáján, amivel mások életét veszélyeztette, illetve találtak nála egy lőfegyverré alakított légpuskát is, amelynek tartásához engedélye nem volt.

A tiszadobi lakos ellen először 2012. szeptember 14-én indult eljárás, mert szomszédait részegen megöléssel, illetve házuk felgyújtásával fenyegette. A helyszínre érkező rendőrökkel a férfi közölte, hogy "nem fél tőlük", mert fegyvere van és meg tudja magát védeni. Az elrendelt házkutatás során a fegyvert, egy átalakított légpuskát, valamint két töltényt meg is találtak és lefoglaltak az otthonában.

A férfi ezt követően elhatározta, hogy saját és vagyontárgyai védelmére tiszadobi telkén belül villanyárammal ellátott vezetékrendszert épít ki. Mintegy 80 méter hosszúságban, 1,5 méter magasan feszített ki szigeteletlen dróthuzalt, amelybe áramot vezetett háza egyik konnektori elosztójából. A vezetéket olyan magasságban helyezte el, hogy az a háziállatait ne veszélyeztesse, viszont behatoló emberek életét kiolthassa. A vezetékrendszert, amelyet végül a rendőrség foglalt le, éjszakánként helyezte áram alá.

A harmadik, legsúlyosabb bűncselekményt, az emberölést ezután, 2012. október 5-én követte el. Egy ismerősét behívta a kertjébe, ahol pálinkával kínálta. Italozás közben összeszólalkoztak, s egy bottal olyan súlyosan bántalmazta a férfit, hogy az a helyszínen életét vesztette. A tetemet behúzta a disznóólba és elásta, a sértett ruházatát, kerékpárját és az elkövetés eszközét pedig elrejtette. Néhány nappal később - amikor vejével etette az állatokat - vette észre, hogy a disznók kitúrták a földből a tetemet; szólt a vejének, hogy értesítse a rendőrséget, mert "talált egy koponyát".

Szerző