Előfizetés

Mit rejtegetnek?Korlátozták az újságírók belépését a táborba

Publikálás dátuma
2015.10.30. 18:47
Illusztráció: Kutluhan Cucel/Getty Images
A maribori rendőrség  felhívta a média figyelmét, hogy nem használjanak drónokat a felvételek készítéséhez, miután pénteken reggel több drón körözött a tábor felett. Csütörtök óta új házirend van érvényben, és az újságírók csak 10 és 11 óra között léphetnek be a tábor területére. 

Türelmetlenek a menekültek

A köztévé Sentiljben tartózkodó tudósítója arról tájékoztatott, hogy a migránsok egyre türelmetlenebbé váltak, és a kordonoknak feszültek, amelyek helyenként megnyitottak, így körülbelül 200-300 ember átjutott a határ másik oldalára. Az osztrák rendőrség nem intézkedett velük szemben. Péntek 14 óráig háromezer  a  Közel-Keletről érkező migránst engedtek be a hatóságok Szlovéniából Ausztriába. A sentilji tranzitközpont ugyanakkor újra megtelt: jelenleg 2730-an tartózkodnak benne. Stefan Zvam, Sentilj polgármestere arra figyelmeztetett, hogy az állam nagyobb odafigyeléssel kell végezze a szervezést a településen működő tranzitközpont körül, mert a kialakult helyzet komoly károkat okoz a járás területén működő vállalkozóknak, amely elérheti a 8 millió eurót is az év végéig. A legfrissebb ljubljanai adatok szerint Szlovéniában két hét alatt 108 000 illegális bevándorlót vettek nyilvántartásba. Az elmúlt napokban a számuk napi 8000 főre csökkent. Horvátországgal és Ausztriával folyamatos az egyeztetés. Az szlovén hatóságok egy helyen engedik be a migránsokat az országba, Dobován, és egy helyen engedik ki, Sentiljnél.

Emlékeznek még, mi volt Röszkén?

Bizonyára még sokan emlékeznek arra, amikor a menekültválság közepette elképesztő videók szivárogtak ki a röszkei menekülttáborból. Az egyiken azt láthattuk, amint a rendőrök állatokként etették a menekülttábor lakóit, ételt dobáltak a láthatólag zaklatott és éhes migránsoknak.New York-i központú Human Rights Watch emberi jogi szervezet úgy minősítette az esetet, hogy a magyar hatóságok állatként viselkednek a menekültekkel.

Ezután egy újabb felvétel látott napvilágot a menekülttáborból, amelyben szintén a rendőrök munkája volt kifogásolható. A hatóságok minősíthetetlen hangnemben ordibálnak a tábor lakóival. "Keljél már fel, a k**va anyádat!" - ezt ordította egy rendőr a menekültnek.

Törőcsik Mari: Félre a gyűlölködéssel!

Publikálás dátuma
2015.10.30. 18:10
Fotó: Vajda József
„Az nagydolog, amikor megérzi az ember, hogy szeretik. Mindig tudtam, hogy a közönségnek van egy része, amelyik ölben tart és átsegít a nehézségeken. Ezt megtapasztaltam azután is, amikor a klinikai halálból jöttem vissza” – mondja lapunknak adott interjújában Törőcsik Mari. A Kossuth-díjas színésznő, a nemzet színésze november 23-án ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

„Én a Nemzeti Színházba léptem be annak idején és innen is fogok meghalni” - fogalmaz Törőcsik Mari.

Göncz Árpádról, a nemrégiben elhunyt volt köztársasági elnökről azt mondja: „Nagyon szerettem. Egyszer mondtam is neki, hogy Árpád, te úgy vagy toleráns, hogy sohasem azt mérlegeled, hogy valaki jobboldali, vagy baloldali, hanem te mindig az embert nézed.”

A menekültkrízisről pedig így vélekedik: a szívem meghasad értük. Ugyanakkor szerinte a négy nagyhatalom képviselőinek kellene megoldaniuk ezt a problémát, félretéve a gyűlölködést. „Itt óriási a baj, utcán fekszenek emberek és éheznek gyerekek. Ezt nem szabad annyiban hagyni! – jegyezte meg a művésznő.

