Veszélyben vagyunk az interneten

Publikálás dátuma
2015.10.27. 22:42
Illusztráció: Thinkstock
Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója szerint személyes elektronikus levelezésének feltörése is alátámasztja: mindenki ki van téve annak a veszélynek, hogy személyes adataihoz illetéktelenül hozzáférjenek az interneten.

John Brennan, a CIA első embere kedden a washingtoni George Washington Egyetemen először beszélt a nyilvánosság előtt a múlt héten nagy port felvert esetről. Brennan és családjának számos személyes adatát a WikiLeaks portál tette közzé, miután egy önmagát palesztinbarát középiskolásnak beállító hacker a Verizon távközlési vállalat alkalmazottjainak félrevezetése révén hozzájuk jutott.

Az amerikai kémfőnök hangoztatta, hogy felháborította a kényes adatok - egyebek között a telefonlistájának és felesége nyugdíjazonosítójának - közzététele. A kiszivárogtatott értesülések Brennan e-mail-fiókjából, a többi között egy általa 2008-ban - vagyis még jóval a hírszerző szolgálat irányításának 2013-ban történt átvétele előtt - kitöltött, SF-86-os típusú nemzetbiztonsági átvilágítási kérdőívből származtak.

A CIA nyilatkozatban ítélte el a személyes adatok "rosszindulatú" közzétételét, amelyet bűncselekménynek, a Brennan családot pedig a bűncselekmény áldozatának minősítette. A hírszerző szervezet szerint a közzétett adatok államtitkot nem tartalmaznak.

Szerző

Nocsak...Valami épül az osztrák-szlovén határszakaszon

"Építési jellegű"  munkálatok kezdődhetnek az osztrák-szlovén határ egy szakaszán - jelentette be kedden  a stájerországi Spielfeldnél az osztrák belügyminiszter, aki szerint nem kerítést építenek és nem a határt zárják le, hanem a menekültek rendezett átjutását segítik.

Johanna Mikl-Leitner "építési jellegű intézkedésekről" beszélt, de azt nem részletezte, hogy mire készülnek.  

"Nem arról van szó, hogy kerítést építünk a határ mentén, hanem annak a lehetőségnek a megteremtéséről, hogy nagyszámú ember rendezett formában lépje át a határt" - tette hozzá.  Tájékoztatása szerint a tervezés szakasza kezdődött el, a megvalósítás időpontjáról a kormány dönt. A miniszter több kilométeren át elterülő "műszaki zárról" beszélt, amelyet a spielfeldi határátkelő elé terveznek építeni. 

A Die Presse című osztrák lap a belügyminisztériumra hivatkozva azt írta: tervekről és óvintézkedésről van szó. Az újság szerint ha nem is nevezik kerítésnek a tervezett építményt, valójában erről lehet szó. 

A miniszter szerint Ausztria teljesítőképességének határaihoz érkezett, a befogadóhelyek egyre telítettebbek, hiszen többen érkeznek délről az országba, mint ahányan elhagyják Ausztriát Németország irányába. Johanna Mikl-Leitner elmondta: Stájerországban óráról-órára változik a helyzet, jelenleg háromezer és nyolcezer között van a határátlépések száma, azonban azzal kell számolni, hogy ez hamarosan elérheti a 12 ezret is. 

Kijelentette: a menekültek áradata a következő napokban felerősödhet, és nemcsak az időjárási viszontagságokkal kell számolni, hanem azzal is, hogy egyre agresszívabbak lesznek a menekültcsoportok. 

A miniszter arról is beszélt, hogy 2016 januárjára további 200 rendőrt képeznek át határrendészeti munkálatokra. Úgy vélte további kétezer rendőrre lenne még szükség. 

A Stájerországi tartományi vezető Hermann Schützenhöfer szerint a belügyminiszter által bejelentett intézkedés "az első lépés a helyes irányba", hiszen segíti a határvédelmet. A néppárti politikus szerint üdvözlendő minden intézkedés, amely javít a jelenlegi helyzeten. Stájerország már többször kérte a többi tartomány és az állam segítséget a menekülthelyzet megoldásában, a migránsok elhelyezésében és szállításában.

Szerző

Merkel visszautasította Seehofer követelését

Publikálás dátuma
2015.10.27. 20:15
Fotó: Getty Images
Visszautasította Angela Merkel német kancellár kedden Horst Seehofer bajor miniszterelnök azon követelését, hogy az európai migrációs válsággal összefüggésben legkésőbb vasárnapig, november 1-jéig hagyjon fel az úgynevezett nyitott határok politikájával. Ugyanakkor sajtóértesülések szerint a kancellár szombaton találkozik majd a bajor kormányfővel, vasárnap pedig a szociáldemokrata párt (SPD) elnökével, Sigmar Gabriel alkancellárral hármasban egyeztetnek a válságkezelésről.

