Előfizetés

Orbán ellen beszélt Hollande

Publikálás dátuma
2015.10.30. 19:15
Hollande. FOTÓ: Carl Court/Getty Images
Francois Hollande francia államfő "az Európán belüli falak és kerítések" ellen emelt szót pénteken, miután hivatalában fogadta Werner Faymann osztrák kancellárt.

"Nem szabad Európán belül falakat vagy kerítéseket emelni, hanem egyszerűen a külső határokat kell biztosítani" - mondta a francia elnök osztrák kollégájával tartott közös sajtótájékoztatóján az Elysée-palotában.  A francia elnök elismerően szólt "az osztrák népről, amely oly sokat tesz azért, hogy tisztelettel és méltósággal tudja biztosítani az emberek fogadását, akik gyakran Németország felé mennek tovább". Az osztrák kancellár azt hangsúlyozta, hogy pénzügyi válsághoz hasonlóan "csak a közös európai válaszok" szolgálhatnak megoldással a migránsválságra. 

"A menekültek visszairányítása a szomszédos országba nem szolgálhatna megoldásként Európában" - üzente Werner Faymann ki nem mondva Berlinnek, ahol azzal vádolták meg az osztrák hatóságokat, hogy az utóbbi napokban egyeztetés nélkül hordtak menekülteket a német határra. "Ez egy nehéz kihívás, mert felelős politikusként nagyon sok téren be kell bizonyítanunk, hogy tekintettel vagyunk a lakosság félelmeire" - tette hozzá a szociáldemokrata kancellár. Werner Faymann ugyanakkor úgy gondolja, hogy "Európa erősebb a féltékenységnél, az irigységnél, a gyűlöletnél, a haragnál és az előítéleteknél". 

Orbán Viktor -mint tudjuk - egészen máshogy gondolkodik a kerítésről, ma reggeli interjújában például azt nehezményezte, hogy Európában olyan véleménynyomás alakul ki, hogy azzal szemben politikusok nem mernek egy másik koncepció jegyében megszólalni. Például a kerítés szót nem lehet kimondani - magyarázta.

Ausztria kedden jelentette be, hogy "építési jellegű"  munkálatok kezdődhetnek az osztrák-szlovén határ egy szakaszán. Szerdán Werner Faymann osztrák kancellár közölte: a menekültáradat ellenőrzésére műszakilag biztosítják a hatástérséget, "kaput építenek oldalsó szárnyakkal". Nem kerítést építenek az országhatárra, hanem műszaki biztonsági intézkedéseket foganatosítanak - hangsúlyozta.

Távozik Fazekas egyik államtitkára

Még nem tudható pontosan mikor távozik a közigazgatási államtitkár a Földművelésügyi Minisztériumból (FM) - közölte a tárca sajtóirodája pénteken, miután Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter megerősítette az agrárszektor.hu-nak, hogy  Simon Attila István távozik az FM-ből.

A hírportál megjegyzi: ez lesz az első személycsere az FM vezetésében a kormány 2014-es megalakulása óta. Ágazati szereplők az államtitkár távozását összefüggésbe hozzák az állami földeladásokkal és a földpiaci szabályozással, de ezt a minisztérium cáfolja - írja agrárszektor.hu. Fazekas Sándor, az államtitkár távozásáról további részleteket nem árult el. Egyelőre nem tudni, Simon maga kérte-e felmentését, vagy a miniszter kezdeményezte azt Orbán Viktor miniszterelnöknél.

Ágazati szereplők az államtitkár távozását összefüggésbe hozzák az állami földeladásokkal, illetve az azzal kapcsolatos földtörvényi szabályozással. A jogász végzettségű Simon Attila István a 2014 óta hatályos földforgalmi törvény kidolgozásában, most pedig az állami földértékesítések jogi előkészítésében is meghatározó szerepet töltött be. A tárca tájékoztatása szerint ugyanakkor nem megalapozott az a feltételezés, hogy Simon Attila István a földtörvényi szabályozás miatt távozna.

Putyin "kottájából énekel" Orbán

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja szerint Orbán Viktor miniszterelnök a hajmeresztő összeesküvés-elméletek mellett hazudott is Az idők jelei című vitaanyagot bemutató konferencián, hiszen az ő politikája nem oldotta meg a menekültválságot - közölte a párt pénteken.

Közleményükben azt írták: Magyarország semmit sem oldott meg, "csak embertelen és gyáva politikájával" másokra hárította a közös problémák megoldását és a felelősséget, a Nyugat-Balkánon kialakult helyzetért részben éppen Orbán Viktor a felelős.

Úgy fogalmaztak, hogy Orbán Viktor önző vezetőként viselkedik, aki minden nemzetközi partnerünkkel összevész, és "Vladimir Putyin kottájából énekelve" úgy viselkedik, mintha bárkinek is érdeke volna Európában a menekültválság folyamatos eszkalálása.

Az Együtt szerint Orbán Viktor kormányának el kell fogadnia a kötelező kvótákat, és új bevándorlási politikával kell segítenie a népesedési válságba sodródó Magyarország munkaerőpiaci problémáinak enyhítését - jelentették ki.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, Az idők jelei című vitaanyagot bemutató konferencián a bevándorlási válságról szólva azt mondta: Európát elárulták, és ha nem állunk ki érte, akkor ezt az Európát el fogják tőlünk venni. Ha nem állunk ki Európáért, a kontinens többé nem az itt élő polgárok Európája lesz, hanem néhány nagy pénzt mozgató, a nemzetállamok keretein túlgondolkodó, aktivista, senki által meg nem választott vezető hagymázas álmát teljesíti majd be a következő időszakban. "Ha most a Soros Alapítványra gondolnak, az nem indokolatlan" - fogalmazott hallgatósága előtt a kormányfő a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre által szervezett rendezvényen.