Előfizetés

TV2-háború: Simicska lépett egyet

Publikálás dátuma
2015.10.28. 11:35
Fotó: Tóth Gergő, Népszava
Letétbe helyezték a Közjegyzői Kamaránál a TV2 opciós szerződés szerinti vételárát - mondta lapunknak Óvári Győző. A Megapolis Media Zrt. ügyvédje lapunknak pontos összeget nem említett, de elmondta, azért került letétbe az összeg, mert a Ptk. így rendelkezik abban az esetben, ha a felek között jogvita alakul ki. A vételi jog gyakorlásának két feltétele van, egyrészt, hogy a szándékot bejelentsék, másrészt hogy fizessenek is érte - immár mindkettő teljesült.

Az említett opciós szerződés még 2013-ban jött létre a Fonyó Károly tulajdonában lévő Megapolis és a korábban a TV2 Media Group Holdings Kft.-t tulajdonló CCA Vízió Kft. és Double 6 Dominoes Kft. (D6D) között. A két cég a TV2 két ügyvezető-tulajdonosáé, Simon Zsolté és Yvonne Dederické. A kontraktus értelmében Simonék átruházzák üzletrészüket a Megapolisra egy előre meg nem határozott időpontban.

Ezt érvényesítette Fonyó október 13-án, két nappal az előtt, hogy Andy Vajna bejelentette, megegyezett a tulajdonosokkal a csatornát üzemeltető TV2 Média Csoport Kft. megvásárlásáról - ennek tulajdonosa a TV2 Holdings. Dederickék végül elismerték, hogy egy hitelügylet biztosítékaként jött létre a kontraktus, ám annak hatályosságát vitatják: tavaly októberben ugyanis a CCA és a D6D eladta a saját tulajdonosainak, Dedericknek és Simonnak a TV2 Media Groupban lévő 50-50 százalékos részesedését.

Óvári ezzel kapcsolatban elmondta: jogi eljárás keretein belül fogják tisztázni, hogy a cégmozgások jogszerűen történtek-e. Az ügyet bonyolítja, hogy a TV2 korábbi tulajdonosának, a Pro7Sat1-nek (P7S1) minden a TV2-höz kapcsolódó vállalatban zálogjoga van, mivel Simon és Dederick annak idején úgy vásárolta meg a TV2-t, hogy a németek meghitelezték nekik a vételárat. Korábban azt lehetett hallani, hogy e zálogjogok törlését a P7S1 nem engedélyezte, ám Óvári szerint ilyen lépésre nem készültek, így nem is kérték ki a németek engedélyét.

Eközben a PM felszólította a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH), hogy függessze fel a hivatali eljárást, amíg nem tisztázódik a TV2 tulajdonosi jogvitája. Mint írták, ha mégis folytatódik a fúziós kérelem elbírálása, vegyék figyelembe, hogy Vajna többek közt kormányzati tisztségviselő. A GVH-nak ezért a piaci erőfölénnyel való visszaélés lehetőségének vizsgálatakor a TV2-t és a közmédiát egy cégcsoportként kellene kezelnie.

Kapcsolódó
Perbe fogják Gerkenst? Kérdőjelek a TV2 sorsa körülÚjabb csavar a TV2-ügyben TV2 - Közpénzről hallgatnak?

Mi történt? Sokáig tabu volt a "kerítés" szó a sógoroknál

Publikálás dátuma
2015.10.28. 11:24
Ez a kerítés Röszkén lett felhúzva/Getty Images
"Természetesen kerítésről is szó van" - közölte az osztrák belügyminiszter az Ö1 osztrák közszolgálati rádió szerda reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy Ausztria erősíteni kívánja az osztrák-szlovén határ ellenőrzését.

"Természetesen kerítésről van szó, de nem arról, hogy lezárjuk a határt" - fogalmazott Johanna Mikl-Leitner, utalva arra az előző nap már elhangzott bejelentésére, hogy Ausztria "megerősített létesítményeket" hoz létre a határon, Ezek a létesítmények segíthetnek abban, hogy a menekültek rendezett, ellenőrzött formában lépjék át a határt. A miniszter kedden délután jelentette be, hogy építési jellegű műszaki munkálatok kezdődhetnek Ausztria déli határrészén, felkészülve arra a lehetőségre, hogy rosszabbodik a helyzet. Ebben a nyilatkozatában azonban a tárcavezető kerítésről még nem tett említést.

A szerda reggeli interjúban azonban már konkrétabban fogalmazott: fel kell készülni arra, hogy amennyiben kiéleződik a helyzet a határon, azonnal reagálni lehessen a megváltozott állapotokra. Mikl-Leitner arra a kérdésre, miszerint ezzel akarják-e csökkenteni az Ausztriába áramló menekültek számát elmondta: elsődleges szempont a szervezett átengedésük a határon. A politikus leszögezte: a menekülteket nem Ausztria küldi Németországba, mint ahogyan nem Szlovénia küldi Ausztriába sem. Az Ö1 rádió honlapján közzétett belügyminiszteri interjú összefoglalójában ugyanakkor az állt, hogy megerősített létesítményekről és nem határmenti kerítésről van szó.

Gerald Klug védelmi miniszter a rádióban elmondta: konténert vagy mobilkerítést tart elképzelhetőnek a menekültek ellenőrzött terelésére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az emberi bánásmódot nem szabad figyelmen kívül hagyni, szerinte ugyanis Magyarország az épített drótkerítéssel "átlépte az emberiesség határát". 

Heinz Patzelt, az Amnesty International ausztriai szervezetének vezetője ugyanakkor arról beszélt: a kerítés a szolidaritás feladásának jele. Úgy vélte: emberi jogi szempontból megengedhető, ha Ausztria védi a határait, egészen addig, amíg az ország a menekültek befogadását nem utasítja el és igazságos eljárást alkalmaz velük szemben. 

Ausztria déli határán lévő Spielfeldnél nyugodt volt a szerdára virradó éjszaka. Éjjel csaknem 900 embert 25 busszal szállítottak át grazi és klagenfurti befogadóállomásokra. Hajnali három órakor további 1100-an lépték át a stájerországi-szlovéniai határt. Az osztrák-német határhoz, a Passauhoz közeli régióba kedd este 5500 menekült érkezett, a hatóságok szerint szállításuk rendben zajlott.

Az alma is hungarikum lesz?

Publikálás dátuma
2015.10.28. 11:19
Fotó: Népszava
Az alma népszerűsítésével indul idén az idénytermékek kampánya, majd a baromfi termékek, borok és halak következnek a Magyar Turizmus (MT) Zrt. agrármarketing vezérigazgatóságának október végétől december közepéig tartó belföldi fogyasztást ösztönző akciójában.

Miután láthatólag egyre kevesebb a feltétele valamely termék hungarikummá válásának, nem lehetetlen, hogy az alma is bekerül a kitüntetett "csapatba". A kedvelt gyümölcs népszerűsítésével indul ugyanis idén az idénytermékek kampánya. A budapesti Nagyvásárcsarnokban tartott sajtótájékoztatón elhangzott: az év utolsó három hónapjában a kampánnyal a fogyasztók szemléletformálása a céljuk, hogy a tudatos vásárlók egészséges magyar élelmiszereket válasszanak.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: idén a tavalyi 900 ezer tonnás rekordtermésnél kevesebb, 500 ezer tonna termett az országban, a kései érésű fajták szürete még tart. Ami megtermett az kiváló minőségű - tette hozzá.