Előfizetés

Éjjel is 21 ember veszett hullámsírba a görög partoknál

Publikálás dátuma
2015.10.30. 10:38
Fotó: Spencer Platt/Getty Images
Elsüllyedt péntekre virradó éjjel két menekülteket szállító hajó az Égei-tengeren, 21-en vesztették életüket a görög hatóságok közlése szerint.

A hajózási minisztérium arról számolt be, hogy a Kalimnosz szigete közelében történt balesetben 18-an haltak meg, 138 embert ugyanakkor sikerült kimenteni a tengerből. A mentési műveletben négy görög járőrhajó, az európai uniós határvédelmi ügynökség, a Frontex egyik hajója, egy helikopter, továbbá egy-egy halász- és turistahajó vett részt. Egy másik hajó Rodosz partjainál borult fel, ebben a szerencsétlenségben három menekült vesztette életét, míg hat társuk megmenekült.

Csütörtökön a reggeli órákban Leszbosz szigeténél borult fel egy menekültekkel teli hajó, és nyolc ember veszett oda, míg szerdán 17 menekült, köztük 11 gyerek fulladt a tengerbe a görög partoknál. A hideg idő ellenére továbbra is naponta több száz ember indul útnak Törökországból a tengeren keresztül Görögországba. Alekszisz Ciprasz görög kormányfő arra szólította fel az európai uniós partnereit, hogy a menekültek törvényes beutazását lehetővé téve enyhítsen a mostani válsághelyzeten.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint az év eleje óta 560 ezer menekült érkezett Görögországba tengeri úton. A Földközi-tengeren keresztül ebben az évben már 700 ezer illegális bevándorló érte el Európát, és az átkelés során több mint 3200-an vesztek a tengerbe.

Katalónia: nem akar elszakadni a többség

Több mint egy hónappal a népszavazásnak kikiáltott katalán tartományi választások után kifulladni látszik a függetlenségpárti erők lendülete.

Az El País című lapban közzétett friss Metroscopia felmérés szerint Katalónia lakosságának 51 százaléka nemet mondana az elszakadásra, nem értenek egyet azzal, hogy a Katalónia kiválását szorgalmazó két tömörülés, Junts Pel Sí és a CUP a katalán parlamentben kezdeményezte a függetlenné válási folyamat elindítását. 42 százalék támogatná az elszakadást, 7 százalék bizonytalan. A megkérdezettek 53 százaléka szerint az Artur Más vezette erők javaslata nem fejezi ki a katalóniai többség akaratát, s csak 41 százalék szerint élvez többségi támogatást. A felmérés szerint a katalánok 80 százaléka ugyanakkor azt szeretné, ha ténylegesen népszavazást rendeznének az elszakadás kérdéséről, de ha törvényes módon tarthatnának ilyen referendumot, a válaszok szerint 49-41 arányban elutasítanák Katalónia kiválását. Artur Mas katalán kormányfő posztja is inog, a válaszadók 71 százaléka elutasítja, hogy ő maradjon a Generalitat, a katalán kormányzat élén.

Amerikai-orosz légiincidens

Publikálás dátuma
2015.10.30. 09:53
Fotó: Getty Images
Orosz harci gépeket „fogott be” az amerikai haditengerészet a Koreai-félsziget mellett, ahol közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlat folyik. Az orosz gépek túl közel repültek el a USS Ronald Reagan repülőgéphordozó mellett. Josh Earnest fehér házi szóvivő elismerte az incidens tényét, de hozzátette, hogy nem volt szó „jelentős konfrontációról”.

Az amerikai anyahajóról négy F/A-18-as harci gépet riadóztattak, miután két orosz Tu-142-es – a NATO-ban „Bear” néven emlegetett – haditengerészeti felderítőgép repült el, kevesebb mint egy tengeri mérföldre a USS Ronald Reagan mellett. Az incidens nemzetközi vizeken történt, a Japán-tenger térségében. Néhány nappal korábban a kínai kormány tiltakozott amiatt, hogy az amerikai haditengerészet egyik járőrhajója, a USS Lassen romboló túl közel haladt el a Dél-kínai-tengeren a kínaiak által épített mesterséges szigetek mellett, a Spratley-szigetcsoportnál. Az amerikai-kínai incidens nyomán tegnap videókonferencián tárgyalt egymással John Richardson amerikai és Vu Seng-li kínai admirális, a kínai fél óvott a hasonló, általa „veszélyesnek és provokatívnak” nevezett cselekedetektől, mindazonáltal megállapodtak arról, hogy fenntartják a párbeszédet.