A kancellár Berlinben Juan Orlando Hernández hondurasi elnökkel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón a bajor kormányfő felszólítására vonatkozó újságírói kérdésre Seehofer neve említése nélkül azt mondta, hogy nem lehet "gombnyomással" megoldani a válságot.

Csak lépésről lépésre lehet haladni, és a "menekültek számát csak Törökországgal, Görögországgal és az EU-val együttműködve lehet csökkenteni" - tette hozzá Angela Merkel.

November 1-je "érdekes nap" lesz, mert akkor tartják Törökországban a parlamenti választást, és utána hozzá lehet kezdeni az EU és Törökország válságkezelő akciótervének végrehajtásához - mondta a német kancellár. Hangsúlyozta, hogy mindenekelőtt a menekülthullámot kiváltó okok kezelésére kell összpontosítani.

Horst Seehofer egy keddi lapinterjúban arra is felszólította Angela Merkelt, hogy tárgyaljon Werner Faymann osztrák kancellárral, mert Ausztria elfogadhatatlan módon, értesítés nélkül menedékkérőket szállít a bajor-osztrák zöldhatárra. Hozzátette: a nyitott határok politikájának befejezéséhez az a legfontosabb, hogy Angela Merkel telefonáljon osztrák kollegájának, hiszen a határok megnyitásáról szóló szeptember 4-ei döntés meghozatalához is "elég volt egy telefon".

A német kancellár minderről azt mondta, hogy tavasz óta állandó kapcsolatban áll az osztrák partnerekkel. 

Az egyeztetés folyamatos, így "ma is, holnap is és holnapután is" tárgyalnak a válságkezelésről - mondta Angela Merkel.

A kancellár pártja, a konzervatív CDU részéről is elutasították a bajor testvérpárt, a CSU elnökének követeléseit. Julia Klöckner, a párt egyik alelnöke, Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetője a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak azt mondta, hogy "ultimátumokkal nem megyünk sokra", a berlini vezetés pedig régóta szorosan egyeztet Béccsel, csak ezt "nem verik nagydobra".

Horst Seehofer mellett a bajor belügyminiszter, Joachim Herrmann is élesen bírálta Ausztriát, és ugyancsak felszólította Merkelt, hogy vegye fel a kapcsolatot Werner Faymannal.

Az osztrák hatóságokkal korábban jó volt az együttműködés, de most "egyértelműen felső utasításra" egyszerűen lerakják a menekülteket a határon, és nincsenek tekintettel Bajorország helyzetére - mondta a CSU-s politikus a  Bayerischer Rundfunk (BR) tartományi közszolgálati médiatársaságnak.

Joachim Herrmann adatai szerint a bajor rendőrség szeptember 5. óta 318 ezer menedékkérőt regisztrált a határon, további 59 ezer embert pedig a tartományi befogadóállomásokon vettek nyilvántartásba.

A szövetségi rendőrség adatai szerint csak hétfőn 11 154 illegális bevándorlót tartóztattak fel a bajor-osztrák határon.

A bajor miniszterelnök hetek óta hevesen bírálja a kancellár menekültpolitikáját, és a menedékkérők beáramlásának korlátozását követeli. A Süddeutsche Zeitung című lap szerint Angela Merkel szombaton Berlinben megbeszélést folytat majd Horst Seehoferrel, és vasárnap a CDU/CSU pártszövetséggel nagykoalícióban kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) elnökével, Sigmar Gabriel alkancellárral hármasban folytatják a válságtanácskozást.

Közben a menekültválság miatt tovább gyengült a CDU/CSU választói támogatottsága. Az INSA közvélemény-kutató intézet keddi adatai szerint a pártszövetségre a választók 35 százaléka szavazna, ha most vasárnap lennének a parlamenti (Bundestag-) választások. Ez 2 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest, és jelentős visszaesés a 2013-as Bundestag-választáson elért 41,5 százalékhoz képest.

"A menekülttéma szétszakítja az uniópártokat, az utóbbi negyedévben a szavazóik csaknem egyötödét elveszítették" - mondta Hermann Binkert, az INSA igazgatója a Bild című lapnak.

Ugyanakkor a Bild megbízásából készített felmérés szerint továbbra is messze a CDU/CSU a legnagyobb támogatottságú politikai erő, és a második helyezett SPD csupán 24,5 százalékon áll. A konzervatívok azonban több mint három éve a legrosszabbul állnak: az INSA kutatásai alapján legutóbb 2012 áprilisában - a görög államadósság-válság eddigi mélypontján - volt 35 százalékos a CDU/CSU támogatottsága.

Szerző