A teljes interjú a hétfői Népszavában olvasható!

Saul fia - Tovább zúdul a díjeső!

Publikálás dátuma
2015.10.30. 12:45
Fotó: Molnár Ádám/Népszava
Zányi Tamás, a Saul fia című film hangmérnöke Párizsban átvette a 68. cannes-i fesztivál technikai megvalósításért járó nagydíját, amelyet májusban ítéltek oda.

A Vulcain-díjat a francia Kép- és Hangtechnikai Főbizottság (CST) héttagú zsűrije ítéli oda évente egy, a fesztivál hivatalos válogatásába meghívott film elkészítésében kiemelkedő teljesítményt nyújtó filmtechnikai művésznek. Amióta a díj 2003-ban önállósult, azóta nem a fesztivál díjkiosztó ünnepségén, hanem egy későbbi időpontban, Párizsban adják át.  A La Femis francia filmiskolában csütörtök este rendezett ünnepélyes díjátadón a hagyományoknak megfelelően az elismerést a film rendezője, Nemes Jeles László adta át kollegájának.

A rendező elmondta, nagyon örül, hogy ő adhatja át az elismerést Zányi Tamásnak, akivel 2007 óta dolgozik együtt, és akivel a Saul fia előtt három rövidfilmet készítettek együtt. "Amikor a forgatókönyvvel elmentem hozzá, mondtam, hogy ennek a filmnek 50 százalékát a hang fogja adni. Akkor nevetett. Öt hónapi munka után viszont már nem nevetett" - emlékezett vissza a rendező, aki szerint Zányi Tamás mindig "nagyon magasra teszi a mércét".  Zányi nagyon nagy megtiszteltetésnek nevezte az elismerést, s elmondta, hogy sem erre a díjra, sem a cannes-i nagydíjra nem számítottak a film készítői.

Megítélése szerint a Saul fia sajátos akusztikája nem valósulhatott volna meg a kiváló színészek és a teljes stáb munkája nélkül. Arra is felhívta a figyelmet, hogy alapvetően a rendezői és képi koncepció tette lehetővé egy olyan "különleges, nem látható, kiterjesztett immerzív hangi világ" létrehozását, amelyre más filmekben általában nincs lehetőség.  A hangmérnök külön köszönetet mondott kollegáinak a Saint Audio Stúdióból, annak a négy Tamásnak, akik közvetlenül segítették a munkáját. Beke Tamás a zörejekért volt felelős, Dévényi Tamás a forgatáson dolgozott, Székely Tamás volt a hangmérnöki asszisztens, Márkus Tamás pedig az utószinkronban működött közre.

A zsűri indoklása szerint a hang kiemelkedően hozzájárult a történet elmeséléséhez, a Saul fia megmutatta, hogyan lehet a hanggal elmesélni a megmutathatatlant és a kimondhatatlant. Pierre-William Glenn operatőr, a CST elnöke elmondta, hogy a zsűri egyhangúlag ítélte óta a magyar filmnek a díjat. A francia filmes a Saul fia eredeti technikai megoldásait Orson Welles alkotásaihoz hasonlította.

"Elképesztő, hogyan tudja jelezni a film annak a jelentőségét, amely azon kívül történik, amit a néző lát" - mondta a CST elnöke.

Magyar filmek közül a technikai nagydíjat korábban 1957-ben Kollányi Ágoston Bölcsők című színes természetfilmje, 1965-ben Banovich Tamás Az életbe táncoltatott leány című filmdrámája és Vadász János Nyitány című animációs filmje érdemelte ki Cannes-ban. A díjkiosztó után a szakmai közönség megnézte a Saul fiát, amelyet november 4-én mutatnak be a francia mozikban, s amelyet Párizs utcáin és a metróban már óriásplakátok hirdetnek. Nemes Jeles László első játékfilmje Cannes-ban nagydíjat, Szarajevóban különdíjat, Chalons-en-Champagne-ban rendezői díjat kapott, Erdély Mátyást pedig az operatőrök nemzetközi filmfesztiválján, a macedóniai Bitolában fődíjjal jutalmazták.

A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar-nevezése a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.