A tét az élhető világ

Publikálás dátuma
2015.10.29. 16:27
Fotó: Bielik István/Népszava
A klímaváltozást kiváltó tényezők negyven százalékát a fogyasztók kontrollálják, s fogyasztóként mindenki döntési helyzetben van minden nap - hívta fel a figyelmet Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője egy klímaváltozás elleni vándorkiállítás megnyitóján csütörtökön Budaörsön.

Az Auchan által útjára indított, gyerekeket megszólító játékos vándorkiállítás első állomásán Kőrösi Csaba hangsúlyozta: mindennapi döntéseink, életvitelünk jelentős hatással bírnak, hiszen nem mindegy, hogy mit veszünk le a polcról, milyen messziről jön az áru, a termék vagy szolgáltatás előállításához mennyi energiát kellett befektetni, mennyi vizet használtak fel és mennyi szén-dioxid-kibocsátással járt. Hozzátette, hogy a klímaváltozás az egyik legsúlyosabb kihívás, amivel jelenleg az emberiség szembenéz, s a tét az élhető világ: a vizünk, a kenyerünk, a versenyképességünk, az egészségünk és a finanszírozható jövőnk.

Az igazgató felidézte: Áder János köztársasági elnök kezdeményezése, az Élő bolygónk - amellyel nemzetközi klímakampányhoz csatlakozott Magyarország - nemcsak arról szól, hogy felelősséggel tartozunk közös dolgainkért, de arról is, hogy van megoldás. Úgy fogalmazott: fordulat előtt állunk, az év végén Párizsban kezdődő klímakonferencia az első nagy lépés, "de Párizs nem az út vége, hanem egy hosszú út eleje".

Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete beszédében egyebek mellett a magyarok téma iránti érzékenységét hangsúlyozta, valamint a magyar köztársasági elnök elkötelezettségét a klímakonferencia sikere iránt.
Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója az eseményen kiemelte: a vállalatcsoport célul tűzte ki, hogy előmozdítsa az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságba való átmenetet, prioritásként kezeli az energiahatékonyságot, s olyan termék- és szolgáltatáskínálatot kíván kialakítani, amelyben a termékek előállítása, forgalmazása, felhasználása és megsemmisítése is az alacsony kibocsátás ügyét szolgálja. Ennek szellemében vállalták, hogy Magyarországon a következő három évben 20 százalékkal, 9800 tonnával csökkentik széndioxid-kibocsátásukat. Emellett az itt keletkező hulladék mintegy hatvan százalékát válogatják, illetve az Élelmiszerbankkal kötött megállapodás keretében élelmiszert juttatnak a rászorulóknak.

A francia áruházlánc akciója az ENSZ és a francia külügyminisztérium által szervezett, Párizsban megrendezendő 21. klímakonferenciához kapcsolódik. A cég áruházaiban szervezett vándorkiállítás hat tablóján a táplálkozás, a közlekedés és az otthon felől közelítve mutatják be a gyerekeknek a klímaváltozást és a széndioxid-kibocsátást, az egyes helyszíneken klímavoks leadási lehetőséget is szerveznek az Élő bolygónk kampány javára.

Szerző

Vörös húsok - A nemzeti kamara nem érti

Publikálás dátuma
2015.10.29. 16:24
FOTÓ: Vajda József
Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC - az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakosodott ügynöksége) új besorolását, amely a húskészítményeket rákkeltő kockázatúnak értékelte; a vörös hús fogyasztását pedig "valószínűleg rákkeltőnek" ítélte.

A NAK közleménye emlékeztet: az IARC tanulmánya, miután a vörös húsnak vannak tápláló hatásai is, a nemzeti kormányokra és a nemzetközi szabályozó ügynökségekre bízza, hogy a kockázatokat és az előnyöket bizonyító tanulmányokat tegyenek közzé. A NAK az európai húsipari szakmai szervezetekhez hasonlóan nem tartja helyénvalónak, hogy egyetlen élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsanak fokozott rákeltő hatást.

Kiterjedt tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a hús és a hústermékek nélkülözhetetlen tápanyagforrásokat tartalmaznak. Így valószínűleg nem egy tényező felelős a gondokért, minden bizonnyal számos egyéb tényező kombinációja okozza a problémákat - vélekedik az agrárkamara.

Az IARC több mint nyolcszáz különböző tanulmány eredményei alapján sorolta be a feldolgozott húskészítményeket az emberre nézve rákkeltő kockázattal bíró anyagok kategóriájába, és nem erre irányuló konkrét kockázatelemzést végzett.
Mindezek figyelembevételével a kamara nem tartja szerencsésnek, hogy egy korlátozott érvényességű tudományos jelentést a magyar médiafelületek "hírértékűvé" téve megtévesszék a szakmai ismeretekkel nem rendelkező fogyasztókat. A NAK ugyanis fontosnak tartja, hogy kellő támogatást kapjon az utóbbi években tapasztalható húsfogyasztás-csökkenés megállítása - jelzi a közlemény.

A WHO hétfőn hozta nyilvánosságra rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is. Ez utóbbi kategóriába sorolták a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

Szerző

Vörös húsok - A nemzeti kamara nem érti

Publikálás dátuma
2015.10.29. 16:24
FOTÓ: Vajda József
Értetlenül fogadta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC - az Egészségügyi Világszervezet, a WHO szakosodott ügynöksége) új besorolását, amely a húskészítményeket rákkeltő kockázatúnak értékelte; a vörös hús fogyasztását pedig "valószínűleg rákkeltőnek" ítélte.

A NAK közleménye emlékeztet: az IARC tanulmánya, miután a vörös húsnak vannak tápláló hatásai is, a nemzeti kormányokra és a nemzetközi szabályozó ügynökségekre bízza, hogy a kockázatokat és az előnyöket bizonyító tanulmányokat tegyenek közzé. A NAK az európai húsipari szakmai szervezetekhez hasonlóan nem tartja helyénvalónak, hogy egyetlen élelmiszer-termékcsoportnak tulajdonítsanak fokozott rákeltő hatást.

Kiterjedt tudományos bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a hús és a hústermékek nélkülözhetetlen tápanyagforrásokat tartalmaznak. Így valószínűleg nem egy tényező felelős a gondokért, minden bizonnyal számos egyéb tényező kombinációja okozza a problémákat - vélekedik az agrárkamara.

Az IARC több mint nyolcszáz különböző tanulmány eredményei alapján sorolta be a feldolgozott húskészítményeket az emberre nézve rákkeltő kockázattal bíró anyagok kategóriájába, és nem erre irányuló konkrét kockázatelemzést végzett.
Mindezek figyelembevételével a kamara nem tartja szerencsésnek, hogy egy korlátozott érvényességű tudományos jelentést a magyar médiafelületek "hírértékűvé" téve megtévesszék a szakmai ismeretekkel nem rendelkező fogyasztókat. A NAK ugyanis fontosnak tartja, hogy kellő támogatást kapjon az utóbbi években tapasztalható húsfogyasztás-csökkenés megállítása - jelzi a közlemény.

A WHO hétfőn hozta nyilvánosságra rákkutató intézetének tanulmányát, amelyben megállapították, hogy a feldolgozott hústermékek fogyasztása rákkeltő és "valószínűleg" a vörös húsé is. Ez utóbbi kategóriába sorolták a sertést, a marhát, a borjút, a bárányt, a birkát, a lovat és a kecskét.

Szerző