Előfizetés

Gerkens tudja, ki vette meg valójában a TV2-t

Publikálás dátuma
2015.10.29. 16:23
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Dirk Gerkens elképzelhetetlennek tartja, hogy a TV2-t ne Andy Vajna kapja meg. A filmbiztos által kinevezett volt RTL Klub-vezérigazgató, aki most a konkurens csatorna élére került, bőszen tárgyal partnerekkel, hirdetőkkel, nagy tervei vannak a csatorna fejlesztéséről, és Andy Vajnáról is elmondta véleményét. Gerkens az Origonak adott interjúban beszélt kinevezéséről, a kereskedelmi tévé eladása körüli anomáliákról, volt munkatársairól, valamint leváltásának körülményeiről is.

Nem fogunk vidáman összeölelkezni, és este sem együtt fogyasztunk a pultnál. Ha közös panelbeszélgetésbe kell beülni, persze szakmai okokból megteszem - mondta a volt RTL-vezér arról, mit tenne, ha egy médiakonferencián összefutna például Kolosi Péterrel. Gerkens elmesélte, hogyan váltották le 18 évig tartó posztjáról: "megkeresett az RTL Group azzal, hogy vállaljam el a csoport ázsiai és afrikai terjeszkedését előremozdító projektet. Közöltem, hogy nem vállalom a feladatot. Őszintén szólva, nem tűnt nekem egy igazán komoly ajánlatnak, ráadásul ezzel már megkerestek több RTL-es szakembert, és mind nemet mondott. Egy méltatlan ajánlat volt, olyan, mint amikor valaki benyúl egy fiókba, és találomra előhalász valamit. 47 évesen nekem nincs időm ilyesmire.

Ezután közölték vele: levált magyarországi vezérigazgatói posztjáról. Gerkenst az zavarta, hogy jóformán a hátsó ajtón kellett távoznia, "a teljesítményemért nem kaptam köszönetet, pedig 14 évig voltam vezérigazgató." - mesélte.

Tudja, kié a TV2

Gerkens ezután mesélte el, hogy ezután Andy Vajna kereste meg, akivel igen hamar megegyeztek. "Nekem egy pillanatig nem volt kérdéses, hogy ki is vette meg valójában a TV2-csoportot. Sok ismerősöm van a korábbi tulajnál, a ProSiebenSat1-nál: ezek komoly emberek, a cég pedig egy német nagyvállalat, több a bevétele, mint bármely más cégnek a német tévés piacon, beleszámítva a német RTL-t is. Profik, nem mennek bele kétes dolgokba - nyilatkozta a szakember.

Vajna, a nagy ember

Vajnáról azt mondta: Andy nem multit vezet, ő üzletember, és engem nagyon vonzott, hogy olyannal dolgozzak, aki gyorsan dönt. Vagyis minden adott, hogy a TV2-t az ország piacvezető kereskedelmi televíziójává fejlesszük. A szakember arra már nem válaszolt, hogy a filmmogul vajon hogy értette azt, hogy a TV2 két év alatt megveri az RTL-t, de azt előrejelezte, hogy fejleszteni fogják a csatornát, és lesznek felvásárlások is.

Változások a TV2-nél

"Egyértelmű, hogy több csatornára van szükség. A TV2-t is erősítjük, de a kábeltévékre is jobban odafigyelünk. Erősek leszünk, határozott elképzeléseim vannak. Ha lesznek eladó tévécsatornák, akkor megvizsgáljuk, illenek-e a portfólióba." - jelezte.

A műsorvezetőkről szólva annyit mondott: Amikor látom a TV2 képernyőjén Tillát, Majkát, Liptai Claudiát vagy Ördög Nórát, akkor nyugodt vagyok, mert nincs irigyelni valója a csatornának, ismert, kedvelt arcai vannak.

Reklámadó, kormányellenesség

A reklámadóról és az RTL Klub kormányellenes felütéseiről szólva úgy nyilatkozott: én nem szabadságharcos voltam, hanem annak az érdekeit védtem, akitől a fizetésemet kaptam. Én a részvényesek stratégiáját ültettem át a gyakorlatba. Az, hogy megváltozott az RTL Híradó hangneme, és az, hogy Strasbourgig, az Európai Parlamentig ment a reklámadó ügye, nem az én kezdeményezésemre történt. Ezt az RTL Group határozta el. 

Fel kell venni a kesztyűt!

"Sokkal több pénz lesz, de a jövő évi költségvetésen még dolgozunk. A nemzetközi stúdiókkal vannak megkötött egyezségek, de többet kívánunk költeni saját gyártásra. Az nem mehet tovább, hogy amint elkezdődik az RTL-en a Barátok közt, a TV2 bedobja a törölközőt." - mondta a nézettségről a szakember, hozzátéve: fel kell venni a kesztyűt! Eddig korlátozottak voltak a lehetőségek, és a TV2-nek el kellett döntenie, mely műsorsávba invesztál. Azt látom, hogy a Mokka erős, könnyen veri az RTL reggeli műsorát, a sávot nyeri, a délutáni sorozatok is nyernek, sok nézőt ültetnek le a képernyő elé, a Tények pedig ugyanúgy hoz, mint az RTL Híradó. Megvan a reggel, a délután, logikusan a főműsoridőre fogunk koncentrálni, hiszen a többi rendben van - nyilatkozta Gerkens az Origonak.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja!

"Viccnek is rossz!" - Vajna ellenőrzi saját magát?

Az LMP szerint be kell zárni valamennyi magyarországi kaszinót addig, amíg az adóhatóság nem ellenőrzi ezeket a játéktermeket is más vállalkozásokhoz hasonló közvetlen vonalon.

Ikotity István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, "viccnek is rossz: Andy Vajna saját maga ellenőrzi a kaszinó-biznisz tisztaságát".

Az LMP szerint ugyanis semmit nem ér, hogy a nyolc magyarországi játékkaszinót összesen 1056 darab kamerával figyelik, ha a videószobákban a kaszinószervezők emberei ülnek.

A politikus elképesztőnek nevezte, hogy míg lassan mindenkit rákötnek az online pénztárgépekre, addig a kaszinókat csak az oda szúrópróbaszerűen ellátogató adóellenőrök ellenőrzik, az említett kamerák felvételeit vizsgálva.

Orbán rendőröket küldene a szlovén határra

Ötven magyar rendőr kaphat szlovén határrendészeti feladatokat egy csütörtökön előkészíteni kezdett magyar-szlovén szakmai egyeztetés eredményeként.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön, a police.hu oldalon közölte, az együttműködés a magyar és a szlovén belügyminiszterek megállapodása alapján valósulhat meg.

Orbán Viktor miniszterelnök a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek vasárnapi brüsszeli csúcstalálkozóján azt mondta, Magyarország kész segíteni a migránsútvonalon fekvő államokat.

A magyar kormányfő kifejtette: bár Magyarország már nem a bevándorlók útvonalán fekvő ország többé - ennek megfelelően megfigyelőként vett részt a vasárnapi brüsszeli értekezleten -, mégis fontosnak tartja, hogy segítse azokat az államokat, amelyek a migránsútvonalon találhatók.